НОВИНИТЕЛЕКОМИТЕХНОЛОГИИ

„Виваком“ е започнал преговори с Apple за продажбата на iPhone

Българският телеком „Виваком“ е започнал преговори с Apple, за да може да продава смартфоните iPhone и други устройства на компанията в страната. Американският гигант досега има ексклузивни партньорства с другите два оператора – A1 и „Теленор“. Затова, „Виваком“ не може да предлага смартфоните iPhone на своите потребители.

Новината за преговорите идва от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Българският оператор беше сезирал регулатора за потенциална злоупотреба с монополно положение от страна на Apple и създаване на нелоялна конкуренция на телеком пазара в страната. Мотивите така и не бяха официално публикувани.

В лаконично решение от вчера, КЗК обяви, че прекратява производството срещу Apple. „Виваком“ е оттеглил искането, защото операторът е започнал преговори с американския гигант и е „постигнато разбирателство“. Това не означава автоматично, че има вече подписано споразумение, но е доста голяма крачка в тази посока. Все още на сайта на Apple, като основни телеком партньори на компанията за България, все още са записани единствено A1 и „Теленор“.

Недостатъкът да си единствен

iphone-11-pro-a1

Виваком“ е единственият телеком от трите в България, който не може да предлага смартфоните iPhone на Apple (както и останали устройства на компанията). Причината е, че технологичният гигант от Купертино има много строга политика за работа с операторите по света. Той сключва индивидуални споразумения с всеки един от тях, за да може да продава „ябълковите“ устройства.

A1 има дългогодишна традиция, още като беше „Мобилтел“. Исторически това е операторът, който първи предложи iPhone в България и поддържа стабилно тази позиция. Отделно, компанията разполага със силен гръб, като част от Telekom Austria Group, които договарят доста неща на ниво група.

„Теленор“ беше доскоро в сходна позиция. Той успя да извоюва правото да продава устройствата на Apple още докато беше „Глобул“ и част от гръцката OTE. Когато норвежкият гигант Telenor Group придоби телекома, българския оператор спря да продава за около година iPhone. Причината е, че се предоговаряха условията за това с Apple на ниво група. След като се изчистиха нещата, „Теленор“ върна iPhone в своя каталог. Дори след придобиването на целия регионален бизнес на Telenor от PPF Group, споразумението между Apple и българския оператор продължава да е в сила.

Регулаторът на помощ

A1-Telenor-iphone-2

Виваком“ е получавал временни разрешения да продава някои модели, но никога не е имал ексклузивни права. Последните позволяват на операторите не само да продават устройствата със субсидия при покупка с абонаментен договор, но и дава достъп до ексклузивни модели (като например версиите RED).

Според източници на TechTrends, телекомът непрекъснато се опитва да води преговори с Apple по темата, но всички усилия са удряли на камък. Какво точно ги спира – нежеланието на американската компания да разшири партньорите си в България или неизгодни цени – не се знае.

Повече светлина по казуса можеше да внесат мотивите за откритото производство на КЗК срещу Apple, но те така и не бяха публикувани. Най-вероятно поради наличието на детайли свързани с търговските преговори между двете дружества.

Когато КЗК съобщи, че започва разследване срещу Apple, в българските медии започна да се спекулира за потенциални рекордни глоби и забрана на продажбата на iPhone в България от мобилните оператори. Доста трудно щеше да се стигне до подобен сценарий, заради много причини.

Най-малкото, защото „Виваком“ опря до регулатора с целта да подобри позициите си при потенциални нови преговори с американската компания. Такива вече се провеждат, както става ясно от КЗК. Затова скоро може да има развитие и трите телекома в България да предлагат смартфоните на Apple, като последните версии iPhone 11 например.

Свързани статии

Back to top button