IT БИЗНЕСНОВИНИ

SiteGround инвестира 200 хил. евро в Dev.bg

Българската хостинг компания SiteGround е инвестирала 200 хил. евро в дигиталната платформа Dev.bg. Средствата ще бъдат използвани най-вече за разширяване на възможностите на сайта за набиране на персонал HireHeroes.bg, който е ориентиран към търсене на IT кадри. Самата Dev.bg се опитва да създаде голяма онлайн общност свързана с технологичния сектор в страната. Компанията развива онлайн платформа, има силна популярност в социалните мрежи, както и организира редовни събития на IT тематики.

Инвестицията

Siteground-color-white-transparent

Срещу вложените 200 хил. евро SiteGround ще получи 10% дял от Dev.bg, което дава пазарна оценка на дружеството от 2 млн. евро. При стартирането на дейността си през 2016 г., компанията получава инвестиция от 50 хил. евро от бизнес ангели срещу неназован брой акции.

Свежите средства ще се използват за развиване на платформата за наемане на IT кадри HireHeroes.bg. Тя се опитва да премести фокуса от работодателите повече към самите служители. Подобен инструмент е ключов за българската IT индустрия, поради хроничния недостиг на квалифицирани специалисти в страната. Борбата между местните технологични фирми е по-скоро за подготвени кадри, отколкото пряка конкуренция с продукти.


Пазарната оценка на Dev.bg след инвестицията достига 2 млн. евро


HireHeroes.bg е като, че ли по-лесната част за монетизация на Dev.bg. Компанията по принцип подписва договори с технологичните дружества за „рекламно“ присъствие на сайта и в нейните събития. Платформата за набиране на служители е по-важния сегмент, който е необходим на IT средата, затова и неговото допълнително развитие е логична посока за влагане на новата инвестиция.

Dev.bg е основана от Ивайло Христов, Светослав Димов и Митко Василев. Христов с неговата компания „иХолд“ остава мажоритарен собственик, докато другите двама запазват миноритарни дялове. Компанията отчита 249 хил. лева приходи през 2018 г., като в коментар за „Капитал“, Светослав Димов обявява, че през изминалата година постъпленията са се удвоили до около половин милион лева.

Общество от специалисти

hire-heroes-it-specialist

Първоначалната идея е създаването на сайт и събития фокусирани около различни IT разработчици и професии. С годините, тя успя да придобие голяма популярност онлайн и в социалните мрежи. Създателите ѝ твърдят, че са успели да създадат най-голямата такава общност и достигат до 20 хил. професионалисти от сектора. Което го правят чрез над 160 събития годишно. Те са ориентирани в различни перспективни области, като изкуствен интелект (AI), интернет на нещата (IoT), блокчейн и бизнес развитие на стартъпи.

Стъпвайки на тази основа, те решават, че е по-продуктивен подхода за създаване на платформа за набиране на кадри. Предвид големия досег с професионалистите от бранша, те предлагат това да става на базата на препоръки от самите специалисти – или т.нар. HireHeroes. Те са звеното, с което комуникират компаниите и потенциалните кандидати. По този начин създават впечатлението за общество и изместват фокуса от самите IT дружества към служителите.

HireHeroes.bg е изправена пред засилваща се конкуренция от други по-млади платформи, които използва подобен подход или се ориентират към тясноспециализирани ниши. Инвестицията ще е добре дошла за Dev.bg, за развитието на тази услуга.

Свързани статии

Back to top button