НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Българските телекоми планират 5G инвестиции за 800 млн. лева

Трите български телекома планират 5G инвестиции за около 800 млн. лева през следващите години. Те ще бъдат предназначени за инфраструктура от новото пето поколение, но при условие, че държавата предприеме съответните мерки за понижение на таксите за радиочестотите, освобождаването на критичен ресурс в тази посока и административни облекчения за модернизация на мрежата.

Подобни действия вече са предприети от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и се очаква скоро да бъдат одобрени конкретните действия по първите два проблема и продължаване на разговорите по третия казус. Прогнозната стойност за 5G инвестициите е била изпратена от телекомите към КРС през юни 2019 г., или дни преди те да получат временни честоти за тестове на новата технология.

Тя беше потвърдена в официално писмо на Асоциацията на европейските телекомуникационни оператори (ETNO) изпратено до медиите и до институциите на Европейския съюз. То е подписано от главния изпълнителен директор на „Виваком“ Атанас Добрев, както и от главния изпълнителен директор на Telekom Austria Томас Арнолднер, които са собственици на „A1 България“.

Призив за дигитална икономика

EU-parlament-wire-1

В него, операторите от Стария континент призовават ЕС да развие и да се възползва максимално от следващото поколение телекомуникационни мрежи, сред които е и 5G. По този начин ще се насърчат редица приоритетни за Брюксел области, като развитие на иновациите, особено при обработката на данни и изкуствен интелект (AI), Интернет на нещата (IoT) и много други.

„Качествата и възможностите на мрежите – 5G, оптичната мрежа и останалите гигабитови мрежи са важна предпоставка за устойчив растеж, иновации и предоставяне на широк диапазон цифрови услуги, базирани на бързия обмен на големи обеми данни“, пише ETNO в публичната си позиция.

Според ETNO инвеститорите трябва да бъдат насърчени да изграждат и оптимизират националните и трансгранични мрежи в телекомуникационната инфраструктура. Сходна позиция изразиха и от организацията на европейските телеком регулатори (BEREC) преди седмица. Те призоваха, правителствата на страните на ЕС да не вдигат таксите за радиочестоти, което ще натежи на телекомите и ще ги затрудни в инвестирането в 5G инфраструктура.

В същото време, евродепутатът Иво Христов инициира проучване на потенциалните здравни и екологични ефекти на новата технология върху човека и околната среда. Тяхната цел е да се сложи точка върху споровете дали 5G е вредно или не.

Българските мерки

5g-crc-conference-2019-1

Българското правителство вече взе редица мерки за облекчаване на усилията на телекомите в модернизиране на мрежите си. КРС предприе редукция от повече от 50% на таксите за радиочестотите. Министерски съвет предприе първите действия по освобождаване на ключовите за 5G и за развитие на 4G спектри в 700 и 800MHz, както и за последващо такова на 25GHz.

От година и половина текат междуведомствени разговори по темата, като по непотвърдена информация от телеком сектора има вероятност Министерство на отбраната да преотстъпи тези така желани честоти. Не само в 700MHz, но и в 800MHz, но тепърва ще видим резултатите през 2020 г. Тогава КРС планира да пусне официални търгове за освободените спектри.

По отношение на административната тежест, мудния и скъп процес по узаконяване на модернизираните мрежи също се водят преговори, но все още без да се споменава за конкретни мерки.

Свързани статии

Back to top button