НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Oculus Quest e първият VR шлем, който следи ръцете ви

Всеки тествал шлемовете за виртуална реалност (VR) ще сподели различни впечатления и усещане за технологията. Някои имат проблеми с графиката, други с ориентацията, трети с фокуса, а четвърти – с управлението и взаимодействието с виртуалните предмети. Последното може да бъде едновременно доста интуитивно или напълно объркващо.

Причината е, че в момента всички системи за виртуална реалност използват специални джойстици, накичени с копчета и сензори, които ползвате в дигиталния свят. Те са много подходящи, ако сте в игра с оръжие или управлявате самолет, но са странни, когато трябва да вдигате и местите обекти или да натискате бутони и копчета.

VR подразделението на Facebook – Oculus, успя първо да интегрира следене и управление чрез ръцете на потребителя в подобна среда. Все още технологията е в тестова фаза, но компанията я интегрира в своите Oculus Quest шлемове и я прави достъпна за всички техни ползватели.

Големите условия

Като всяка една иновация, следенето и ползването на ръцете във VR идва с две големи ограничения. Първият и очакван такъв, е липсата на какъвто и да е софтуер, който да е съвместим с нея. За момента тя е налична единствено за специалното меню/виртуална среда на Oculus Quest. Там можете с ръце да управлявате различни настройки или да разглеждате видео и снимки, като част от възможностите на комплекта.

Разработчиците ще получат софтуерните инструменти за интеграцията на тази функция в своето съдържание едва през декември. Което означава, че първите игри, интерактивни материали, които поддържат технологията ще са налични едва по някое време през 2020 г.

Второто голямо ограничение е, че Facebook ще ограничи ползването на следенето на ръцете единствено за Oculus Quest шлемовете. Нито за другия модел Rift S, по-старите такива на компанията или на други производители ще могат да я интегрират. Дори ако включите своя Oculus Quest към компютъра, функцията няма да работи.

Защо я нямаше по-рано

Oculus-Quest-Tracking

Тези две големи условия ограничават значително възможностите и използването на технологията. Самата тя се оказа костелив орех за разработване. Ползването на специални сензорни джойстици е неслучайно, защото е много трудно да се разработи достатъчно прецизно проследяване на ръцете и движенията на потребителите. Поне във VR среда. Досегашните опити демонстрираха закъснение на отчетеното движение или неточно определяне на местоположението им, разваляха усещането и предизвикваха повече объркване, отколкото да помагат за взаимодействието в дигиталния свят.

Технологията на Oculus за момента изглежда, че преодолява тези проблеми. Поне с отчитането на базови движения и засичането на пръстите. В стил „Специален доклад“ ще можете да управлявате менютата на Oculus Quest, по сходен начин със сензорните екрани на смартфоните и таблетите. За следенето на ръцете се използват наличните камери на шлема, което не изисква допълнителни приставки или претоварване на процесора на комплекта.

HTC Vive Cosmos 8

Този подход има някои недостатъци. Основният е, че потребителят има много ограничено пространство, където може да системата да му проследява ръцете. То е редуцирано до зрителното поле на предната камера и ако пръстите ви излязат от него, те изчезват. Също така, все още технологията не може да разпознава пълния спектър от жестове, особено ако докосвате ръцете си.

Тази система надали ще замени напълно джойстиците, особено при по-сложните действия във виртуална среда. Но тя предлага малко по-интуитивен подход за управление и навигация във VR, което при някои приложения ще бъде предпочитана от потребителите. Въпреки всичките предизвикателства и ограничения е похвално, че IT гигантите работят в тази посока и се опитват да подобрят максимално изживяването във виртуалната среда и налагането ѝ като основно средство за комуникация.

Свързани статии

Back to top button