IT БИЗНЕСНОВИНИ

Българската стартъп екосистема е на 32 позиция в света

Българската стартъп екосистема все повече е описвана като редкия диамант в иначе сивата ни икономика. Много често страната ни получава определението за „Силициева долина“ на Балканите. Доколко това е вярно, как се развива и къде е наистина тя поставена в глобален мащаб, може да разберем донякъде от класацията на платформата StartupBlink.

Изводите са няколко – стартъп екосистемата в България се развива и напредва, наистина е на водещо място в региона на Югоизточна Европа, но има още много път да извърви, преди наистина да влезе в глобалното полезрение.

StartupBlink взима три индикатора за изграждането на своята класация. Количество на стартъпите, качеството има и бизнес оценка. Ако първата е лесна за обяснение, то другите две остават мистерия. Как точно те се формират е трудно да се каже, защото не е публикувана точна методология на сайта. Прави впечатление, че огромната разлика между САЩ и останалите държави е в индикатора „Качество“, който е близо 100 точки, докато при останалите е в пъти по-нисък.

Платформата твърди, че разполага с данни за над 100 държави и 1 000 градове, но не пише колко компании обхваща.

Към глобалния Топ 30

Startup ecosystems Worldwide 2020

При сравнение на ниво държави, България е на 32 място за 2020 г. в класацията на StartupBlink, като напредва с три места спрямо позицията си през миналата година. Тя е доста близо до достигане на Топ 30 в световен мащаб на стартъп екосистемите. Пред нас са Португалия и Тайван, но по петите ни с бързи темпове напредват изгряващи звезди като Норвегия и Словения. България поставена в контекста на цяла Европа е на 21 място, а в рамките на Европейския съюз (ако не броим вече Великобритания) е на 16 място. В рамките на цяла Източна Европа пред нас са Украйна, Чехия, Русия, Литва и Естония.

В челото на класацията надали ще има изненадани. САЩ водят безапелационно със 123 точки, втори са Великобритания с 24 точки. Израел приема третото място, което Канада отстъпва спрямо показанията през 2019 г. Германия и Нидерландия са пети и шести съответно, следвани от Австралия, Швейцария, Испания, а Топ 10 е завършена от Швеция.

При градовете ситуацията е доста по-различна. САЩ доминират, като 35 или една трета от населените места с развити екосистеми са в Топ 100. София е на 86 място, като напредва с две позиции. От другите български градове, само два още са позиционирани в класацията. Това е Варна, която е на 430, като се срива със 112 позиции и Пловдив на 784, като също бележи понижение от 135 позиции.

Лидери, но с конкуренция

Startup ecosystem Balkans 2020 Graphic

В рамките на Балканите, страната ни наистина е лидер. Това не трябва да ни успокоява, защото следващите две държави не само са близо, но имат много сериозни темпове на напредък.

Словения е най-близо до нас на 35 място, но отчита доста бърз ръст с 13 места спрямо 2019 г. Подобна е ситуацията с Хърватска, която е на 39 място, с увеличение от 11 места на годишна база. Ако двете държави запазят темповете, както и ние нашия е много вероятно да изгубим титлата си на регионален лидер.

Сърбия се срива с шест места до 42, Гърция е на 44, а Румъния е веднага след нея на 45. Турция пропада на 49 място. При всички тези страни, стартъп екосистемата отчита понижение. Това става въпреки факта, че Zynga придоби турския гейм разработчик Peak за 1.8 млрд. долара, превръщайки го във втория еднорог в региона.

Тенденциите за Европа

Digital-European-Union-Flag

Европейският съюз многократно си е поставил амбициите да изгради собствена и конкурентна екосистема от стартъпи и дигитална икономика. В Топ 5 в класацията намира място единствено Германия, ако не броим вечно излизащата от Съюза Великобритания.

Тревожни са тенденциите, че в някои от водещите европейски икономики, като Франция, Швеция, Финландия, които са в Топ 20 стагнират и дори пропадат с няколко места. Те могат да бъдат изместени от бързоразвиващите се стартъп екосистеми от Югоизточна Азия. Китай е с 13 позиции нагоре до 14 място, Сингапур напредва с 5 до 16-то. Бразилия е също скоростно влиза в Топ 20 с годишна стъпка от 17 места.

В същия момент надеждата на ЕС е насочена към Централна и Източна Европа. Държави като Естония и Литва напредват в челните позиции, а някои като Хърватска и Словения отчитат високи темпове на растеж.

StartupBlink показва доста разнопосочното развитие на стартъп екосистемите в рамките на ЕС. Фрагментирания пазар и противоречивата динамика показва, че Брюксел трябва да положи доста усилия, за да може повече страни да са на челните места по иновации в света.

Свързани статии

Back to top button