НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Huawei очаква спад на продажбите на смартфони от 20% без Google

Може 2019 г. да беше предизвикателна за Huawei, след като попадна в епицентъра на търговската война между САЩ и Китай. В средата на миналата година Вашингтон забрани на щатски фирми да работят с технологичния гигант. Санкциите влязоха в сила реално през последните месеци на изминалата година, след като Белия дом даде временни облекчения, за да намали удара върху американските регионални телекоми.

Huawei твърди, че вече разчита изцяло на компоненти произведени извън САЩ, за своите устройства. Така, че хардуерният елемент на пръв поглед е преодолян. Основният проблем се оказа блокирането на достъпа до лицензиран Android и услугите на Google за устройствата на китайската компания.

Живот без Android

Ефектът се усети най-силно в последното тримесечие на 2019 г., когато имаше спад в продажбите на смартфони, но Huawei обяви, че е реализирала около 240 млн. устройства през цялата година. Истинските предизвикателства предстоят през 2020 г. Дни, преди китайската компания да представи новите си флагмани, тя постепенно започна да пуска нови умни телефони в Европа и по света без Android. Очакванията са, че през настоящата година, продажбите на смартфони ще се понижат с 20% до 190-200 млн.

Китайската компания инвестира все повече средства в разработване на собствена мобилна екосистема. Последният ѝ премиум флагман и първи смартфон, който навлезе в продажба в Европа без Android е Mate 30 Pro, който ползва версията с отворен код на мобилната платформа (AOSP). Към него, Huawei добавя своята софтуерна добавка и интерфейс EMUI, а за приложения разчита от собствения си магазин AppGallery.

Ситуацията с броя на програмите и наличните такива за него, към момента е повече от слаба. Huawei изпада в позицията на Microsoft и редица други компании, които през годините се опитаха да създадат трета мобилна платформа и не успяха да се наложат дългосрочно.

Китайският пояс

Подобен очакван спад от 20% в продажбите за 2020 г. е повече от логичен. Huawei ще разчита все по-силно на китайски пазар и страните, в които потреблението на Google услуги е ограничено поради регулаторни причини или местни особености. През третото тримесечие на 2019 г. например, продажбите в Китай формират около 62% от общите ѝ. Спадът от 20% ще бъде основно движен от световни пазари, поради оттегляне на интереса н потребители и търговци към смартфони без лицензиран Android и услуги на Google. Другата опция е, да доставя устройства от началото на 2019 г., които са лицензирани да ги ползват.

Очакванията на Huawei могат да бъдат разглеждани и като сравнително оптимистични. Компанията не прогнозира голям срив и по-скоро ще се върне на нивата, които е била преди две години. Което показва, че интерес към устройствата ѝ ще има в Европа и други региони, дори и без Google. Надеждите на Huawei ще са в дългосрочен план, да успеят да изградят жизнена екосистема, която да върне вниманието на потребителите към техните устройства през следващите години.

Дотогава, компанията ще разчита основно на китайския пазар и по-ниски продажби в останалите региони. Което може да ѝ коства позицията като втори производител в света на смартфони и ще даде шанс на Apple да се върне зад лидера Samsung.

Забравяме ли нещо?

coronavirus-4835

Прогнозирания спад от 20% не спомена никъде за потенциални негативни ефекти от разпространението на коронавируса (COVID-19), който все повече разстройва производство, търговия и икономиката като цяло. Apple вече обяви, че очаква спад на продажбите на iPhone-и, както и това може да забави новите модели, които по традиция се представят през септември.

Китай замрази производствата в редица региони, което засегна различни сектори, включително и технологичния. Apple се оказа най-зависима от фабриките в страната и затова последствията за нея ще са по-силни. Huawei за момента не очаква големи проблеми с производството, независимо, че доста компоненти се правят локално.

Ако продължат проблемите с разпространението на коронавируса и блокирането на търговията и потреблението, спадът може да се окаже по-силен от очаквания. Тепърва ще се правят оценки на щетите, които новия щам ще нанесе на световната икономика.

Свързани статии

Back to top button