IT БИЗНЕСНОВИНИ

България напредва в индекса за иновации на WIPO за 2020 г.

България прави силно представяне в индекса за иновации на World Intellectual Property Organization (WIPO) за 2020 г. Страната ни заема престижното 37-о място в света и 24 в Европа. Докладът дава някои интересни разкрития и потенциални прогнози, покрай очакваното икономическо забавяне, заради коронавирус кризата.

Лидерите

WIPO-Innovation-Index-2020-Infographic

На първо място според WIPO се намира Швейцария, следвана от Швеция и САЩ. Това са и трите държави, които събират над 60 точки, според индекса. Челната десетка е допълнена още от Великобритания, Нидерландия, Дания, Финландия, Сингапур, Германия и Южна Корея. Като последната от изброените е с 56 точки.

В индекса, страните са разпределени в четири категории, в зависимост от приходите. Първата са държавите с високи доходи, втората са тези в горния среден спектър, третата в долния среден и последната е за тези с ниските. България, леко учудващо се намира във втората категория.

България заема 37-о място с малко под 40 точки. Пред нея са Латвия и Унгария, които се водят от първата категория за високи доходи (също изненадващо). Зад нас са Полша и Словакия. България е едва третата държава в Топ 40, която е от втора категория по доходи – напред са единствено Китай и Малайзия. Според WIPO, страната ни като цяло се представя по-добре от очакваното.

Показателите

WIPO-Ranking-2020

Основният индекс се формира от седем показателя. България е най-силна по отношение на знанието и създаването на технологии – там е на 29-о място. Това се дължи най-вече на изключително голямото влияние, което оказва знанието на икономическия растеж и качеството на сертифициране.

Следващият силен показател е инфраструктурата, където сме на 30-о място, най-вече заради силния енергиен сектор, добрите комуникационни мрежи и отново заради сертификатите. България е сравнително добра в креативните резултати, най-вече по отношение на запазените марки и други подобни елементи.

Страната ни обаче изостава значително в човешкия капитал и потенциал. Там е на 64-о място, като най-силно е изоставането на образованието ни – 73-и в света. Последното се компенсира частично от изненадващо добрите инвестиции в развойна дейност, където сме на 51 място.

Най-задълбоченият проблем за България се оказва пазарната среда. Ситуацията за кредитиране и инвестиции в бизнеса са трагични, като по първия показател сме на 91 място, а по втория – на 102. Единственият критерий, в който страната ни е напред са нивата на таксите – 22-и в света.

Приземяване на икономиките

WIPO-RD-Trends-2020

В своя доклад WIPO предупреждава, че най-вероятно се задава икономически спад. Световният брутен вътрешен продукт (БВП) се очаква да се понижи с 5% през 2020 г. Това най-вероятно ще окаже негативно влияние, върху инвестициите в развойна дейност и рисков капитал. Графиките на WIPO показва ясно зависимостта на първия фактор с движението на БВП. Което означава, че може да се очаква понижение на инвестициите в развойна дейност и иновации.

WIPO-VC-Trends-2020

Индикации за намаляване на сделките с рисков капитал вече имаме през първото тримесечие на 2020 г. Ако към края на предходната година, те са вървяли нагоре във всички региони, то през януари-март тази година се наблюдава значителен спад. Приземяването в Европа е по-умерено, за разлика от Азия, САЩ и Северна Америка.

От WIPO все пак отбелязват, че в момента, в който пандемията бъде напълно овладяна се очаква сравнително бързо нормализиране на нивата на инвестиции.

Свързани статии

Back to top button