НОВИНИТЕЛЕКОМИ

„Теленор“ опипва почвата за смяна на името

Теленор България“ опипва почвата за смяна на името, действие, което се чака от близо две години, след като чешкия фонд PPF Group придоби активите на норвежкия гигант в региона. В избрани медии (money.bg) изтекоха тестови визии, за нови бранд, които изглеждат като част от маркетингово проучване за потребителската реакция към него. Името, което е избрано е Laa. Корпоративната визия се доближава леко към по-тъмната гама на синьото на сегашната.

Потвърждение за новия бранд има и покрай домейна Laa.bg, който е запазен в register.bg на 26 май. Компанията, която го държи е чешкото звено на PPF Group, което показва, че изтеклата информация може да се смята за достоверна.

Главният изпълнителен директор на „Теленор България“ Джейсън Кинг обяви в през май, че окончателно решение за ребрандирането на компанията ще бъде взето и обявено към края на юни.

Единна марка за целия регион

telenor-laa-brand-test-2

В тези медии обаче няма отговор на един други ключови въпроси – дали името ще се ползва само от българското звено, от тези, които досега бяха под бранда на Telenor в региона или ще засегне всички телеком активи на PPF Group. Джейсън Кинг коментира още през януари, кои са вариантите пред компанията. Те са три – запазване на името, като се удължи лиценза и плати на Telenor Group, използване на съществуваща марка в портфолиото на чешкия фонд и създаване на нов бранд.

laa-serbia-domain

Сценарият към който се отива е потенциално ребрандиране на всички активи на норвежкия гигант, които PPF Group придоби през 2018 г. Това са едноименните оператори в България, Унгария, Сърбия и Черна гора. Най-вероятно смяна на името няма да има в чешкото звено на O2, което се контролира от фонда. Под въпрос стоят нещата с холандския оператор Arena 1 и словенския оператор O2.

Проверка на TechTrends показва, че PPF Group потенциално са тествали бранда в част от другите си пазари още през март. Унгарският домейн Laa.hu и сръбският Laa.rs са били купени преди три месеца от собственика на „Теленор България“. По този начин фондът разполага с уебсайтове в три държави.

Свободните домейни и отворените въпроси

laa-montenegro-domain

В последната, в която има оператор под името Telenor – Черна гора, домейнът все още е свободен и не може да се направи пълно заключение дали всички бивши активи на норвежкия гигант ще се преименуват.

Същото важи за сайтовете Laa в Нидерландия и Словения, където са другите телеком активи на PPF Group. Те са свободни към 4 юни. Най-любопитното е, че чешкият домейн Laa.cz е зает от местната софтуерна компания Amenit SRO. Което може да попари потенциалната идея, да се ползва бранда Laa за всички телеком активи на инвестиционния фонд. Не се изключва възможността, PPF Group да придобие всички домейни, включително и този, настояща собственост на Amenit.

laa-bulgaria-domain

Маркетинг проучването, което „Теленор България“ провежда в момента и, за чието потенциално контролирано изтичане показва няколко неща. Първо, че фондът се е спрял на този вариант като име и потенциална корпоративна идентичност на своите оператори Telenor в региона. Второ, подобни изследвания са едни от последните стъпки преди взимането на окончателното решение и започване на самото ребрандиране.

Остават няколко въпроса – дали ще се предприемат действия по преименуването на всичките телеком активи на PPF Group, предвид свободните домейни. Както и дали Laa ще бъде крайният избор на фонда, което зависи най-вече от самите маркетингови проучвания. Предвид факта, че фондът притежава домейните в Унгария и Сърбия от март, може да предположим, че тестовете там вече са приключили и то със сравнително положителни отзиви, щом се продължава с тях в България.

Свързани статии

Back to top button