PLAYНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Oculus пусна нов VR комплект Quest 2

Очилата за виртуална реалност (VR) все още имат славата на скъпи и непрактични устройства. Мисията на Oculus от самото начало на компанията беше да промени тази представа. Сега, като част от Facebook, целта ѝ не се е променила. Затова Oculus представи новата версия на достъпния модел Quest 2, който вече може да се поръча предварително в САЩ за 299 долара. Това е със 100 долара по-евтино от миналогодишния модел, като идва с доста подобрения. Както и с някои леки уловки.

Задължителните подобрения

oculus-quest-2-vr-2

Има няколко сфери, в които VR устройствата трябва да еволюират, за да могат да грабнат масовите потребители, а не само ентусиастите. Първата е в разделителната способност. Ако в момента 1080p е достатъчно да гледате изображения отдалече на телевизора, монитора или смартфона, то тя не е подходяща, когато екраните са буквално пред очите ви.

VR очила с 1080p на око ще се върнете в графичната епоха от 90-те години, когато пикселите бяха лесно видими. Oculus Quest 2 вдига резолюцията от 1 440×1 600 на 1 832×1 920, което е подобрение, но все още недостатъчно, да получите сходно изживяване, както при телевизор или монитор.

Вторият елемент е честотата на опресняване. Тук действа същия принцип – колкото по-близо е екрана, толкова по-висока трябва да е тя, за да смущава по-малко мозъка. Ако 60Hz стигат за да не товарят очите при работа с монитор или телевизор, при VR честотата на опресняване трябва да е по-висока. Oculus Quest 2 я вдига на 90Hz от 72Hz спрямо предходния модел.

Тези два елемента изискват освен по-добър екран, така и малко по-мощен хардуер. Oculus Quest 2 разполага с ъпгрейд в това отношение – по-оптимизирания за VR процесор Snapdragon XR2 на Qualcomm и 6GB RAM.

Третият елемент е теглото и центърът на тежестта на самите очила. Самостоятелните комплекти (които могат да работят без да е необходимо задължително да се свържат с компютър), са по принцип тежки, особено в предната част на устройствата. Което натоварва вратовете на потребителите и като цяло могат да предизвикат дискомфорт при ползване. Oculus Quest 2 подобрява баланса, като сваля теглото със 70 грама до 503, но има още какво да се желае в тази посока.

Компромисите

oculus-quest-2-vr-3

Ниската цена идва с няколко компромиса, част от които се елиминират с добавянето на аксесоари, които обаче се закупуват отделно. Първият е в контролерите, които не разполагат с вградена, зареждаща се батерия, а ползват добрите стари AA модели.

Другите са решими с допълнителни аксесоари – по-неудобната система за закрепване на главата може да се смени. Същото може да се направи и с аудиото, като се добавят по-добри слушалки.

Последният проблем е наложен от собственика на Oculus – Facebook. За да можете да ползвате VR очилата, ще трябва задължително да се логнете със своя акаунт в едноименната социална мрежа. Това има и своята логика, предвид факта, че Facebook работи по идеята за създаването на нейна версия в изцяло виртуална среда.

Съдържанието

vader-immortal-vr

Oculus Quest 2 разполага с около 50 игри, които могат да вървят самостоятелно с очилата. Те включват популярния Beat Saber, Star Wars: Vader Immortal, The Room VR, както и ексклузивния за Oculus Phantom. Очакват се и нови заглавия, като Star Wars: Tales from the Galaxy’s Edge, Jurassic World Aftermath, Sniper Elite VR и др.

Голям плюс на Oculus Quest 2 е, че е съвместим със софтуерната функция Link. Тя позволява на VR очилата да се свържат с компютър и оттам да се пускат други виртуални игри, които по принцип не са налични за тях. По този начин се преодолява предизвикателството да се пускат заглавия направени за x64 архитектурата, а самия Oculus Quest 2 ползва тази на ARM.

Това рязко увеличава каталога с налични игри, като ако имате акаунт в Steam, можете да си пуснете Half-Life: Alyx – първото истинско AAA заглавие, правено изцяло за VR среда.

Свързани статии

Back to top button