НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Microsoft се оптива да се върне при браузърите с Chromium Edge

В едно не толкова далечно минало, Microsoft доминираше при интернет браузърите. Агресивното налагане на Internet Explorer и обвързването му с операционната система Windows, гарантираше масовото му разпространение сред потребителите. След редица антимонополни дела в САЩ и Европа, софтуерният гигант разхлаби хватката и позволи на друг голям играч да превземе пазара на браузърите. Това е Google и техния любим на три четвърти от потребителите по света – Chrome.

Microsoft сега прави нов опит да разчупи новото статукво, като използва буквално и преносно същото оръжие, с което интернет гиганта превзе пазара за браузъри. Това е самият Chrome или по-скоро неговата версия с отворен код Chromium. Софтуерният гигант реши да използва последния за сметка на HTML версията на новия си браузър Edge. Разработването преминава през кодовото име Project Anaheim. Новият Chromium Edge може да има интересни последствия за пазара и дори да доведе до някои размествания.

Кралят на браузърите

Ако през 2003 г. Internet Explorer се ползваше от 95% от потребителите, то през февруари, неговият дял се е свил до незадоволителните 5.34%. Разработеният за негов заместник, с олекотени възможности и по-голяма бързина Edge, също не успява да грабне сърцата на хората и разполага едва с 4.34% дял. В същото време Chrome владее 71.58% от пазара. Това показват данните на StatCounter за февруари 2019 г.

Причината за огромния успех на браузъра на Google се крие в няколко елемента. Първо, Internet Explorer се славеше със своята нестабилност и мудност. Chrome и Firefox на Mozilla имаха конкурентното предимство да са доста по-бързи и да не заемат толкова ресурси. Но най-голямото оръжие на Google е възможността за бърза, лесна и пълна синхронизация между различни устройства. Допълнителна екстра е добавянето на интеграция с услугите на интернет гиганта.


Най-големите оръжия на Chrome са бързата и лесна синхронизация, както и богатия каталог от разширения


Последният коз на Chrome са разширенията, които надграждат функциите на браузъра. Те могат да се разработват и от трети страни, а сравнително отворения код на браузъра позволява това да се случва бързо и лесно за самите програмисти. Ситуацията по този параграф е идентична с Mozilla и техния Firefox.

Surface on Edge

Хибридният отговор на Microsoft

Уикенда и дните около него бяха белязани с различни течове, в които някои потребители успяха да тестват предварителна версия на новия Edge, който е базиран на Chromium. Отзивите са доста положителни. Обновеният браузър на Microsoft запазва доста от предимствата на Chrome – бърз и сравнително опростен като интерфейс. Но най-голямото му предмиство е, че позволява да се използват разширенията на браузъра на Google.


В новия Chromium Edge можете да ползвате разширенията на Chrome


Има и доста разлики. Интерфейсът с настройките на Chromium Edge е преработен, за да пасва на визията и стилистиката на Microsoft. Някои услуги на Google също са заменени с тези на софтуерния гигант. Добавени са контроли, които помагат за съвместимостта на браузъра с различни операционни системи и при ползване на сензорни екрани. Както е вкарана опцията да се ползват разширения от магазина на Microsoft.

Ранните тестове на някои големи технологични медии, показват, че все още пълната синхронизация не е налична. За момента тя обхваща само любимите сайтове, като всички останали опции, като уеднаквяването на настройките, табовете, паролите и др., ще бъдат включени през следващите месеци.


Все още не са налични всички възможности за синхронизация


Все още не се знае дали финалната версия на новия Edge ще наследи най-големия недостатък на Chrome – огромната консумация на оперативна RAM памет, при по-интензивна работа. Ако преди години, браузърът на Google се славеше със своята лекота, то в момента 8GB памет може да се окажат недостатъчни за висока продуктивност. Последните ъпдейти на Firefox на Mozilla я поставят с едни гърди напред в това отношение.

Chrome, Firefox, Safari, IE

Ефектите

Комбинацията на Edge и Chromium от страна на Microsoft може да има доста големи ефекти при браузърите. Софтуерният гигант все още доминира при операционните системи на персоналните компютри. Ако техният Edge е добър, колкото Chrome някаква част от потребителите просто ще предпочетат да не свалят допълнително приложение, за да ползват глобалната мрежа. Особено ако може да се ползва с Google-ски профил.

Така Microsoft ще се опита да „отхапе“ част от дела на Chrome с новия си браузър. Ситуацията няма да е позитивна и за другия голям играч – Firefox на Mozilla. Организацията с идеална цел обвинява Microsoft, че предава контрола на Google и така засилва влиянието на втората компания.


Mozilla смята, че с този ход Microsoft ще затвори браузър технологията при Google


Mozilla настоява в свой блог пост, че именно това е нейната роля – да предоставя алтернатива при интернет браузърите, за да не може да попада цялата власт в една компания. Нейната гледна точка изхожда от платформата или основния код, който се ползва за достъп до глобалната мрежа.

Дали ходът на Microsoft ще бетонира влиянието на Google при браузърите и начина по който достигаме до сайтовете и съдържанието онлайн е трудно да се каже. Факт е, че на базата на Chromium са разработени и доста мобилни приложения. Новият Edge ще добави известна тежест върху броя на решенията, базирани на платформата. От друга страна, ще даде на Microsoft шанс да промени поне частично ситуацията при браузърите.

Свързани статии

Back to top button