НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Google залага на жестов контрол в смартфоните Pixel 4

По традиция Google не е силна в собствения хардуер, като разчита на софтуера да върши основната работа. Компанията владее мобилния свят чрез платформата си Android, а с търсачката и браузъра Chrome доминира в глобалната мрежа. Опитите ѝ да направи собствени смартфони са доста успешни от техническа гледна точка, но от пазарна, не могат да се похвалят като водещите производители Samsung, Huawei, Apple или дори Xiaomi.

Но мобилните телефони, които носят нейния бранд имат друга цел – да популяризират софтуерните възможности, които технологичния гигант разработва.

Първо, Nexus демонстрираше силата на чистия и неподправен Android. След това дойдоха Pixel смартфоните. Техния акцент беше да покажат, какво може тясната интеграция на Google софтуерните услуги с подходящия хардуер. Няколко години, Pixel телефоните разполагаха с най-добрата комбинация между физическата камера и програмите за обработка и изкуствен интелект на гиганта.

Google представи във вторник новата си серия смартфони Pixel 4 и Pixel 4XL. Те се отличават с двойна основна камера, цветни корпуси и екран през прорез. Истинската атракция, не е в нито едно от изброените. Просто устройствата ще се опитат да развият и популяризират новата технология за жестов контрол на Google.

Новите „пиксели“

Pixel 4 Infographic

Pixel 4 и Pixel 4XL следват тенденцията от големите производители да са с идентични характеристики, като единствените различия да са в характеристиките и размера на екрана и батерията.

Базовият модел е с 5.7-инчов OLED дисплей, докато XL версията е с 6.3-инчов. Дисплеят на по-големия смартфон идва с по-висока резолюция 1440×3040 пиксела срещу Full HD на по-малкия. Другата значителна разлика е в батерията, като телефоните Pixel по принцип не се славят с големи такива. При базовата версия е 2 800 mAh, а при уголемената е 3 700 mAh.

google_pixel_4_camera

Останалите технически показатели за двата модела са еднакви. Pixel 4 серията загърбва традицията да използва само една основна камера и да компенсира това чрез помощта на софтуер. Новите устройства идват с два сензора на гърба – един 12.2MP широкоъгълен и втори 16MP телефото с двукратно оптично приближение. Хардуерната стабилизация е налична и при двата.

Софтуерните възможности на камерата са значително подобрения нощен режим, който има за цел да изравни възможностите на Pixel 4 с основните флагмани и дори устройства в среден клас пуснати през тази година.

Смартфоните на Google ползват най-добрия процесор на Snapdragon през тази година 855, но не надградената + версия, която е налична при някои специализирани геймърски телефони.

Цената на базовия вариант е 799 долара, а за XL версията е 899 долара. По традиция, Google не пуска устройството на всички пазари и предлагането му в България ще бъде ограничено.

Телефон с радар

Ако сравняваме сухите характеристики, Pixel 4 не изпъкват с нищо спрямо моделите от тази година, дори в цената. Разликата е в минатюрно парче силиций в горната част на предния панел. Това е т.нар. Soli Radar, който е нещо, като радар. Целта му е да засича движения в рамките на малко под метър.

Той е в центъра на комбинацията между хардуер и софтуер на Google, която има за цел да изведе на преден план контролирането на смартфона чрез жестове. Възможностите на тази функция все още са ограничени, като интернет гиганта тепърва ще ги развива. Сред по-практичните са, Pixel 4 да може да усети кога посягате към него, когато звъни алармата и да я изключи. Както и други жестове, насочени главно в управлението на определени интегрирани приложения.

pixel-4-no-hands

Производителите на смартфони от години се опитват да вкарат жестов контрол в своите устройства. Последният такъв пример е Samsung и техния Galaxy Note 10, като основен инструмент там е стилусът S Pen. LG също от години експериментира с ограничени функции в тази посока, като например снимането на селфита, да става с определен жест.

За момента, изпълнението им е, да кажем не достатъчно прецизно, за да може този подход да се ползва бърз, лесно и свободно. Google прави допълнителни усилия, като визията на компанията е в един момент колкото се може повече действия със смартфона да стават с жестове, а идентифицирането на потребителите – чрез лицево разпознаване. Наличието на широк набор от сензори в предния панел превръща последното в едно от най-прецизното в индустрията. Но, някои потребители ще скърбят за сензорите с пръстови отпечатъци. Особено, когато искат да влязат по-спокойни в онлайн банкирането си.

Свързани статии

Back to top button