АНАЛИЗИТЕХНОЛОГИИ

Хакерската атака в Twitter – по-малкото зло

Twitter не успя да се превърне в доминираща социална мрежа, като Facebook. Компанията трудно успя да монетизира своята платформа и едва през 2018 г. излезе на първата си печалба. Това се случва 12 години след основаването ѝ или пет след излизането ѝ на борсата.

Социалната мрежа обаче постигна нещо друго – тя се превърна в своеобразна онлайн телеграфна агенция. Някои от най-влиятелните личности в света я използват за да споделят своето мнение по ключови въпроси.

Не са малко американците, които упрекват президента на САЩ Доналд Тръмп, че осъществява своята политика чрез Twitter. Както и че избирането му през 2016 г. до голяма степен беше постигнато през социалните мрежи. Или, че Илон Мъск я ползва, не само да споделя налудничавите си идеи, но и да спекулира с акциите на своята компания Tesla.

Ако трябва да бъдем честни, не малка част от революционната вълна в Близкия Изток през 2010 до 2012 г. останала в историята като „Арабска пролет“, беше осъществена през социалните мрежи Twitter и Facebook.

Което прави хакерската атака в първата много опасен прецедент, който за щастие се разминава наистина с минимални щети. Последствията можеха да са много по-големи, сериозни и мащабни, особено ако поставим най-лошите сценарии. Тя поставя няколко важни въпроса пред социалната мрежа, които може би ще я променят изцяло.

Пробивът и как се извличат 120 хил. долара

blockchain-bitcoin

На 15 юли 2020 г.Twitter е подложена на безпрецедентна хакерска атака. В нея, за кратко са овладени между 20 и 30 ключови профила. Сред засегнатите потребители са бившия президент на САЩ Барак Обама, вече споменатият предприемач Илон Мъск, милиардерът Бил Гейтс, кандидатът за президент на САЩ Джо Байдън, кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, корпоративните акаунти на Uber, Apple и др.

След което се пускат съобщения от тяхно име, които са измама и карат последователите на превзетите профили да дарят биткойни. Във фалшивите съобщения се обещава, че съответните личности и компании ще удвоят сумите за благотворителност в борбата с коронавируса. Атаката продължава за доста кратко време, в което хакерите успяват да извлекат едва 12 и половина биткойна. Което при последните котировки е около 120 хил. долара.

Сумата е нищожна поради няколко факта. Първият е, че хакерите успяват да пробият системата на технологична компания с пазарна оценка от 27 млрд. долара. Втората е, че превзетите профили разполагат сумарно с над 346 млн. последователи. Тоест, дори 1% от тях да са видели съобщенията, хакерите са извлекли по 3 цента от тях.

Пораженията обаче се оказват много по-големи от имиджова и техническа гледна точка за Twitter. Както и възможностите, които се отварят ако някой друг пробие социалната мрежа и получи достъп до подобни профили.

Twitter в обувките на Facebook

Facebook Blur

Атаката може да доведе до подобни последствия за Twitter, каквито имаше за Facebook след скандала ѝ с изтичането на лични данни на милиони потребители чрез фирмата Cambridge Analytica. Социалната мрежа на Марк Зукърбърг още не може да се отърси от него, който предизвика регулаторния интерес на САЩ и Европейския съюз.

За Twitter това може да дойде по линия на това, как точно е осъществен пробива. Според компанията, това е направено чрез метода на социално инженерство, който включва изследването на различни хора, техните навици, интереси, данни като рождена дата, домашни любимци и др. Събраната достатъчно лична информация по различни канали, след това се използва за да се разбият дигиталните пароли на жертвите.

В случая, това са били служители на Twitter, а крайният резултат е, че хакерите са получили достъп до вътрешни инструменти за контрол и наблюдение на профилите в социалната мрежа. Съществува и алтернативна версия, базирана на вътрешни източници на няколко технологични издания, че хора в компанията директно и доброволно са били съучастници в акцията.

twitter-insider-admin-panel

Тези разкрития са скандални в две насоки. Първата е, че платформата на Twitter може да разполага с големи пропуски в сигурността. При това месеци преди президентските избори в САЩ и местните регулатори гледат под лупа ролята на социалните мрежи в тях.

Втората е, че компанията има вътрешни инструменти, които позволяват директен контрол върху профилите в платформата. Което връща в светлината на прожекторите друг доста стар морален въпрос – дали технологичните гиганти не разполагат с прекалено много лични данни за своите потребители?

Във всички случаи, последствията от атаката ще се отразят фундаментално на бъдещето на Twitter. Дали това ще даде тласък на така чаканите и обещавани от щатски политици регулации върху IT гигантите или ще преструктурира платформата изцяло ще разберем в следващите месеци.

Децентрализация – възможният изход

Official White House

Съоснователят и все още главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси коментира, че едно от решенията пред социалната мрежа е тя да се децентрализира. Той лансира тази идея все по-активно през последната половин година, като атаката я поставя на още по-преден план.

Децентрализирането и потенциално използване на блокчейн технология, ще елиминира възможността да се използват вътрешни инструменти за контрол на профилите. Този подход има и своите недостатъци – тогава, социалната мрежа няма да може да се противопоставя ефективно на различни фалшиви профили, туитове и новини.

jack-dorsey-mark-warner
Главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси

Хакерската атака поставя и самият Джак Дорси на изпитание. С много усилия той успя да запази своята позиция на главен изпълнителен директор в Twitter. През февруари 2020 г. група акционери водени от милиардера Пол Сингър се опитаха да го свалят от поста и да сложат свои четирима души в борда на директорите. Дорси получи подкрепата на други влиятелни инвеститори и в крайна сметка двете страни се споразумяха той да продължи да изпълнява задълженията си.

Пробивът обаче може да върне въпроса дали главният изпълнителен директор е способен да се справя с компанията. Основният аргумент на акционерите, които искаха да свалят Дорси през февруари е, че той заема тази позиция не само в Twitter, но и в друга негова компания – Square. Хакерската атака ще може да се възприеме като ново доказателство за тази теза.

Всички страхове

trump-twitter

Доста медии само загатват, но почти никоя не коментира може би най-лошият сценарий, който друга подобна хакерска атака може да доведе. Пробивът даде контрол на злонамерени хора на профили с 346 млн. последователи. От тях бивши и потенциални президенти на САЩ, милиардери, компании с оценки от стотици милиарди долари и влиятелни в обществото личности.

Хакери с по-користни мотиви могат да причинят истински хаос, ако започнат да обсипват тази аудитория с користни послания. В увода припомнихме, че социалните мрежи бяха и все още са силен инструмент за задаване на обществени нагласи. Включително в накланянето на везните в полза на някой от кандидатите за президент на САЩ или в развитието на Арабската пролет преди десетилетие.

Последствията от подобно овладяване на профили с високо значение могат да бъдат наистина неописуеми и да вкарат в хаос съвременното дигитализирано общество. Което поставя под въпрос дали да може да вярваме на всичко, което се пуска в социалните мрежи. Дори и да са от хора и профили, на които имаме пълно доверие.

Свързани статии

Back to top button