НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Преувеличената смърт на глобалната мрежа

Преди точно 30 години, английският инженер Тим Бърнърс-Лий представя своя идея за създаването на глобална мрежа. Година по-късно той ръководи екип, който я реализира на практика в системата на Европейската организация за ядрени изследвания (сега CERN). Любопитно е, че през близо една трета от времето на съществуването ѝ, различни експерти предвещават нейната смърт.

Бъдещето, макар и неясно, може да прендачертае съвсем друга съдба за глобалната мрежа. Тя крие потенциала да бъде скритото решение за сегашните технологични проблеми.

Може би най-гласовит в посока нейната смърт беше списание Wired. През 2010 г. то директно заявява, че глобалната мрежа е мъртва и, че бъдещето е интернет. Преди някои от вас да повдигнат вежди и да попитат, дали това не е едно и също ще отговоря – не е. Интернет е основно инфраструктурата и свързаните устройства към тази система, докато глобалната мрежа е част от съдържанието, което се предлага в нейните рамки. Или по-точно – най-интернет страниците и протоколите, около които са изградени.

Сега, същото влиятелно американско издание се поправя. Сега списанието твърди, в рамките на 30-ия рожден ден на глобалната мрежа, че новините за нейната смърт са преувеличени. Wired дори признава, че обявяването на кончината ѝ през 2010 г. е било преждевременно.

Признаци на живот

Последните аргументи на списанието са доста логични – донякъде това се дължи на факта, че повечето затворени платформи, като Facebook и YouTube активно споделят линкове към различни уеб страници. Всичко това поддържа здрава връзка със сайтовете и съответно екосистемата на глобалната мрежа.

Wired излага и друг интересен аргумент – нейното влияние е толкова голямо, че голяма част от технологията ѝ се използва в доста от мобилните приложения и затворени платформи. Slack, Discord и Spotify са изградени на базата на браузъра Chromium на Google. Изданието посочва, че те реално са браузъри, които са програмирани да изпълняват точно една конкретна задача в онлайн пространството.


Повечето мобилни приложения са изградени на базата на уеб технологии


Подобни примери с използването на технологии, на които се базира глобалната мрежа има още много. В голяма степен това се дължи на факта, че при нейното създаване Бърнърс-Лий има визията тя да бъде мултиплатформена. Съответно и инструментите разработени около нея позволяват такива функционалности. Тази универсалност прави последните доста ценни в създаването на приложения, които да могат да се ползват на различни устройства.

Смартфоните и таблетите като интернет трафик задминаха този на традиционните компютри и лаптопи, което беше очаквано. Но като цяло информацията, която се предава през интернет расте и то във всеки сегмент. Независимо дали е през мобилен или декстоп трафик.

Паралелно, идеята за изграждане на мобилна глобална мрежа чрез използването на стандарта HTML5 и изоставянето на приложенията забуксува. Причините са разностранни – от технически, до лишаване на удобства за потребителите в различни ситуации.

Феникс

Мрежата, като феникс

През последната година се заговори и за нещо друго, че затворените екосистеми от платформи, като Facebook и Amazon създават много рискове за потребителите. Особено от гледна точка на тяхната лична информация.

Зукърбърг вече обяви своите бъдещи планове за създаването на две места – публичен „градски площад“ и по-личен „домашен хол“ в лицето на традиционната социална мрежа и на чат услугите Messenger и WhatsApp, както и Instagram съответно. Идеята е да върне доверието на потребителите и да ги убеди, че пълното криптиране ще запази тяхното присъствие в платформите на компанията му скрити от широката общественост и бизнеса.


В глобалната мрежа може да се крие решението за регулиране на технологичните гиганти


В същият момент американският сенатор Елизабет Уорън призова за регулиране на технологичните гиганти, като Facebook, Google, Apple и Amazon, и отделянето на техните платформи от основните им бизнеси. Причината е, че тези компании вече са прекалено големи и потискат свободната конкуренция.

Както общо има всичко това с глобалната мрежа? Може да се окаже, че именно тя или поне нейна модифицирана версия е решението на изброените по-горе проблеми и потенциални действия.

През 2018 г. самият Бърнърс-Лий представя новия си проект – Solid. Това е децентрализирана екосистема, която цели да трансформира глобалната мрежа в едно по-сигурно и спокойно място. В общи линии, Solid предлага създаването на специални хранилища за данни, които могат да се настройват кой и коя програма да имат достъп до тях. Дали проектът на „бащата“ на глобалната мрежа ще успее е още много рано да се каже.


Децентрализираният уеб е потенциален път за бъдещето развитие


Предложението на сенатор Елизабет Уорън създаде очаквана вълна от критицизъм и скептицизъм сред технологичните среди. Един от първите, при това доста богато аргументирани коментари, е на Майк Машник. Макар и за кратко, той споделя стара своя идея, в която обяснява, че вместо платформи, трябва да действаме в посока на създаването на отворени протоколи. Най-силният му аргумент срещу предложението на сенатор Уорън е, че дори и да се разцепят гигантите, платформите ще продължат да са централизирани.

Протоколите ще премахнат изкуствените граници, създадени от компаниите и така ще елиминират опасността от експлоатиране на потребителите. Което ще върне глобалната мрежа на върха в разпространението на съдържание онлайн.

Има един проблем – дали такъв протокол ще бъде създаден, как ще работи и дали ще бъде масово възприет. Последното е ключово за неговия успех. Във всички случаи – глобалната мрежа издържа 30 години от създаването си, въпреки силните атаки и преувеличените новини за смъртта ѝ. Нещо повече – в нея може да се държи ключа, за коригиране на технологичния свят.

Свързани статии

Back to top button