PLAYНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Asus ROG Phone III е може би най-мощният смартфон за 2020 г.

Asus за пореден път се опитва да изстиска максималните възможности на смартфон хардуера в момента на пазара. Крайната цел – да се създаде истинско геймърско устройство. Именно това се изразява Republic of Gamers (ROG) Phone серията на тайванския производител.

Така, на 22 юли, компанията представи третата версия – Asus ROG Phone III. Не очаквайте изтънчени стъклени корпуси, извити екрани или огромни камери. Всичко около тази серия е напрваено с цел производителност. Затова не е изненада, че Asus разполагат най-мощният процесор на пазара в момента, с максимално количество оперативна памет и една от най-големите батерии, които са инсталирани на смартфон. Така с едно изречение може да опишем новия Asus ROG Phone III.

Производителността е всичко

Asus-rog-phone-3-infographic

Предвид гореизброеното, наличието на най-високоия клас чипсет Snapdragon 865+ със 7nm+ архитектура е просто задължително. По отношение на оперативната памет, Asus може би наистина са се изхвърлили. ROG Phone III ще разполага с минимална конфигурация от 8GB при 128GB място за съхранение, но ще достигне до внушителните 16GB при 512GB версии.

Друга специфика е, че самата памет е клас UFS 3.1 – един от най-високите за смартфон в момента, което осигурява още по-голяма скорост на трансфера на данни.

Asus ROG Phone III blue

Към това добавяме огромна батерия с капацитет от 6 000 mAh. Тя е задължителна за геймърски смартфон, най-малкото, защото се очаква устройството да работи с високо натоварване. Отделно, Asus ROG Phone III поддържа 5G, което допълнително изтощава батерията.

Последният фактор е екранът. Тук тайванският производител е жертвал 4K разделителната способност и е оставил само FullHD, но е добавил 144Hz за опресняване – показател, който е доста важен за запалените геймъри. Тази възможност също допринася допълнително за по-бързото изхабяване на батерията. Панелът е OLED, като поддържа HDR форматите и разполага с внушителните за смартфон 1 000 нита яркост. Двойните насочени напред говорители предоставят силен стерео звук и по този показател, геймърският смартфон на Asus се представя добре поне на хартия.

Детайли за геймърите

Asus ROG Phone III Cooler

Подобно на предходните версии и тук Asus залагат на дизайн, който е насочен към геймърите. Стъкленият корпус е заменен основно от пластмасов с метални орнаменти и RGB лого на гърба.

Той е съвместим от цяла плеяда от аксесоари, като например приставка за охлаждане или старнични панели, които трансформират Asus ROG Phone III в Nintendo Switch.

Отвъд силните гейминг възможности, не очаквайте най-висок клас камери или софтуер за обработката на кадрите. Въпреки това Asus ROG Phone III разполага с 64MP основна камера в задния панел. Тя е комбинирана още с 13MP широкоъгълен сензор и 5MP макро. Селфи камерата е 24MP, а телефото такава липсва. В общи линии се покриват основните тенденции от тази година по този показател, без да добавя нещо извънредно тук.

Asus ROG Phone III поддържа напълно облачната гейм услуга Stadia. Като за подобни цели, устройството е повече от подходящо. Цената в Европа е 799 евро, което означава, че в България ще се продава за около 1 600 лева. Смартфоните от тази серия са рядкост на нашия пазар, така че ще видим дали ще дойде по официални канали тук.

Свързани статии

Back to top button