PLAYНОВИНИ

Gameloft пусна ретро емулатор за мобилни игри

С първите месеци на новото хилядолетие, едни устройства започнаха да навлизат все по-масово в нашето ежедневие – мобилните телефони. Още тогава, те започваха да комбинират все повече функции, като календар, калкулатор и други. Не отне много време и се появиха първите игри за тях. За повечето потребители Snake е заглавието, с което се асоциира този период. Позната и като „Змията“, тя става една от основните причини за продажба на телефоните Nokia в края на 90-те години. Въпреки, че не е първата (тази титла отива при версия Tetris от 1994 г.), тя е може би най-известната от тази епоха.

Горе-долу по това време, в зората на мобилните игри, се ражда френския разработчик Gameloft. Основана в последните дни на 1999 г., през април 2000 г. компанията започва работа по първите си заглавия и сега тя отбелязва 20-та си годишнина. Тя е позната с редица култови игри, като поредицата Asphalt, March of Empires, Modern Combat и др. Gameloft успява да изгради балансирано портфолио, като разработва, както неангажиращи и прости заглавия, така и по-хардкор и сложни продукти.

Ретро вълна

Gameloft-Classics-Games-2

Френският разработчик решава да отбележи годишнината си по класически начин – с мобилно приложение, в което са включени 30 ретро заглавия, адаптирани за съвременни смартфони. Някои от тях за първи път се появяват в умни телефони, други не са налични от години. Приложението Gameloft Classics е напълно безплатно и достъпно за потребителите на Android устройства в Google Play. Игрите нямат никаква форма на монетизация или микротрансакции, което позволява потребителите им да се насладят напълно. Ретро емулаторът включва Block Breaker 2 Deluxe, Bubble Bash 2, Hero of Sparta, Modern Combat 2: Black Pegasus, NOVA, Soul of Darkness и др.


Аlexandre-de-Rochefort-gameloft-quote„Горд съм да заявя, че като едни от първите в индустрията помогнахме много за оформянето ѝ в това, което е сега“ Александре дьо Рошфор, Gameloft


„Това е повод за празненство за нас, повод да погледнем назад и да видим колко много е еволюирала индустрията; от първоначалните опростени игри за мобилни телефони до сегашните мощни платформи и нови технологии, които позволяват на нашите разработчици да достигат нови висоти“, коментира финансовият директор на Gameloft, Александре дьо Рошфор, който работи в компанията от 2000 г. „Горд съм да заявя, че като едни от първите в индустрията помогнахме много за оформянето ѝ в това, което е сега“.

Gameloft вече не само и единствено разработчик на мобилни игри. Компанията адаптира заглавията си за всички възможни платформи – iOS, Android, Windows, конзоли и др. Разработчикът има зад гърба си над 800 игри, някои от които включват култовите поредици Asphalt, Dungeon Hunter и Gangstar.

Българската кръв

Gameloft-Zombie-Infection

В ретро емулатора Gameloft Classics има и българска кръв. Едно от 30-те заглавия Zombie Infection е дело на софийското студио „Геймлофт България“.

„Щастливи сме, че сме част от пъстрата и богата история на Gameloft, като някои от заглавията, които са създадени в България са и сред най-успешните игри на Gameloft глобално“, коментира Танко Шокеров, студио мениджър на Геймлофт България.

Българското студио отваря врати само няколко години след основаването на френската компания – първите служители се присъединяват в последните дни на 2004 г. В „Геймлофт България“ в момента работят около 200 души. Експертните екипи включват голямо разнообразие от специалности, сред които са програмисти, дизайнери, художници, продуценти, маркетинг и други. Софийското студио е едно от малкото звена в Gameloft, които имат почти пълния капацитет да разработят самостоятелно заглавие.


tanko-shokerov-gameloft-quote„Стъпването на Gameloft в страната през далечната 2004 г. допринесе много за развитието на българската гейм индустрия, тъй като някои от най-големите специалисти в нея са стартирали професионалния си път именно при нас“ Танко Шокеров, Gameloft Bulgaria


„Стъпването на френския гигант в страната през далечната 2004 г. допринесе много за развитието на българската гейм индустрия, тъй като някои от най-големите специалисти в нея са стартирали професионалния си път именно при нас“, допълни той.

В портфолиото на „Геймлофт България“ влиза една от най-успешните игри на френската компания – мултиплеър стратегията в реално време March of Empires. Студиото се развива силно в разработването на подобни заглавия, като друг успешен пример е World at Arms. Българското студио не се ограничава само с този жанр, доказателство за това е спортния симулатор GT Racing.

Свързани статии

Back to top button