НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Колко може да се безопасни автономните автомобили

Автономните коли много често се смятат за бъдещия универсален лек срещу жертвите по пътищата и намаляването на катастрофите до почти нула. Това обаче е при идеални условия, които почти винаги отсъстват от реалния свят. Според независимата изследователска организация IIHS, роботизираните коли ще могат да предотвратят едва една трета от потенциалните пътно-транспортни произшествия.

Подобни проучвания и прогнози се правят непрекъснато и всички са с доста различни и противоречиви резултати. Има много просто обяснение и това е, че ефективността на автономните коли ще зависи от много фактори и условия. Например, дали по пътищата ще се движат само роботизирани превозни средства или ще бъде комбинация от шофирани и безпилотни такива. Ако е второто – какво е съотношението между двата типа. Има също така въпросителни относно софтуера, програмирането, свързаността и инфраструктурата, с която пътя ще разполага.

Всичко това прави теоретичните прогнози много плаващи. Както и все още на въпрос на интерпретиране. Например, според Националната администрация по пътна безопасност в САЩ, 94% от катастрофите в страната са вследствие на човешки грешки. IIHS обаче смята, че само част от тях могат ефективно да се преодолеят от автономни автомобили.

На лов за човешки грешки

stck-car-incident

Проучването на организацията показва, че от взети 5 хил. катастрофи, едва една трата или около 34% могат да се предотвратят от безпилотните коли. Причините за голямата разлика се крие в някои тълкувания и презумпция на изследването на IIHS. Част от заключенията обаче са насочени в доста важна посока – че е много важно програмирането на автономните коли и да може да се оставя място за известна гъвкавост при взимане на решенията на компютъра.

За целта се взимат предвид следните параметри – 100% от моторните превозни средства на пътя са автономни. Според IIHS обаче, алгоритмите ще могат да предотвратят само тези случаи в които водачите не са в кондиция (под въздействие на алкохол или други опиати) и в невнимание към пътната обстановка. Организацията се аргументира, че останалите фактори зависят доста от програмирането и в общи линии не ги взимат под внимание.

Крайните резултати на IIHS са следните – 10.5% от изследваните катастрофи са вследствие на неутрализиране на шофьора, 23.6% са изцяло заради пропуски на водача спрямо пътната обстановка (не са забелязали друга кола, пешеходец, завой и тн.). Именно за тази категория фактори, организацията възприема, че автономните коли ще могат да елиминират напълно.

Голяма част от останалите са противоречиви и според IIHS не може да се гарантират, че безпилотните автомобили ще могат да преодолеят напълно. Сред тях са планиране и взимане на решения на пътя (38.9%), изпълнение на маневри (23.2%) и оценка на събитията в перспектива (17%). Което прави около 60% от анализираните катастрофи. Под 2% са случаите, в които произшествието е било напълно неизбежно, а под 4% са тези, при които има неизвестни фактори.

Въпрос на програмиране

stck-autonomous-cars-crossroad

От IIHSподчертават, че сред тези две трети случаи, в които автономните коли няма да могат с абсолютна сигурност да предотвратят голяма част са свързани с човешки грешки, като превишена скорост и нарушаване на пътните правила. Фактори, които по принцип могат да се елиминират с безпилотните автомобили, особено ако роботизираните МПС-та съставляват 100% от трафика.

Организацията, ги изключва целенасочено, въпреки, че е възприела за целите на своето изследване подобна среда. Причината е, че участниците на пътя не винаги се ограничава само до МПС-та, особено в градовете. Имаме пешеходци, колоездачи и др. С две думи, отново ще имаме неизвестни фактори, които няма да зависят от алгоритмите на автономните коли. Много от тях може да нарушават правилата за движение на пътя и ако безпилотните автомобили не са адаптирани за такива сценарии, те ще продължат да правят катастрофи.

stck-autonomous-cars-uber

От IIHS дават за пример произшествието в Темпе, щата Аризона, при което загина 49-годишна жена, блъсната от автономна кола на Uber. Тогава, машината я забелязва на ръба на пътя, но не успява да предвиди, че ще наруши правилата и ще изскочи на непозволено място. Колата реагира, но вече в момента на удара. Идеята на IIHS е, че ако алгоритмите са програмирани да спазват правилата на пътя до запетаята, те няма да разполагат с буфер за действия при подобни извънредни ситуации.

Основната препоръка на организацията е да се придаде адаптивен модел за поведение. Например, ако автономната кола попадне в зона с много пешеходци да спазва по-ниска скорост, за да може да предотврати инцидент, независимо, че в съответната зона ограничението на скоростта е по-високо.

IIHS повдигат правилни въпроси, въпреки, че данните за изследването им могат да бъдат леко заблуждаващи на пръв поглед.

Свързани статии

Back to top button