НОВИНИТЕЛЕКОМИ

„Виваком“ пусна собствен мобилен портфейл Pay by Vivacom

Две години след като A1 пуснаха своя мобилен портфейл A1 Wallet, „Виваком“ ги последва със собствено приложение – Pay by Vivacom. Интересното е, че реално двете са базирани на една и съща платформа – Phyre на българската компания „Пейнетикс“. Pay by Vivacom е налично за операционните системи Android и iOS.

Пълни дигитални разплащания

pay-by-vivacom-2

Мобилното приложение на „Виваком“ позволява доста широк набор от финансови операции – безконтактни разплащания, трансфер на пари, онлайн и физическо пазаруване. Освен, че можете да правите всичко това през смартфона си, дигиталните портфейли разполагат и с едно друго предимство – възможност за много по-лесно следене и отчетност на изхарчените средства. Дори не е задължително условие да сте клиент на „Виваком“, за да можете да ползвате мобилното приложение.

Към тези възможности, Pay by Vivacom позволява да се добавят различни карти за отстъпки, лоялни програми и др., които са особено популярни сред големите търговски обекти.

Работата с мобилния портфейл става лесно. След като свали приложението, потребителят се регистрира и открива собствена виртуална сметка, която може да захрани през своя банкова карта или сметка. Послед той или тя лесно може да добави различни програми за лоялност, ако има такива. Както и да се преглеждат дигитални брошури на някои от най-големите магазини в страната.

Единственото условие е смартфонът, на който е инсталиран Pay by Vivacom да разполага с безконтактна технология NFC. Тя е налична вече на почти всички умни телефони произведени през последните три-четири години. За безконтактните разплащания е необходим и POS терминал с NFC възможности, като вече всички големи магазини в България разполагат с такива. Идентификацията може да се осъществи чрез пръстов отпечатък или класическия ПИН код.

Тризнаците на мобилните разплащания

Приложение за мобилни разплащания Phyre

Pay by Vivacom е използва онлайн платформата и възможностите на Phyre за осъществяването на трансакциите. Тя е разработена от българската компания „Пейнетикс“ (Paynetics), която стои и зад друго приложение Phos, което позволява да се трансформира всеки един смартфон или таблет в POS терминал. Поради факта, че споделят „обща кръв“ потребителите на A1 Wallet, Phyre и Pay by Vivacom могат да правят бързи и лесни парични трансфери помежду си.

A1 смени първоначалния си разработчик на мобилен портфейл iCard с Phyre в края на 2019 г. Това се случва само година след като A1 Wallet беше официално пуснат на пазара. Донякъде решението беше очаквано, предвид развитията около компанията, която доставяше услугата.

Компанията зад iCard – „АйКарт“ работеше с малтийската банка Satabank, която в края на 2018 г. беше затворена от местните регулатори. Заради това, една от услугите базирани на iCard – LeoPay преустанови работа и според някои експерти, това можеше да се отрази и на останалите продукти на фирмата. A1 осъществи смяната точно година след събитията със Satabank.

Свързани статии

Back to top button