IT БИЗНЕСНОВИНИ

Българската Paynetics се включи в дезинтеграцията на Wirecard

Германският финтех гигант Wirecard допреди година се оценяваше на 19 млрд. евро, но след няколко огромни скандала, тя в момента е в състояние на банкрут и дезинтеграция. Този процес може да е пагубен за бившият европейски еднорог, но отваря нови възможности за други по-малки дружества.

Именно с тази цел се намесва българската компания Paynetics, която вижда идеалния метод за разширяване на своите операции в Западна Европа. Родното дружество придобива картовата дейност на банкрутиралият германски гигант във Великобритания и Ирландия. Целта е да се възползва от банковия лиценз на Острова, експертните кадри и развитите бизнес контакти и клиенти, с които да развие дейността си в тази част на континента.

Новината, че наш доскорошен стартъп е придобила част от Wirecard продължава да звучи впечатляващо, дори предвид факта, че германският гигант е в пълен колапс. Тази сделка дори потвърждава дезинтеграционните процеси, които вървят в бившата европейска технологична гордост.

Плановете

Wirecard_AG

Ефектите от придобиването може да изстрелят Paynetics и техните амбиции за растеж на Запад. Българската компания ще поеме корпоративните клиенти, които британското и ирландско звено на Wirecard е обслужвало. Тези потребители ще преминат към продуктите на Paynetics за електронни протфейли, различни разплащания (включително и мобилни), банкови операции, парични преводи и др.

В обявяването на сделката се разбира, че ако Paynetics не е беше поела операциите на британското и ирландско звено на Wirecard, услугите са щели да бъдат прекратени.

„Като част от придобиването, Paynetics ще предостави на новите си клиенти бърз, сигурен и безпроблемен преход, който ще бъде комбиниран със стратегическа пътна карта за развитието на продуктите, които досега бяха заплашени от прекратяване“, се посочва в прессъобщението на Paynetics.

Българската компания ще се опита да осигури добри условия за работа на служителите на доскорошното регионално звено на Wirecard. Това е ключов елемент за запазване на експертите, които германският гигант е привлякъл по време на своята скоростна експанзия.

Голям потенциал за малко пари

paynetics-logo

Paynetics получава не само готова потребителска база и развита търговска мрежа с придобиването на Wirecard. Британско звено по правило може да отвори по-лесно вратите на българската компания за пазарите в Западна Европа. Повечето финтех стартъпи, започват на Острова и доста бързо се разрастват на Стария континент. Примерите са много, като един от тях е Revolut.

„Това е ключова сделка за Paynetics и е важна стъпка в плановете ни за разширяване във Великобритания и Европа“, коментира Валери Вълчев, съосновател на Paynetics.

Сумата по трансакцията не се съобщава, но най-вероятно тя е нищожна на фона, на това, което българското дружество получава. Индикации за това получаваме по няколко направления. Първото е ясното съобщение, че Paynetics буквално спасява операциите на Wirecard в региона, които в противен случай са били пред затваряне.

Второто са ясните ангажименти за инвестиции на българската компания в развитие на служителите и запазване на работните места. Комбинацията от тези две дори навява към хипотезата, че Paynetics са взели операциите на Wirecard във Великобритания без пари или за символична сума.

Третото направление са в привлечените средства на българската компания. През първите месеци на 2020 г. Paynetics осигури финансиране от 2.45 млн. евро. Инвеститори са Българо-американската кредитна банка, фонда New Vision 3 и бизнес ангели. В други обстоятелства, само тази сума няма да е достатъчна за придобиването на операциите на Wirecard в ключов регион какъвто е Великобритания. Сега тя не само, че ще стигне, но и ще остане за покриването на оперативните разходи на привлеченото звено. Което затвърждава тезата, че сделката е сключена при минимални или дори липсващи финансови параметри.

Краят на Wirecard

stck-wirecard-burning

Независимо каква е тя, Paynetics правят ключова покупка за своето развитие, при това при изгодни условия. За сметка на Wirecard, чиито дни са преброени. Германският финтех разпродава масово активи, като се опитва да покрие задълженията на компанията към кредиторите. Това става през назначения от мюнхенския съд синдик.

В края на септември по този начин са продадени международните активи на Wirecard на румънската SIBS. Сумата не е назована, но в съобщението се говори за оспорвано наддаване в рамките на организирания търг. Няма информация дали по подобен начин е продадено британското звено на Paynetics.

Свързани статии

Back to top button