IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Relogia: Триалози 2019  ще намери общото между технологии, наука и изкуство

Рядко се замисляме, но технологиите, науката и изкуството вървят ръка за ръка векове наред. Може би най-добрият пример в тази посока е Леонардо Да Винчи, който освен, че е знаменит скулптор и художник, е и известен с различните си концепции, които изпреварват времето си. Обширните му познания и артистичното му мислене се смята, че са част от факторите, които му помагат да постигне толкова много успехи в иначе много различните сфери.

Трите елемента на технологиите, науката и изкуството ще се преплетат в поредицата от събития обединени под шапката Relogia: Триалози 2019. То ще включва специална изложба, работилници и конферентна част. Всички събития ще се проведат в НДК.

Първо стартира изложбата, която ще бъде открита на 19 ноември. Другите два елемента – работилниците и конференцията ще се проведат между 21 и 24 ноември. Входът за Relogia: Триалози 2019 е свободен, като единствено се изисква предварителна онлайн регистрация. Последната е с удължен срок до 20 ноември включително.

Между дисциплините

robot-art-762856

Сложността на съвременния свят и все по-високите изисквания, които той ни налага като познания и умения, налагат тотална промяна на разбиранията ни за работа и образование. Все повече се налага мнението, че не трябва да се изучават дисциплините поотделно, а трябва да се интегрират познанията от една сфера в друга.

Както и да се вкара много по-голямо въображение и креативност в целия процес. Затова добавянето на изкуството към изучаването и развитието на науката и технологиите е ключов елемент.

Идеята за междудисциплинарно взаимодействие не е нова, но досега не е добивала широка популярност и разпознаваемост. Интересен пример е артнауката, при която учените и артистите работят заедно по различни проблеми в търсенето на по-практично решение. Например художниците могат много по-лесно да представят откритията на научните екипи пред масовата публика или да успеят да ги вдъхновят да погледнат нещата от друг ъгъл.

За работата и ползите на артнауката можете да прочетете нашето интервю с доктор Клаудия Шнуг, изследовател и лектор в Relogia: Триалози 2019, която развива тази интересна дисциплина (или интердисциплинарен подход).

Равностранен триъгълник или квадрат

dr-Fabiola-Gianotti

Ролята на събитието е да събере признати експерти от науката, технологиите и изкуството, които да могат да споделят различни опити в сътрудничеството между трите дисциплини. Relogia Триалози 2019 се организира от Фондация за изследвания в областта на науката и изкуството „Ре:“, заедно с Министерството на образованието и науката, както и Националната художествена академия.

Сред гостите-лектори ще бъде генералният директор на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН/CERN), д-р Фабиола Джаноти. Всепризнат физик в света, тя е и първата жена, която оглавява организацията. Джаноти оглавява двата големи експериментални екипа, които през 2012 г. достигат до откриването на Хикс бозона или позната като „божествената частица“, чрез огромния ускорител на елементарни частици, разработен от ЦЕРН.

Основните панели ще включват възможността чрез технологиите и изкуството да може да осъществяваме т.нар. емоционално опознаване на потребителите. Както и в разработването на дизайн, който има за цел не просто да е красив, но и да донесе определени преживявания на хората.

Relogia: Триалози 2019 ще разгледа необходимостта от интеграцията на изкуството в т.нар. STEM образование (точни и инженерни предмети – бел. ред.). Новата концепция се нарича STEAM и ще бъдат показани и обсъдени сценарии, как този подход ще може да извлече максимума от всяка една от дисциплините.

Свързани статии

Back to top button