НОВИНИТЕЛЕКОМИТЕХНОЛОГИИ

След дълга борба „Виваком“ отново продава iPhone

След дългогодишна борба, един от водещите телекомите в България „Виваком“ отново може да продава смартфоните iPhone на Apple. Компанията официално представи на 16 юли настоящите модели на „ябълковия“ гигант в своята мрежа. Списъкът включва последните смартфони iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max и iPhone SE, както и все още актуалните iPhone XR, iPhone 8 Plus и iPhone 7.

Apple няма официално представителство в България, но щатският гигант строго контролира кои са оторизираните дистрибутори в дадена страна. При телекомите, контролът е доста висок. За да може един национален оператор да предоставя устройствата на Apple той трябва да има сключено споразумение за това с компания.

Досега, „Виваком“ беше единствения от трите телекома в страната, който нямаше такова. Причините през годините са различни, като в повечето случаи двете страни не можеха да се разберат за параметрите на споразумението. Споровете станаха дългогодишни, като през юли 2019 г. „Виваком“ дори сезираха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за нелоялна конкуренция при продажбата на смартфони в България.

Три месеца след това, операторът потвърди, че са започнали нови преговори с Apple по темата. Те са дали резултат, защото вече „Виваком“ има партньорство с компанията и предлага нейните модели.

Включен трафик на килограм

iphone-vivacom-2

Телекомът обяви новината на специално събитие в София, при което беше представен и основният акцент, с който ще се опитат да привлекат потребителите на Apple. Това са по 100 GB допълнителен безплатен интернет трафик на месец, за първите три от подписването на новия договор. Общо, „Виваком“ предлага 300 GB допълнителен пренос на данни, който да се използва за стриймване на музика, гледане на видео и др.

„Партньорството с Apple e логична стъпка в разширението на портфолиото от продукти и услуги на „Виваком““, коментира главният търговски директор на „Виваком“ Димитрис Лиупис. „Ние се стремим не само да предлагаме най-иновативните продукти и услуги, но и да ги подкрепим с ексклузивни ценови оферти и пакети, така че клиентите ни да получават максимум стойност за средствата, които влагат“.

Цените варират от 23 лева на месец за iPhone SE до 105 лева на месец за iPhone 11 Pro Max с двугодишен абонамент от скъпия план Vivacom Smart U. В брой най-евтината версия на първия е 520 лева, а на втория най-скъпата е 2 400 лева със същия план. Устройствата са с една идея по-ниски от това което предлага A1 България или „Теленор“ например. От 17 юли те вече са налични в мрежата на телекома и неговия онлайн магазин.

Новото „ябълково“ трио в България

iphone-11-pro-a1

Случаите в които и трите оператора предлагат iPhone са доста редки. На няколко пъти „Виваком“ пускаше в продажба смартфоните на Apple, но за по няколко месеца, обикновено след останалите два телекома и след това ги прекратява. Последният път беше зимата на 2019 г., малко преди ескалацията на преговорите между двете компании. Като това се обяснява с липсата на дългогодишно споразумение с Apple и непрекъснатите преговори с тях.

Първият телеком, който започна официално и първоначално ексклузивно да предлага „ябълковите“ устройства беше „A1 България“. Още от времето ѝ на „Мобилтел“, дружеството предлагаше iPhone-и с абонаментни планове и различни пакети.

Вторият телеком, който успя да пробие с Apple беше „Глобул“, сега „Теленор България“. Когато норвежката група Telenor придоби компанията от гръцката OTE започна нови преговори с технологичния гигант на централно ниво. Това доведе до прекратяване на продажбите на iPhone-и за около година.

В крайна сметка всичко беше подновено и дори след продажбата на бизнеса на Telenor в Централна и Източна Европа, включително и в България на чешката PPF Group, „Теленор България“ продължава да предлага продуктите на Apple.

Сега, потребителите в страната ще могат да избират оферти за последните модели iPhone от трите оператора. Да се надяваме да остане това в дългосрочен план.

Свързани статии

Back to top button