IT БИЗНЕСНОВИНИ

Spotify се обърна към ЕС срещу Apple

Музикалната стрийминг платформа Spotify е подала оплакване към Европейската комисия срещу Apple. Компанията обвинява технологичния гигант в нелоялна конкуренция за начина по който управлява онлайн магазина си App Store.

Според Spotify, Apple се опитва да избута напред собствената си стрийминг услуга Apple Music спрямо другите подобни приложения. Това става с налагането на дискриминативни технически изисквания, за да може даден софтуер да се продава за iOS устройства


Daniel Ek„С контрола си в App Store, Apple влиза в ролята на играч и съдия едновременно“ Даниел Ек


„През последните години, Apple наложи правила в App Store, които умишлено ограничават избора на потребителите и потискат конкуренцията, като всичко това става за сметка на качественото изживяване“, пише главният изпълнителен директор и съосновател на Spotify Даниел Ек, в блога на компанията. Той допълва, че по този начин, технологичният гигант „влиза в ролята на играч и съдия едновременно“.

Apple App Store iPad

Пет начина да спреш стрийминг услуга

Spotify посочват пет фактора, според които Apple се възползва от ситуацията. Първата е, че таксата от 30%, която технологичният гигант изисква за приходите на всяко приложение, които минават през нейната система е дискриминационна. Аргументът на Даниел Ек е, че тя е доста висока, като ако стрийминг услугата я въведе, тя автоматично трябва да вдигне цените за платените абонаменти. Те ще бъдат доста по-високи спрямо Apple Music, защото последната не заделя тези 30%.

Ако Spotify се откаже да използва разплащателната система на App Store, Apple налага технически ограничения, които затрудняват пускането и пълната функционалност на приложението в iOS. Сред примерите са възможността да се пускат специални промоции за потребителите например или лесно да преминат от безплатен към платен. Това са втория и третия фактори.

Четвъртият е свързан с отказа на Apple за редица подобрения на самото приложение на Spotify за iOS устройства или забавянето им. Което води до разочарованието на феновете. Последният е във факта, че технологичният гигант от Купертино не допуска стрийминг платформата до всички нейни устройства. Сред дадените примери са умните говорители HomePod. По този начин Apple дава път първо на своите услуги.

Spotify стрийминг на музика

Спор с история

Главният адвокат на Spotify Хорейшо Гутайрез добавя малко детайли към цялата ситуация. Натискът на Apple върху платформата се е засилил значително от 2014 г. насам, коментира той пред Musically.com. Тогава компанията от Купертино придобива Beats Electronics и започва да изгражда собствената си стрийминг услуга около вече съществуващата Beats Music.

Гутазйрез допълва, че Spotify е предал пълен икономически анализ на ЕК, който показва негативния ефект на действията на Apple спрямо компанията. Двете дружества имат дълга история в своите спорове. През 2009 г. се спекулира дали Apple изобщо ще допусне Spotify до App Store-а, тъй като може да подкопае бизнеса с музика на iTunes. В крайна сметка, приложението стига до „ябълковите“ устройства.


Натискът се засилва, след като гигантът от Купертино придобива Beats Electronics и разработва Apple Music


През август миналата година, Spotify е решил да излезе от системата за разплащания на Apple.

Случаят идва в доста добър тайминг. От една страна се очаква на насроченото за 25 март събитие, Apple да представи нова плеяда от онлайн услуги, включително и медийна такава. От друга, в края на миналата седмица щатският сенатор Елизабет Уорън предложи крути мерки за регулация на технологичните гиганти. Спорът между Apple и Spotify пасва идеално на нейните аргументи, че подобни компании злоупотребяват с факта, че предоставят платформи за продажба на продукти и услуги и същевременно предлагат такива.

Свързани статии

Back to top button