ТЕХНОЛОГИИ

Apple представи 13-инчов MacBook Pro с новите процесори на Intel

При дебюта на обновената серия MacBook Pro през ноември, Apple предпочете да заложи на по-големия размер и представи само 16-инчов вариант. Близо половин година по-късно, компанията върна, компактния формат с 13-инчов екран. Като той включва почти всички екстри на по-големия си събрат, но вече ползва обявеното преди дни десетото поколение процесори Intel Core.

Новите компактни модели MacBook Pro разполагат с наложената през 2019 г. Magic клавиатура, както и увеличение на мястото за съхранение спрямо предходното поколение. Пускането им е важен елемент сред привържениците на производителни Apple устройства, защото последния 13-инчов модел от серията беше представен преди пет години.

Технически възможности и краят на „пеперудата“

macbook-pro-13-magic-keyboard

Новите модели разполага с 13-инчов екран с резолюция от 2 560 на 1 600 пиксела и 500 нита яркост. Главният акцент в дизайна на лаптопа е неговата Magic клавиатура. Предходният модел MacBook Pro използваше злощастната Butterfly („пеперуда“ – бел. ред.), която се оказа с редица проблеми и предизвика главоболия, както на потребителите, така и на Apple. В основата на които бяха едноименните суичове.

Сега, пет години по-късно, технологичният гигант слага край на тази сага. Новата Magic клавиатура беше показана в 16-инчовата версия на MacBook Pro, а след това и в MacBook Air серията и засега новите суичове не създават проблеми. Тя е малко по-голяма и с това горе-долу се изчерпват външните разлики в дизайна.

Основните промени са във „вътрешностите“. Конфигурациите на новия 13-инчов модел са доста богати и включват, както осмо, така и десето поколение четириядрени процесори Intel Core i5 или i7. Оперативната RAM памет може да е 8GB или 16GB, като втората има опция за далеч по-бързата такава с 3 733MHz тактова честота. Мястото за съхранение варира от 256GB до 4TB SSD дискове. Графичната карта е вградена такава на Intel – Iris Plus Graphics.

Уловките на Comet Lake

Intel-10th-Gen-Family-1

При обявяването на новото десето поколение Comet Lake процесори, Intel показа дълбока модернизация на своята 14++nm архитектура. По-високата производителна мощност и възможности са постигнати основно с повечето ядра и нишки, както и с интегрирането на технологии като Turbo Boost. Apple твърдят, че те са 80% по-бързи в графичната обработка от ползваните процесори от MacBook Pro моделите от 2015 г. Което им дава безпроблемни възможности за графична и видео обраобтка и други по-тежки задачи.

Уловката е в това, че истинските достижения и бързи скорости на десетото поколение Intel Core процесори се постига при най-високия клас чипове – тези в i9. Новите 13-инчови лаптопи MacBook Pro могат да ползват само до i7. По-ниските класове се предлагат от Intel най-вече с цел да се конкурират по-евтините аналози на AMD. Иронията е, че един от първите компютри, които ги ползват са именно тези на Apple, които се славят с огромната си надценка.

Цената на новите 13-инчови MacBook Pro може да започва от 1 299 долара, но и от 1 999 долара. Като по-високите бази включват именно новите Comet Lake процесори на Intel.

Спадът на Mac

Apple се опитва да задържи бизнеса си с компютри, който отдавна не е основен на компанията. През последните тримесечия той отчита спад на приходите. Причините за това са много – високите цени ограничават потенциалната аудитория, дългия период за обновяване на портфолиото.

Проблемите с Butterfly клавиатурите също имат отражение върху цялостния имидж на компанията и предизвика известен отлив на внимание. Затова технологичният гигант залага много на новата серия MacBook Pro представена през последните шест месеца.

Тагове

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close