IT БИЗНЕСНОВИНИ

По следите на българския лек за коронавируса

Доста рядко явление е, когато една тема превземе вниманието на цялото световно общество. В такъв момент медиите, компаниите, различни институции или личности се опитват да „яхнат“ вълната. Било то, за да влязат в светлините на прожекторите или за да извлекат печалба. Съответно, онлайн пространството се напълни с редица фалшиви новини и търговци-спекуланти. Дали нещо такова не се случи с българската фирма „Мицар 21“ (Micar 21), която обяви, че е разработила лек срещу новия коронавирус, който изплаши държавите по цялото земно кълбо? И да, и не.

Твърдението

micar-21-logo

В свое прессъобщение „Мицар 21“ разкри, че е намерила нова молекула, която да може да действа като антагонист едновременно на двата протеина CCR5 и CCR7. Последните са ключови в структурата на редица вируси – от СПИН, повечето видове коронавирус, метастази на различни видове рак и имунни заболявания. Българската компания твърди, че е първата, която действа ефективно срещу двата типа протеина едновременно. В момента по света, разработените лекарства и антитела се прицелват основно само в единия протеин – CCR5.

„Мицар 21“ смята, че ако тяхната молекула, която да се използва в потенциален фармацевтичен препарат противодейства едновременно на двата протеина ще бъде много по-ефективна и ще може да се използва като пробив в създаването на лек срещу COVID-19. Една от причините за страха към новия коронавирус е, че реално няма лекарство срещу него, като се разчита на имунната система на заразените сами да се справят с болестта.

Българската фирма работи по проекта от самото си основаване през 2016 г. или около четири години. Как може да се разработи лек срещу вирус, който е едва на няколко месеца? Отговорът е сравнително прост – компанията изследва молекула, която да противодейства на цялото семейство коронавируси, от които COVID-19 е последния известен представител. Атаката срещу двата протеина засилва възможността да се изработи лек срещу него.

Теоретични изчисления

covid-19-microscope

Има едно важно уточнение, което някои български медии пропускат е, че разработката на „Мицар 21“ е теоретична. Компанията се занимава с анализа на данни и е разработила платформа с алгоритми с изкуствен интелект, които помагат да се създават дигитални модели за потенциални молекулярни структури. Последните служат за основата на евентуални лекарства, препарати или други много тясно специализирани фармацевтични продукти.

Бизнес моделът на „Мицар 21“ е разделен на две части – първата е да създава теоретични дигитални структури на молекули, които да патентова и впоследствие ако се окажат ефикасни, да получава дял от приходите на препаратите базирани на тях. Втората е вече споменатата технологична платформа, която може да се наема от специализирани в сферата фирми за проверка или разработване на нови модели.

Откритието на „Мицар 21“ е изпратено към две реномирани европейски лаборатории ThermoFisher и Eurofins. Първоначалните резултати, по думите на българската компания са „изключително обнадеждаващи“, което означава, че имат потенциал, но не дават 100% гаранция, че работят по начина, по който е заявен.

За да се създаде лек, оттук насетне трябва физически да се направи молекулата и препаратите базирани на нея, след което да започнат клинични тестове. Което може да отнеме поне година време.

Перфектен тайминг

ministerski-syvet-eu-flag

Родната компания избира много добър момент в който да разпространи публично новината, че е открила молекула, която да помогне с борабата с новото заболяване, познато и под името COVID-19. Това е направено на 9 март в понеделник – ден след като е обявен първия случай на открит заразен в България и няколко дни след като Европейския съюз обяви, че ще задели специално финансиране за подобни проекти.

В самото прессъобщение на „Мицар 21“ дори се посочва, че ще е необходима инвестиция от допълнителни до 3 млн. евро, за да се развие откритието им, в ефективен лек. Основателят на компанията Димитър Димитров, обяви пред българската секция на австрийския сайт TrendingTopics, че вече се търси такова допълнително финансиране. По негови думи, то ще се използва за патентоване на потенциалното откритие и стартиране на необходимите тестове след това. Второто действие може да включва партньорство с някоя от големите фармацевтични компании по света.

Този перфектен тайминг може да засили скептицизма на по-критично мислещите хора. Особено поради факта, че в такива моменти има доста голям обем от фалшиви новини, спекуланти и др.

Реалните намерения и откъде идва объркването

3D_medical_animation_corona_virus

Мицар 21“ реално работи по този проект от четири години и като всяка стартираща компания, тя търси допълнително финансиране. Което е ключово особено в доста специфични ниши като биотехнологичния сектор. По стечение на обстоятелствата, разработката на българското дружество съвпада с потенциалния профил за лек към новия коронавирус. С което, „Мицар 21“ се опитва да привлече вниманието към себе си и евентуално да отвори вратите към така необходимото финансиране.

Ако наистина, компанията е първата, която е направила теоретичен модел на молекула, която да се справя с протеина CCR7 и го патентова, това ще е златна мина за нея. Запазването на интелектуалния труд в тази сфера са доста скъпи и е нормално да се търси финансиране. След наличието на патент вратите към потенциални партньорства за развитие на препарат ще се отворят широко. Което може наистина да постави България на световната карта на големите биотехнологични компании.

Проблемите свързани с цялото това обявление са няколко. На първо място е изключително объркващото прессъобщение и последваща комуникация, която прави „Мицар 21“. В стремеж да покажат, че твърденията им са подкрепени с научни доказателства и тежат на мястото си, те ги правят доста объркващи за повечето медии. Което създава поле за различни интерпретации.

Всъщност, дори името на фирмата в прессъобщението е изписано грешно – „Микар 21“. В по-стари новини на корпоративния сайт тя е „Мицар 21“. Ако трябва да бъдем най-прецизни, в Търговския регистър са вписани две компании – „Мицар 21“ и „Мицар Иновейшън“. Просто, двете основни дейности от бизнес модела са отделени в собствено дружество.

Свързани статии

Back to top button