НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Nvidia се включва в 5G технологиите и периферните изчисления

[5g dropcap]Е[/dropcap]дин от водещите разработчици на видеокарти и графични процесори Nvidia се включва в развитието на мобилните мрежи от пето поколение (5G) и периферните изчисления (Edge). Компанията показа своята платформа EGX Edge Supercomputing, която има за цел да повиши възможностите на технологии като 5G, Интернет на нещата (IoT) и изкуствен интелект (AI). До голяма степен това е компактна версия на суперкомпютър, който може да се разположи извън центровете за данни и да обработва информация по-близо до крайните устройства. Което е в основата на концепцията Edge.

Суперкомпютър на ръба

ai-at-the-edge-opportunity-diagram-2c50-l@2x

Nvidia си спечели добри позиции в сферата на суперкомпютрите, където графичните чипове са доста полезни. Причината се крие, в тяхната възможност да обработват паралелно потоци от информация. EGX Edge Supercomputing може да побере пълен шкаф от T4 сървърите на Nvidia.

Бързото паралелно обработване на данни дава възможност за извършването на AI изчисления. Предвид факта, че системата е разположена доста по-близо до крайните устройства, самите операции стават по-бързо с минимално забавяне, тъй като не трябва информацията да отиде и да се върне до облачните сървъри.

В разработването на EGX Edge Supercomputing платформата участват още Ericsson и Red Hat. Първата компания изгражда виртуализирана система за управление на устройства в мобилна мрежа. Това ще позволи по-лесна връзка с различните свързани джаджи и ще придаде по-голяма гъвкавост на цялата система.


jensen huang nvidia quote„Навлизаме в нова ера, в която милиарди IoT сензори са включени непрекъснато и свързани чрез 5G, а информацията подавана от тях – обработвана от AI“Дженсън Хуанг, Nvidia


Red Hat помага на Nvidia при софтуерната част. Двете компании комбинират своите решения за центрове за данни, така че да предоставят повече функции на операторите при инсталирането, поддържането и използването на Edge платформата. Както и по-лесната ѝ интеграция с други Edge решения.

„Навлизаме в нова ера, в която милиарди IoT сензори са включени непрекъснато и свързани чрез 5G, а информацията подавана от тях – обработвана от AI“, коментира Дженсън Хуанг, главният изпълнителен директор на Nvidia в прессъобщение на компанията. „Nvidia създаде платформата EGX Edge Supercomputing за свят, в който изчисленията се пренасят от персоналните устройства и от облака в периферията“

Вече в употреба

san-francisco-street

Новото решение вече има няколко ключови партньора, които вече тестват платформата. Това са големи компании, като Samsung, веригите хипермаркети Walmart, BMW, Procter&Gamble, както и градските общини на Лас Вегас и Сан Франциско.

Първите приложения на EGX Edge Supercomputing са интегрирани в няколко пилотни проекта. BMW например използва платформата на Nvidia за интелигентно обработване на видео в своя завод в южна Калифорния. Samsung я използва за по-бързото обработване на голямото количество информация при дизайна на микропроцесорите си.

Procter&Gamble използва данните от сензори и обработката им в реално време за качествен контрол на своите продукти, преди те да напуснат фабриките.

Градовете Лас Вегас и Сан Франциско намират доста интересно приложение. Те инсталират редица сензори за анализ на движението на превозните средства и пешеходците. Сървърната платформа на Nvidia позволява данните да се обработват още в периферията, което при комбиниране с AI позволява да се търсят нови бизнес модели.

Анонсът на Nvidia потвърждава думите на Веселин Арнаудов от българския офис на VMware, според които налагането на Edge технологиите вече тече с добри темпове.

Свързани статии

Back to top button