НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Microsoft интегрира Cortana и AI възможности в Office 365

Microsoft засилва използването на изкуствен интелект (AI) и интеграцията на гласовия асистент Cortana в своя облачен офис пакет Office 365. Софтуерният гигант има доста големи планове за новите услуги, които са познати и като Project Cortex. Той трябва да интегрира все повече интелигентни функции към различните продукти на компанията, така че да улесни допълнително работата на потребителите.

Освен промените в Office 365 и целия пакет Microsoft 365, компанията прави доста промени и в корпоративните си предложения, които се базират на облачната платформа Azure. Всички тези неща бяха обявени по време на специалната конференция Microsoft Ignite, която се организира от софтуерния гигант и е насочена към разработчици и клиенти.

По-умните Outlook и Excel

Microsoft-365-cortana-outlook

Първите големи нововъведения, базирани на AI в Office 365 са свързани с мейл клиента Outlook и табличния софтуер Excel. Електронната поща вече разполага с интеграция на гласовия асистент Cortana, която чрез функцията Play My emails, може да чете постъпилите писма. Засега тя е налична само за мобилни потребители и то в рамките на САЩ. Постепенно, Microsoft ще я направи налична и в други региони.

Cortana предлага и нови функции за календара на Outlook. С нейна помощ ще можете да насрочвате срещи и да ги съгласувате с различните участници. Гласовият асистент дори може да ангажира конферентни зали и да отговаря на различните страни, дори когато потребителят е зает. Всичко това може да бъде постигнато с естествен разговор с нея.

Microsoft-365-Announcements-from-Ignite-2019-Excel-6

Briefing mail е друга възможност, която ще се появи през 2020 г. Тя позволява на Cortana да изпрати мейл с най-важните документи и срещи през деня.

Към момента AI възможностите в Office 365 могат да бъдат видени в PowerPoint под формата на лента с „идеи“. В нея алгоритмите предлагат различни варианти за дизайн, като се базират на поведението на потребителите. Лентата с „идеи“ вече се пренася и при Excel. Чрез нея, ще могат да се задават въпроси или дори да се форматират нови таблици.

Обновеният браузър Edge

Microsoft се опитват да развият своя браузър, като новата му версия включва една голяма промяна. Той ще бъде базиран на технологията Chromium на Google и ще е наличен към средата на януари 2020 г. Едно от нововъведенията е наличието на таб с достъп до всички корпоративни файлове под шапката на услугата Microsoft 365.

Тази функция позволява на бизнес потребителите да имат достъп до вътрешната мрежа на компанията си, през браузъра, без да се опасяват за дигиталната си сигурност.

Промененият Azure

azure-synapse-analytics

Основната добавка, която Microsoft прави за своята бизнес платформа Azure е Synapse Analytics. Това е нов инструмент, който помага на компаниите да използват много по-бързо и лесно данните, които слагат в облака. Базирана на AI алгоритми тя позволява да се прави търсене, сегментиране и много други полезни действия. При това говорим за големи масиви от информация.

Интеграцията на Azure Synapse Analytics е безпроблемна и ще работи с всички настоящи решения, които се използват в облачната платформа. Както и от всички добавени от компаниите приложения, уверяват от Microsoft.

Втората голяма промяна при Azure е Azure Arc – инструмент за управление на данните, който поддържа разнообразни платформи за тяхното съхранение или ползване. Концепцията е базирана на хибридния облак, при който ресурсите са разпределени в отделни центрове за данни – било то собствени или наети ресурси, както и комбинацията им с Azure.

Свързани статии

Back to top button