PLAYНОВИНИ

Sony официално разкри възможностите на PlayStation 5

След месеци на спекулации, слухове и предположения, Sony разкриха официалните технически характеристики на предстоящата им конзола от ново поколение PlayStation 5. Японският гигант ще разчита силно на новото поколение графични и процесорни решения на AMD, които бяха обявени преди седмица. Както и на SSD диск за съхранение и зареждане на игрите, който трябва да осигури скорост от 5GB/s.

На крилете на AMD

AMD_Radeon

Sony ще разчита силно на новите разработки на AMD, които бяха обявени само преди седмица в началото на март. Това ще е обявения от компанията осемядрен процесор Zen 2. Неговата тактова честота ще варира, но е около 3.5GHz. Важно е да се отбележи, че за разлика от досегашните чипове на Intel, Zen 2 ще разчита на 7nm архитектура, която позволява повече компактност, енергоспестовност и разполагане на повече транзистори, което съответно озанчава повече производителност от 10nm.

sony-playstation5-specs-info

Графичният процесор, който е в основата на една конзола, ще е специално разработен такъв. Той ще е базиран на новата архитектура на AMD RDNA 2, която ще разполага с редица възможности, като над 10 терафлопа изчислителна мощ и тактова честота от 2.23GHz. По-важното е, че тези компоненти на AMD вече ще могат да предоставят хардуерно технологията Ray Tracing, която навлиза все повече във видеоигрите.

Към тях добавяме 16GB GDDR6 оперативна RAM памет. Sony PlayStation 5 ще разчита на Ultra HD Blue-Ray дискове, като ще поддържа 4K картина с опресняване от 120Hz. Последното вече е минимума, който PC геймърите поставят през последната година.

Скокът при твърдите дискове

ps5-ssd-disc-comparison

Sony отделиха много време в разяснение, колко голям е скокът от традиционните за конзолите в момента HDD твърди дискове, към SSD такива. PlayStation 5 ще разполага от последния, който ще осигури скорост на зареждане на игрите от 5GB в секунда, което ще става почти мигновено, спрямо настоящото поколение.

Разликата, според данните показани от Sony, наистина е фундаментална. Ако PlayStation 4 в момента зарежда 1GB за 20 секунди, то следващото поколение конзола на компанията ще прави това стократно по-бързо. Което неимоверно ще намали времето в чакане, което геймърите прекарват пред телевизора.

PlayStation 5 ще разполага с възможност за свързване на твърди дискове с USB, което не само ще увеличи капацитета на побраната информация, но и ще позволи да се свържат и други устройства към конзолата.

Обратна съвместимост

god-of-war-preview

Sony дълги години се въздържаха да позволят на геймърите да могат да пускат игри от предишните поколения устройства на новите такива. Microsoft натиска доста в тази посока, което накара японския гигант да добави подобна функция на PlayStation 4 за някои заглавия.

Новата „петица“ на Sony ще позволи на играчите да подкарват игри, които притежават от предишното поколение. Винаги има уловка и тя е, че компанията тепърва тества тези възможности за всяко едно заглавие поотделно. Японският гигант обещава, че при пускането на PlayStation 5 геймърите ще могат да подкарат „повечето“ Топ 100 най-играни продукти от предшественика си. Най-вероятно ще бъдат добавяни и нови след това, но за моммента, това е наличната информация по тази ключова точка.

Пълната видео презентация на Sony за PlayStation 5:

Свързани статии

Back to top button