ТЕХНОЛОГИИ

Краят на Windows 7

Още една легенда в технологичния свят остава в историята. От днес Microsoft официално спира поддръжката на един от най-харесваните версии на операционната й система – Windows 7. Платформата е една от най-успешните и популярни продукти на софтуерния гигант, която все още се ползва от немалко потребители – едновременно крайни и корпоративни. Действието означава, че Microsoft вече няма да предоставя ъпдейти по сигурността на Windows 7 и с времето, машините, които я ползват са изложени на по-голям риск от потенциални атаки.

Действието на софтуерния гигант беше очаквано, след като компанията се опитва да бетонира доминацията на настоящата версия на платформата – Windows 10. Microsoft дори прибегнаха до нетрадиционни за тях мерки, в стремеж по-бързо да наложат новата си операционна система. Windows 10 стана безплатен ъпгрейд за потребителите на предходните версии 7 и 8. Въпреки това, тя не успя да постигне същия темп на приемане, който наложи Windows 7.

Каква е историята на операционната система и защо е една от най-бързо продаваните платформи за компютри в историята, ще разберем в следващите редове.

Неписаното правило

Failed-Windows

За операционните системи на Microsoft има едно неписано правило, което се затвърждава все повече през последните повече от 20 години. Това е, че успешните версии на най-популярната софтуерна платформа за компютри са през една. Тоест след всеки успешен Windows, следва един, който не успява да се наложи по същия начин. Тази тенденция важи с пълна сила от 1998 г. насам. Microsoft пуска Windows 98, който е единствената версия, която успява да повтори приблизително постиженията на своя предшественик. Това се дължи на факта, че те ползват сравнително еднакви софтуерни основи (един и същ Kernel) и реално надграждането е в графичния интерфейс и функциите.

Windows 98 никога не успява да надмине Windows 95 поради тези причини, но поне не е заклеймен от феновете, като други версии. Следващата Windows Millennium Edition (или само Me) ползва елементи от корпоративната версия Windows 2000 и е разкъсана от критики, заради нестабилността си, непрекъснатите забивания и трудни инсталации.

Затова животът на Me вариантът е доста кратък, само след една година или през 2001 г. Microsoft пускат Windows XP. Това поставя началото на две тенденции. Първо, че оттогава насам, софтуерният гигант обединява корпоративната и потребителската си платформа под една шапка. Втората е, вече споменатото редуване на успешна и неуспешна операционна система на компанията. Windows XP превзима сърцата на двата типа потребители – на бизнеса и на крайните клиенти. Като за първите е подходящ Professional пакета, а за вторите – Home.

halo-combat-evolved-2

Microsoft запретват ръкави по следващата версия – Windows Vista. След петгодишна разработка и много обещания те я пускат на пазара през 2006 г. Независимо от положените големи усилия, особено в маркетинг частта, като дори пускат ексклузивно играта Halo 2 за нея, тя е залята от критики от почти всички посоки.

Стремежът на Microsoft да сегментира повече аудиторията си, компанията увеличава възможните пакети от два при Windows XP на шест. Това обърква клиентите, което в комбинация с бавната работа на платформата, високите технически изисквания и различни рестрикции за разработчиците я обричат на забвение. Windows Vista никога не успява да надмине по инсталации своя предшественик XP. Последният дори все още се използва от малко над 1% от потребителите, независимо, че са минали почти две десетилетия от дебюта му.

Раждането на една легенда

Windows-7-box

Разочарованието от Vista, кара Microsoft да запретнат ръкави в разработването на по-добра и оптимизирана версия. Така през 2009 г. на бял свят излиза Windows 7. Софтуерният гигант работи доста усилено да поправи грешките на Vista. Windows 7 заема по-малко място на твърдия диск, изисква по-малко ресурси, производителността на платформата е висока по всички направления. Стабилността също е силно оръжие, като Microsoft успяват да оптимизират операционната система още на самия ѝ старт, а не месеци по-късно, както се случва в повечето случаи.

Не всичко е цветя и рози, като Windows 7 има доста проблеми, които са изчиствани с годините поддръжка. Но при самото ѝ излизане на пазара, те не се усещат толкова силно, както при Vista например. Добрата работа на Microsoft може да се види и до днес. Платформата все още се ползва от 26% от потребителите на Windows по света, а в България те са около 37%, показват данните на StatCounter. Програмите и процесите работят безотказно ако все още се поддържат от нея.

Пазарният успех

StatCounter-windows_version-ww-monthly-200909-201912

Windows 7 ще влезе в историята не само като една от най-стабилните операционни системи, които Microsoft са пускали, но и като най-бързо продаваната. В рамките на първите шест месеца след дебюта ѝ, са реализирани продажби от над 90 млн. До август 2010 г. или десет месеца след пускането ѝ на пазара, тя успява да измести своя предшественик – злощастната Windows Vista.

Окичването с короната, за най-ползвана Windows платформа отнема малко повече време – две години след пускането ѝ, тя измества смятаната за „вечна“ XP. Слабото представяне на Vista, кара доста потребители да гледат първоначално скептично на новия продукт на Microsoft. Което в комбинация с големия брой инсталации, прави мисията на Windows 7 по-трудна и времеемка.

Въпреки това, нейния кумулативен резултат все още е най-добрия спрямо останалите продукти на софтуерния гигант. На Windows 10 ѝ отне около две години и половина, за да надмине Windows 7, при това с обещан безплатен ъпгрейд на потребителите от последните две версии и доживотна поддръжка. Дори с този краен ход, Microsoft не успяха да осигурят по-бързо приемане на Windows 10.

Хибридните наследници

lenovo_hybrid

Успехът на Windows 7 постави висока летва за своите наследници. Microsoft се фокусира изцяло в създаването на платформа, която да може да се използва не само на персонални компютри, но и на хибридни такива със сензорен екран, както и на устройства с ARM архитектура (таблети и дори смартфони). Крайната цел е да се изгради единна операционна система за всички видове джаджи.

Първият резултат от всичко това излиза през 2012 г. под формата на Windows 8. Радикалният редизайн на графичния интерфейс (ползването на „плочки“), отпадането на Start менюто и редица други неволи не позволиха на платформата да бъде достатъчно ефективна за хибридни устройства. Ъпдейтът до Windows 8.1 оправи част от проблемите, но голяма част от потребителите предпочетоха да останат с добрата стара „седмица“, която доминираше пазара до 2016г.

windows-keyboard

Microsoft ударно се заемат да направят наследник, който да поправи всички тези грешки и най-накрая да могат да създадат платформа, която да се ползва адекватно и от таблети и от PC-та. Windows 10 излиза през 2014 г., като предоставя завръщане на някои интерфейсни решения, добавянето на виртуални десктопи и много по-добра работа със сензорни екрани. В стремеж да привлекат по-бързо потребителите към новата версия, Microsoft предприемат вече споменатия краен ход за безплатен ъпгрейд на всички потребители на Windows 7 и 8 до новата „десетка“. Дори с него, отнема повече време на последната платформа да задмине легендарния лидер.

Въпреки спирането на поддръжката, Windows 7 няма да изчезне веднага. Тя все още е втората по популярност платформа на Microsoft. Което означава, че ще отнеме още няколко години преди пазарът да се изчисти от такива устройства. Големият проблем за Windows 7 в момента не е толкова липсата на поддръжка от софтуерния гигант, а по-скоро фактът, че повечето други разработчици вече не пускат версии на своите продукти за нея. С което, дори да сте доволни от единадесетгодишната платформа, в един момент ще трябва да преминете към „последния“ (по думите на Microsoft) Windows 10.

Свързани статии

Back to top button