IT БИЗНЕСНОВИНИ

ЕК започна две проверки срещу Apple

Европейската комисия (ЕК) обяви във вторник, че започва две отделни проверки на Apple. Причината е потенциално използване на господстващото си положение в ущърб на конкурентни услуги. То е изградено чрез екосистемата на компанията в нейната операционна система iOS и MacOS, където предлага доста собствени услуги и потиска чрез забрана или допълнителни правила външни такива.

ЕК ще провери правилата и действията на Apple в App Store и в разплащателната система Apple Pay. Проверяващите се притесняват, че Apple може би не предлага равни правила за всички и дава превес на своите услуги спрямо директни конкуренти. Разследването е следствие и на оплаквания на Spotify и дистрибутор на е-книги, който не е споменат по име в официалното съобщение. Според The Verge обаче това най-вероятно е Rakuten, които вече подадоха жалба по-рано тази година.

Пречи ли се на конкуренцията

Spotify срещу Apple

Мобилните приложения фундаментално промениха начина на достъп до съдържание. Apple определя правилата за тяхното им разпространение до потребителите на iPhone и iPad“, коментира еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер.

Според нея, Apple е приела роля на „пазач“, когато става дума за разпространение на приложения и съдържание до популярните устройства на компанията. Което налага да се провери, дали тя не се възползва от това положение, за да наложи своите услуги.


ec-margrethe-vestager-quote„Трябва да се уверим, че правилата на Apple не нарушават конкуренцията в пазари, където Apple се съревновава с други приложения, например с музикалната си услуга Apple Music или Apple Books“Маргрет Вестагер, Европейска комисия


„Трябва да се уверим, че правилата на Apple не нарушават конкуренцията в пазари, където Apple се съревновава с други приложения, например с музикалната си услуга Apple Music или Apple Books. Затова реших да разгледаме отблизо правилата на Apple App Store и дали те са според правилата на ЕС за конкуренция“, допълни Маргрет Вестагер.

Един от проверените елементи ще бъде системата за покупки вътре в приложенията. Apple взима 30% дял от всички абонаменти, които са направени през тази система, но се твърди, че не позволява на приложенията да използват други методи за абонамент и да заобиклят това плащане. Ще се провери и доколко потребителите са информирани за алтернтивните възможности за поръчка и плащане извън рамките на приложенията.

Това попада пряко в оплакването на Spotify. Компанията вече повече от година обръща внимание на проблема и твърди, че така губи пари и се пречи на потребителите. Подобна жалба беше пратена и през март 2020 г. от „дистрибутор на електронни и аудиокниги“.

Тази седмица Apple обяви, че App Store вече е икономика за над 500 млрд. долара. Толкова пари са били прехвърлени миналата година в транзакции в различните приложения и услуги, които се предлагат в онлайн магазина.

Кой може да плаща и как

apple-pay-1

Втората проверка на ЕК е спрямо услугата за мобилни разплащания Apple Pay. Заради коронавируса има ръст на моблните плащания в Европа, но според ЕК Apple Pay може би не дава равни възможности на всички.

„Изглежда, че Apple определя условията как Apple Pay да бъде използвана в приложенията и сайтовете на търговците. Тя резервира и функцията „докосни и пусни“ на iPhone само за Apple Pay“, коментира Вестагер, цитирана от The Verge. „Важно е мерките на Apple да не пречат на потребителите и да не им отнемат ползите от новите платежни технлогии, включително по-добър избор, качество, иновации и конкурентни цени“.

Вестагер визира наличието на NFC чип в iPhone, който обаче може да се използва само от Apple Pay. Така конкурентни платежни приложения, включително на банки, не могат да предложат безконтактно плащане, освен ако не е през Apple Pay. Заради това решение на Apple още преди няколко месеца в Германия започна да се подготвя закон, който да задължи компанията да направи NFC функцията достъпна за всички.

Доволни и недоволни

Spotify стрийминг на музика

Очаквано, Apple не е особено ентусиазирана от случващото се. Пред The Verge компанията дава доста остър отговор:

„Разочарващо е, че Европейската комисия се вслушва в безпочвени оплаквания от шепа компании, които просто искат безплатно возене и не искат да играят по същите правила като всички останали. Не мислим, че това е правилно. Искаме да поддъжаме равноправно игрално поле където всеки с упоритост и добра идея може да успее“, казва говорител на компанията.

Все пак Apple допълва, че ще използва възможността да покаже, че е права. „Нашата цел е ясна – нашите клиенти да имат достъп до най-доброто приложение или услуга, която искат, в сигурна и защитена среда. Привествваме възможността да покажем на Европейската комисия всичко, което сме направили, за да направим тази цел реалност“, допълва Apple.

Spotify очаквано е по-доволна. „Приветстваме решението на Европейската комисия да разследва официално Apple и се надяваме, че те ще действат бързо, за да гарантират честната конкуренция в iOS за всички участници в дигиталната икономика“, казва компанията.

Свързани статии

Back to top button