НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Как работят сертификатите за качество на мобилните мрежи

Първите дни на май, „Виваком“ обяви, че тяхната мобилна мрежа е най-бързата в България за първите три месеца на 2020 г., като се позовава на тестовете направени от Ookla и тяхното приложение Speedtest. Най-големият по приходи телеком обикновено печели това отличие доста пъти поред. Две седмици след това, „Теленор България“ обявиха, че компанията Umlaut им е потвърдила сертификата за най-качествена мобилна мрежа. Вторият по брой абонати мобилен оператор получи първото такова отличие в началото на 2020 г., за периода от последните три месеца на изминалата година.

Тези новини обаче могат да предизвикат много повече въпроси в главите на потребителите, отколкото да дадат ясни отговори. Коя мрежа е по-добрата след като едната се води „най-бърза“, другата – „най-качествена“? Каква е разликата между тях? Това означава ли, че мобилната услуга на третия оператор е по-лоша? Както и още много други въпроси. Объркването може да се засили, след като и двата наградени телекома, използват активно сертификатите за маркетинг и рекламни цели.

Компаниите, които предлагат подобни изследвания и сертификати не са никак малко по света. Освен споменатите Ookla и Speedtest има още Opensignal, Tutela, RootMetrics и др. Всеки един от тях използва различни методи за измерване, както и се следят различни показатели. Затова всяко едно от тях може да бъде показателно, колкото и по-объркващо да звучи.

Добрият-стар Speedtest

Telenor-5G-speedtest

Ookla е по-познатият за потребителите бранд, покрай приложението Speedtest, което е може би най-масовото за изпробване на скоростта на мобилната или фиксираната връзка. При него, всеки може да тества мрежата, като компанията записва всички резултати и изготвя сравнителни резултати. Мобилната връзка конкретно се засича през едноименното приложение за смартфони.

Основните показатели, които се взимат са скорости на сваляне и качване, както и забавяне на пакетите (latency). Недостатъците са, че се ползват основно и само тези индекси. Предимството му е, че се правят много замервания от голямо количество уникални устройства. Говорим за десетки хиляди тестове от най-разнобразни джаджи – смартфони, таблети, лаптопи и др.

Според „Виваком“ мобилната им мрежа е определена за най-бързата в България през периода януари-март 2020 г. Използвани са данните на Ookla и Speedtest, като за периода са проведени над 62 хил. теста от 26 хил. уникални устройства сред всичките три оператора в страната. От телекома потвърдиха, че те са лидери за трето поредно тримесечие.

По-специализираният, но и по-престижен Umlaut

umlaut-world-map-benchmark

Германската консултантска фирма Umlaut е частичен наследник на P3. Техните сертификати за качество на мрежата са по-престижни в телеком средите, но са абсолютно непознати сред потребителските. Има конкретна причина за това. Техните измервания се правят с по-малко потребители, но със специално приложение, което отчита много повече фактори от това на Ookla.

При връчването на първия сертификат на „Теленор България“ от Umlaut обявиха и каква е сравнителната методология на тяхното изследване. Отново са използвани потребителски данни, но много по-малко в сравнение с тези на Ookla. За последните шест месеца е събрана релевантна информация от 12.8 хил. души в България. Има такава не само за градовете, но и извън населените места.

Има нещо друго, при Umlaut един потребител прави много, много повече тестове от тези на Ookla. Така, може да се събере повече данни за мрежата на всеки един от операторите. Параметрите, които се гледат, са средни скорости на интернет връзката (сваляне и качване), забавянето на пакетите (latency), покритието на гласовите услуги, както и наличието на пренос на данни като цяло.

umlaut-best-in-test-q1-2020-bulgaria-score

Umlaut публикуват и пълната разбивка в България с резултатите на трите телекома, която също е любопитна. Според нея, „Теленор България“ и „Виваком“ имат почти идентични като качество на своите мрежи. Тази на първата компания е лидер с няколко точки 859 срещу 854 от 1 000 максимални. Прави впечатление, че „A1 България“ е доста по-назад със 780 точки. „Виваком“ има по-ниско забавяне на преноса на данни и по-добри гласови онлайн услуги. „Теленор България“ води в качеството на покритието, базовата интернет връзка и предоставянето на HD видео през нея. По повечето показатели разликите обаче са минимални.

