ТЕХНОЛОГИИ

Apple представи 13-инчов MacBook Pro с новите процесори на Intel

При дебюта на обновената серия MacBook Pro през ноември, Apple предпочете да заложи на по-големия размер и представи само 16-инчов вариант. Близо половин година по-късно, компанията върна, компактния формат с 13-инчов екран. Като той включва почти всички екстри на по-големия си събрат, но вече ползва обявеното преди дни десетото поколение процесори Intel Core.

Новите компактни модели MacBook Pro разполагат с наложената през 2019 г. Magic клавиатура, както и увеличение на мястото за съхранение спрямо предходното поколение. Пускането им е важен елемент сред привържениците на производителни Apple устройства, защото последния 13-инчов модел от серията беше представен преди пет години.

Технически възможности и краят на „пеперудата“

macbook-pro-13-magic-keyboard

Новите модели разполага с 13-инчов екран с резолюция от 2 560 на 1 600 пиксела и 500 нита яркост. Главният акцент в дизайна на лаптопа е неговата Magic клавиатура. Предходният модел MacBook Pro използваше злощастната Butterfly („пеперуда“ – бел. ред.), която се оказа с редица проблеми и предизвика главоболия, както на потребителите, така и на Apple. В основата на които бяха едноименните суичове.

Сега, пет години по-късно, технологичният гигант слага край на тази сага. Новата Magic клавиатура беше показана в 16-инчовата версия на MacBook Pro, а след това и в MacBook Air серията и засега новите суичове не създават проблеми. Тя е малко по-голяма и с това горе-долу се изчерпват външните разлики в дизайна.

Основните промени са във „вътрешностите“. Конфигурациите на новия 13-инчов модел са доста богати и включват, както осмо, така и десето поколение четириядрени процесори Intel Core i5 или i7. Оперативната RAM памет може да е 8GB или 16GB, като втората има опция за далеч по-бързата такава с 3 733MHz тактова честота. Мястото за съхранение варира от 256GB до 4TB SSD дискове. Графичната карта е вградена такава на Intel – Iris Plus Graphics.

Уловките на Comet Lake

Intel-10th-Gen-Family-1

При обявяването на новото десето поколение Comet Lake процесори, Intel показа дълбока модернизация на своята 14++nm архитектура. По-високата производителна мощност и възможности са постигнати основно с повечето ядра и нишки, както и с интегрирането на технологии като Turbo Boost. Apple твърдят, че те са 80% по-бързи в графичната обработка от ползваните процесори от MacBook Pro моделите от 2015 г. Което им дава безпроблемни възможности за графична и видео обраобтка и други по-тежки задачи.

Уловката е в това, че истинските достижения и бързи скорости на десетото поколение Intel Core процесори се постига при най-високия клас чипове – тези в i9. Новите 13-инчови лаптопи MacBook Pro могат да ползват само до i7. По-ниските класове се предлагат от Intel най-вече с цел да се конкурират по-евтините аналози на AMD. Иронията е, че един от първите компютри, които ги ползват са именно тези на Apple, които се славят с огромната си надценка.

Цената на новите 13-инчови MacBook Pro може да започва от 1 299 долара, но и от 1 999 долара. Като по-високите бази включват именно новите Comet Lake процесори на Intel.

Спадът на Mac

Apple се опитва да задържи бизнеса си с компютри, който отдавна не е основен на компанията. През последните тримесечия той отчита спад на приходите. Причините за това са много – високите цени ограничават потенциалната аудитория, дългия период за обновяване на портфолиото.

Проблемите с Butterfly клавиатурите също имат отражение върху цялостния имидж на компанията и предизвика известен отлив на внимание. Затова технологичният гигант залага много на новата серия MacBook Pro представена през последните шест месеца.

Свързани статии

Back to top button