НОВИНИТЕЛЕКОМИТЕХНОЛОГИИ

Nokia напомни за истинските проблеми на 5G

Мобилните мрежи от пето поколение или 5G са технология, която ще позволи доста иновации и затова е приветствана от повечето телекоми, IT компании, производители и дори гейм разработчици. Те може да имат и своята тъмна страна. Не, не те няма да са опасни за здравето, въпреки опасенията на част от обществото в тази посока. 5G може да се окаже доста скъпа за първоначално изграждане, а последвалите приходи от потенциални бизнес модели да се забавят.

Тази пропаст между големите инвестиции и липсата на последващи моментални постъпления е един от основните проблеми, с който се сблъскват телекомите и дори производителите на мрежово оборудване. Nokia напомни за него в своите финансови резултати за третото тримесечие. Става дума за финландския производител на оборудване, а не за едноименните смартфони, които се държат от HMD Global.

Ръст с елементи на спад

Nokia-5g-mwc-2019

Въпреки, че Nokia обявява ръст от 4% на приходите си през периода юли-септември на годишна база до 4.4 млрд. евро и минимален спад на печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) до 272 млн. евро, акциите ѝ се сринаха с близо 25%.

Логичното обяснение за паниката на инвеститорите е, че предвид предстоящото пускане на 5G мрежи, компанията трябва да има доста по-значителен ръст на тези показатели. Вместо това тя гори наличния си капитал за допълнителни инвестиции в развитието на технологията. Което, кара ръководството на Nokia да замрази раздаването на дивиденти.

На теория, финландския производител трябва да е в доста изгодна ситуация. Телекомите по света постепенно ще започнат да модернизират и подменят своето оборудване с ново 5G такова. Конкурентите на Nokia в общи линии са само двама – шведския Ericsson и китайския Huawei.  ZTE беше изтикан значително в ъгъла от своя по-голям събрат.

Китайските вендори превзеха пазара с голямо подбиване на цените и доминираха доставките през последните години. Те обаче са поставени под натиск от САЩ и някои други западно ориентирани държави, в изграждането на 5G мрежи на тези пазари. Което развързва ръцете на двата европейски производителя. Ericsson също започна да понижава цените.

В тази обстановка бизнесът на Nokia би трябвало да расте със значителни темпове. Това не се случва. Финландската компания обяви, че е сключила 48 договора за доставка на 5G оборудване и вече е изградила 15 мрежи по новата технология. За сравнение, Huawei през същия период се похвали с 60 договора.

Анализаторите все пак очакват истинския ръст на приходите на телеком вендорите да се проявят през следващата 2020 г., когато повечето от тези договори започнат да се изпълняват, а и се сключат нови такива.

Високата цена

nokia_oulu_telia_5gdemo_image_13

Оказва се, че новото поколение мобилни мрежи има своята висока цена. 5G технологията все още се развива, като самите производители трябва да инвестират значителни средства в няколко направления. Първото е в патенти и стандартизация. Това са ключови елементи в телеком индустрията, за да може оборудването да влезе в експлоатация. И двата са свързани с големи разходи, които при 5G се мултиплицират. Причината е, че самата технология изисква и ще изисква повече отделни компоненти, антени, базови станции, микроклетки, периферно оборудване, софтуерно управление и много други.

Второто направление, което товари разходите е развойната дейност. Въпреки, че вече имаме готови и изградени 5G мрежи, за момента те са базирани на стандарта NSA, при който за база се използва готова 4G инфраструктура. Изцяло самостоятелната технология все още е в процес на активна разработка, което изисква и доста нови патенти и стандарти. 5G ще използва много повече компоненти, честоти и оборудване, като всеки един от тях трябва да бъде проектиран, изготвен, тестван и след това сертифициран.

Разходите по всичко това започват да натежават за вендорите, тъй като в момента те се натрупват. В същия момент, приходите от поръчки за изграждането на 5G мрежи все още не потичат с желаната скорост. Поради тази причина, Nokia гори страшно много налични пари. През третото тримесечие на 2018 г. компанията е разполагала с близо 1.87 млрд. евро в касата си. В края на същия период на 2019 г. сумата се свива шест пъти и вече е само 344 млн. евро.

От Nokia обявяват, че инвестициите в развитието на 5G технологиите ще продължат, но очакват и засилване на приходите през следващите периоди. За да подсигурят наличието на свеж капитал, финландската компания замразява раздаването на дивидент. Тези два фактора, карат инвеститорите да продават акциите си и затова тяхната стойност се понижи с 25% до почти историческо дъно.

Пренасяне на забавянето

nokia-5g

Ситуацията с вендорите е доста показателна и може да събуди притеснения и при операторите. От няколко години телекомите се опасяват, че бизнес моделите на 5G мрежите още не са изградени или пък клиентите (крайни или бизнес) няма да са напълно готови да ги ползват пълноценно. Това е част от причината българските оператори, като A1 и „Теленор“ (а следващата седмица и „Виваком“ – бел. ред.) да обявяват публично своите 5G тестове и директно да общуват с различните потребители.

Телекомите ще трябва да инвестират много повече средства в 5G, отколкото вложиха в 4G. От една страна, компаниите ще ползват повече честоти, което означава и повече пари за лицензни такси. След това ще е необходима по-добре развита мрежа с повече елементи. Тук може да влезе и изграждането на периферна инфраструктура (т.нар. Edge). Накрая, всичко това ще изисква мощен софтуер и виртуализация, за да бъде управлявано ефективно. Включително и потенциални инвестиции в единна платформа, на която да бъдат базирани всички приложения.

Не малка част от тези вложения трябва да бъдат направени през следващите месеци и няколко години. Докато реципрочните приходи може да дойдат след няколко години. Разработки като решения за умни градове, гейм стрийминг, умно производство и виртуална реалност също ще отнемат години докато се въведат масово. Което може да изправи пред същото предизвикателство, с което се сблъсква в момента Nokia.

Свързани статии

Back to top button