Какво означават тестовете

Основното предназначение на тестовете е за маркетинг цели на телекомите. Въпреки, че по твърденията, че „Теленор България“ и останалите оператори не са знаели за провеждането им от страна на Umlaut, те за да могат да ги използват за рекламни цели, трябва да платят лиценз за това. Същото важи и за Ookla и техния Speedtest.

Като цяло качеството на мрежата на един оператор зависи от страшно много фактори. На пръв поглед, наистина Umlaut предоставя по-задъблочено изследване, но за обикновения потребител, това не му говори нищо. Особено предвид факта, че и двете компании не са обявили конкретните резултати и параметри, които са постигнали мрежите на трите оператора.

При Ookla има нещо важно за България и това е, че страната ни е на седмо място през април по скорости на мобилната мрежа. Което е доста странно, особено предвид факта, че в страната ни още няма изградена 5G мрежа, която би трябвало да засили максималните постигнати стойности. Докато в страните, които са преди нас – Нидерландия, Обединени Арабски Емирства, Катар, Китай и Южна Корея разполага с новата технология. От Топ 7 единствено Канада пусна своята 5G мрежа през март. За съжаление няма разбивка по оператори за всяка държава.

Ookla и Speedtest са много по-разпознаваеми от потребителите и поради факта, че и самите телекоми винаги са се опитвали да изпъкнат скоростите на своята връзка, това може би им дава предимство в силата на бранда при рекламата. Което е силата на тези сертификати – да подсилят позицията на даден оператор в маркетинговата им кампания.

Интересният ъгъл

A1-4g-technicians-network

Тогава, какво се случва с A1? Особено предвид факта, че за последните три години, компанията инвестира над 200 млн. лева в модернизация. От данните на Umlaut виждаме, че мрежата на най-големия по брой абонати мобилен оператор се представя с една идея по-слабо от тази на конкурентите си. При Ookla нямаме достъп до кумулативна разбивка по оператори.

„Теленор България“ е в най-добрата позиция в момента, заради по-престижния сертификат. Тяхната мрежа обаче е и най-нова, след като норвежкият гигант я замени напълно през 2014 г. Те в момента жънат посетите семена от Telenor Group преди повече от шест години.

За „Виваком“ и най-бързата мрежа на Ookla имат и друг интересен ъгъл. Според някои телеком анализатори, най-бързите мрежи са най-малко натоварени. Причината е проста – настоящата технология на клетките е такава, че те са с доста ограничен капацитет. Колкото повече устройства се свържат към една, толкова повече пада скоростта на връзка.

Предвид факта, че извънредното положение вкара много българи по домовете и те товарят повече фиксирания интернет, отколкото мобилния, може да обясни, защо сме толкова напред като държава в класацията на Ookla.

Трите телекома са изправени и пред някои големи проблема, които правят качеството на техните мрежи не консистентно при някои условия или места. Основният е липсата на достатъчно радиочестоти. От операторите много кратно обявяват, че това ги ограничава много по отношение на техническите възможности и в качеството на услугите, които предоставят.

Най-добрият пример е с 4G покритието, което в по-отдалечените места извън градовете може да се изгуби. Причината е, че честотите, предназначени за постигането на пълно национално покритие в момента не са свободни за операторите. Това са спектрите в 700 MHz и 800 MHz. Единствените, които се ползват в момента са лентите в 900 MHz и те са определени за 2G и 3G. От посочените, 800 MHz е за 4G, а 700 MHz – за 5G. Така, дори най-качествената мобилна мрежа според Umlaut – тази на „Теленор България“ – няма да предостави добра връзка в по-отдалечени региони.

Свързани статии

Back to top button