IT БИЗНЕСНОВИНИ

Финансирането за крипто и блокчейн компании се срива през 2019 г.

Финансирането за крипто компании се е свило драстично през 2019 г., като в отговор на това е започнала консолидация на пазара. Секторът обединява различните фирми свързани със създаването и търговията на криптовалути, блокчейн технологии и пр. До голяма степен това се дължи на узряването и насищането на този сегмент, както и от големия инвеститорски интерес и сделки осъществени през 2018 г., който през изминалата година бележи силен отлив.

Данните и докладът са изготвени от консултантската фирма Price Waterhouse Cooper (PwC). Експертите предупреждават, че извънредното положение, обявено в развитите части на света ще окажат влияние върху сектора през 2020 г. В последствие на което са възможни допълнителни спадове на финансирането и оценките на сделките. Като цяло от PwC коментират, че очакват консолидацията да продължи, в опит да се балансира бизнеса.

Изтеглянето на инвеститорите

Pwc-Blockchain-bubble-deals-investments-2019

С 40% е намаляло финансирането на крипто компании през 2019 г. През миналата година са привлечени едва 2.2 млрд. долара, което с 1.6 млрд. долара по-малко спрямо предходната година. Новите средства са насочени все повече към установени компании, предназначени за разгръщане на дейността.

Инвеститорите вече не гледат толкова открито към млади стартъпи в крипто технологиите. Затова т.нар. seed сделки спадат, като дял от 71% на 59%. За тяхна сметка, всички последващи инвестиции тип А, Б и за по-развити компании нарастват като дял от 15% на 23%. Това обяснява, не само по-малкия обем средства вложени в сектора, но и свиващия се брой сделки – от 662 на 540 през 2019 г.

Консолидация на пазара

Pwc-Blockchain-bubble-types-of-deals-2019

Сделките по сливане и придобиване намаляват още по-драстично. Като обем те се понижават със 76% от 1.9 млрд. долара на едва 500 млн. долара. Броят им търпи по-умерен спад от 40% от 189 на 114, се посочва в доклада на PwC. При тези числа, за каква консолидация на пазара говорим? Основната част от сделките се осъществява от вече съществуващи крипто и блокчейн компании. Техният дял се увеличава от 42% на 56% през 2019 г. и е за сметка на всички други.

Интересът на компании от други сектори към крипто и блокчейн фирми намалява от 36% на 27% през 2019 г. Различните рискови инвеститори вече почти не присъстват на този пазар. Като дори фондовете специализирани в сегмента понижават сделките от 5% на 4%. С други думи – инвеститорите бягат от блокчейн и крипто компаниите, а сделките все повече ще се движат между установените играчи.

Най-пострадалите сегменти са в сферата на „копаенето“ на дигитална валута. Интересът се понижава от 28% на 15%. Дори перспективните блокчейн технологии също не могат да привлекат вече интерес и ктапитал. По брой сделки се понижават от 20% на 17%, а по привлечени инвестиции от 22% на 15%.

Надежда на изток

Pwc-Blockchain-bubble-region-2019-2Значителна част от понижението на целия пазар за крипто и блокчейн идва от изтеглянето на инвеститорите и сделките в САЩ. В Америка делът на двете спада от 55% на 48% спрямо целия свят. Интересът се пренася на изток, като в Европа, Африка, Близкия изток се увеличават от 19% на 22%. Както и в Азия и Тихоокеанския регион където има ръст от 26% на 29%. Подобно на повечето статистика споделена от PwC, говорим за процентни дялове, а не за абсолюните стойности.

Тенденцията, блокчейн и крипто бизнеса да са все по-голям фокус в тези региони е подкрепен от засиленото използване на финтех технологии като цяло. САЩ пазарът и за двете вече е достатъчно развит и наситен, затова е нормално компаниите да търсят нови източници на растеж. От PwC очакват тя да продължи и през 2020 г.

Свързани статии

Back to top button