IT БИЗНЕСНОВИНИ

Финтех стартъпът Phos е победител в Elevator Lab

Финтех стартъпът Phos е победител в българското издание на Elevator Lab, организирано от „Райфайзенбанк“. Компанията предоставя решение, което трансформира смартфона в мобилен ПОС терминал и позволява на търговците да приемат безконтактни плащания без необходимостта от специализирана техника.

Отличникът

Phos получава възможност да участва в регионалната надпревара за финансови стартъпи, организирана от международната централа на „Райфайзенбанк“, която ще се проведе във Виена. Освен това, компанията ще може да развие концептуален продукт предназначен изцяло за българския клон на банката за тестове. Ако той бъде одобрен от финансовата институция, може след това да бъде интегриран в нейното портфолио от услуги.

Elevator_Lab

„Щастливи сме, че ще имаме възможност да работим с „Райфайзенбанк“, тъй като ние търсим стратегически партньори за развитието на нашия продукт“ – коментира Иво Георгиев, един от създателите на стартъпа Phos след награждаването.

В сряда се проведоха презентациите на финалистите в Elevator Lab. Те бяха разделени в две категории, като едната е основната за цялото състезание. Втората дава възможност на една компания да се възползва от специалната менторска програма Elevator Lab Bootcamp, която също се провежда в Австрия. Победител в нея беше избран iRoboInvest и тяхната идея за автоматизиран инвестиционен посредник.

За трета година

Това е третото поредно издание на Elevator Lab, като в регионалната инициатива, през годините са участвали над 1 000 проекта. В тазгодишната надпревара, са кандидатствали 24 български компании. През 2018 г. в българското издание са участвали 16 проекта. През първата година на Elevator Lab не е имало местен конкурс, но на международния директно са кандидатствали осем български стартъпа.


24 компании са участвали в тазгодишното издание на Elevator Lab


„Вярваме, че и сред тазгодишните победители и финалисти ще открием бъдещи партньори, с които заедно ще продължим да променяме средата и да въвеждаме иновации за по-добро клиентско преживяване“, обяви Даниел Алексиев, началник отдел „Дигитално банкиране и Иновации“ в „Райфайзенбанк“.

Според него, освен броя на стартъпите през последните три години, се вдига и качеството на проектите, които кандидатстват в Elevator Lab.

Големите финалисти в Elevator Lab


Phos

Мобилни разплащания за дребни търговци, като смартфон или таблет се трансформира в безконтактен ПОС терминал. Компанията работи с Visa и ще стартира официално дейност през следващите няколко месеца. Принципът на действие е, като Square, с разликата, че не изисква никаква добавка към смартфона. Използва се вградения NFC чип в телефона за да се извърши транзакцията. Могат да се издават касови бележки, които се изпращат през мейл, SMS, QR код или да се принтират физически.

Phyre

PhyreДобре познатият дигитален портфейл, подкрепен от Mastercard, позволява с интеграция на карти и търговски отстъпки, карти за лоялност и др. в специално смартфон приложение. От компанията обявиха, че за малко повече от година, вече разполагат с 80 хил. потребители, 27 хил. от тях са активни на месечна база. Интегрирани са 220 хил. карти за лоялност и отстъпки.

Конкретно за Elevator Lab, Phyre предлага на банката изградената модулна платформа, която може да се нагласи според желанието на бизнеса и нейните нужди. Чрез нея, финансовата институция може да пусне собствен дигитален портфейл изключително бързо на пазара с възможностите на Phyre приложението.

Reloyalty

ReloyaltyReloyalty е дигитална платформа, която надгражда системите за картови плащания, като добавя специална програма за лоялни клиенти. Чрез нея, при всяко плащане, част от сумата се връща обратно при потребителите. По този начин се помага на дребните търговци да предлагат бърз и лесен стимул на своите клиенти и да ги награждават с това, че пазаруват от тях. В момента, Reloyalty експериментира във Великобритания, като се планира скоро пак да се пусне на българския пазар.

ReCheck

ReCheckReCheck е децентрализирана система за дигитализиране на документи, идентификация на подателите и електронен подпис. Цялата платформа е базирана на блокчейн технология, която позволява бърз и лесен трансфер на документи през мобилния телефон. Системата в момента работи в Италия.

Appraiser

Това е приложение, което дава автоматизирани оценки на имоти. В момента, официалните оценители правят това в рамките на около седмица без опция за корекция или второ мнение. Услугата е задължителна при ипотечните кредити. Приложението използва данни за офертни цени и обяви, като ги комбинира с информация за реални сделки от няколко брокери партньори и информация за локацията на имота.

Всичко това позволява да се направи адекватна приблизителна оценка на дадено жилище, което да е близка до тази на реалния оценител. Тя може да се използва като ориентировъчна и да позволи по-бързото задвижване на документите при ипотечни кредити, докато се изчака официалната оценка на обекта.

    Свързани статии

    Back to top button