IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Цените на смартфоните по света са скочили с 10%

Продажбите на смартфони по света се свиха рекордно през второто тримесечие на 2020 г., покрай коронавирус пандемията. За сметка на това средните цени на закупени устройства през същия период са скочили с 10%. Това показват данните на изследователската фирма Counterpoint Research.

Причините

Huawei-mate-20-x-5g-smartphone

Причините за това са навлизането на 5G модели, които са по-скъпи от досегашните, както и затварянето на физическите магазини. Първото е очаквано, особено предвид факта, че засега устройства с подобни възможности се предлагат във високите ценови сегменти.

Вторият фактор в случая изиграва по-голяма роля. Затварянето на физическите магазини води до по-малкото пазаруване на по-достъпни и евтини модели. Защото потребителите обичат да купуват такива на живо. Такова е заключението на Counterpoint Research.

Което е подкрепено от цялостния спад на продажбите. През второто тримесечие данните на фирмата показват понижение на доставките от 23% и 15% на приходите на годишна база. Предвид факта, че основно се продават по-евтини устройства, подобен развой изглежда логичен.

По региони

smartphones-price-q2-2020-counterpoint-research

Доста интересни са данните по региони. Средната цена на продажба на смартфоните се вдига най-силно в Китай – с 13% на годишна база до 310 долара. Това кореспондира с много стриктните мерки, които правителството на Пекин наложи по време на коронавиурс пандемията. Целият азиатско-тихоокеански регион също отчита повишение на цените с 11% до 243 долара.

Предвид по-слабото развитие на онлайн търговия в голяма част от региона, а в развитите държави вече има изградени 5G мобилни мрежи, подкрепя твърденията на Counterpoint Research.

Северна Америка следва с голямо повишение на средата цена от 7% до доста по-значителните 471 долара. Тук основният фактор е може би 5G, което е логично предвид агресивните маркетингови кампании на щатските телекоми за привличане на потребители.

Европа е с минимална промяна от 1% до 291 долара. Обясненията за това са доста. Потребителите на Стария континент се славят като прагматици, което означава, че пандемията надали е променила много техните ценови предпочитания или просто са замразили покупките на ново устройство. Добавяме и факта, че Европа изостава в изграждането и въвеждане на 5G мрежи и всичко това обрисува доста пълноценна картина на случващото се.

Латинска Америка, Африка и Близкия изток са съответно с 5% и 3% ръст на средните цени на смартфоните. Причините тук са по-скоро са породени от факта, че като цяло нивата при тях са ниски и постепенното ежегодно увеличение е нормално явление за тях. В Латинска Америка средната стойност на продадено устройство е 166 долара, докато в Африка и Близкия изток е 164 долара.

Apple отново обира приходите

smartphones-revenue-q2-2020-counterpoint-research

Apple винаги е водила по приходи при продажбата на смартфони. Причината е, че тя владее във високия сегмент, където маржовете са големи. Останалите производители също вдигнаха значително цените на своите флагмански модели. Премиум класа вече достига 2 000 лева, а при новите сгъваеми смартфони, говорим за цени над 3 000 лева.

Технологичният гигант от Купертино разполага с 34% от приходите през второто тримесечие на 2020 г., показват данните на Counterpoint Research. Това е независимо от факта, че като доставки, Apple от повече от година насам обикновено е на трета позиция.

Huawei е втора с 20%, което се дължи най-вероятно на добрите продажби на премиум устройства в Китай, а Samsung е трета със 17%. Последното е изненадващо предвид факта, че южнокорейският гигант е лидер по бройки. От друга страна е донякъде логично, тъй като през второто тримесечие, най-голям удар от коронавирус пандемията понесе именно Samsung.

Vivo и Oppo са съответно четвърти и пети с по 7% и 6%. Всички останали производители имат едва 16% дял от приходите.

Свързани статии

Back to top button