НОВИНИТЕЛЕКОМИ

„Теленор“ и „Кока-кола“ демонстрираха 5G в производството

Теленор“ продължава с тестовете на възможностите на мобилните мрежи от пето поколение (5G), като този път се ориентира към приложението ѝ в производството. Партньор в изпитанията е „Кока-кола Хеленик Ботълинг Къмпъни“ (ХБК), а мястото е нейната поточна линия за PET бутилки в Костинброд.

Подобно на повечето тестове на „Теленор“ до момента, акцентът отново падна върху дистанционно наблюдение в реално време чрез очила за виртуална реалност (VR) и 360-градусова камера. Мобилният оператор изпробва на същия принцип дистанционен преглед на пациент и предава на живо музикален концерт.

Виртуална инспекция

TELENOR-COCA-COLA-5G-OCT07-04

В конкретното изпитание, мениджърът по „Здраве и безопасност“ на „Кока-кола“ Ловорка Кекез е проследил от разстояние и в реално време целия процес по бутилирането на продуктите на компанията. Както и дали се спазват всички процедури по гарантиране на безопасността на служителите и техниката.

Според „Кока-кола ХБК“, производствените мощности в Костинброд са най-модерните в рамките на цялата регионална група „Кока-кола Хеленик“, която покрива 28 държави. Българската инсталация е и регионален център за износ на продукция.


jason-king-telenor„Работата с нашите бизнес клиенти за усъвършенстване на различните приложения на 5G ще допринесе за създаването на успешни решения“ Джейсън Кинг, „Теленор“


Използването на VR шлемове, 360-градусова камера и връзка в реално време, е една много малка част от възможностите, които 5G може да предостави на бизнеса. Най-осезаемият ефект на новото поколение мобилни мрежи е, че ще позволи максимална автоматизация на различни елементи или на целия производствен процес.

Това изисква, доста инвестиции в инфраструктура и роботизирани машини, нещо, за което е все още рано, предвид, че „Теленор“ осъществят своите 5G тестове само с две базови станции – една стационарна и една мобилна.

„Работата с нашите бизнес клиенти за усъвършенстване на различните приложения на 5G ще допринесе за създаването на решения, които биха били успешни за всички заинтересовани страни“, обяви Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на „Теленор“ в прессъобщение разпространено до медиите.

На нисък старт

TELENOR-COCA-COLA-5G-OCT07-03

Трите телекома извършват 5G изпитания, като използват временни разрешителни за радиоспектъра в 3.6GHz. „А1 България“ демонстрира възможностите на новото поколение мобилна връзка в професионалния гейминг. „Виваком“ извършва тестове, но за момента не е обявил нищо публично.

Пълното изграждане на 5G мрежи ще могат да стартират, когато телекомите получат допълнителни радиочестоти за дългосрочно ползване. В момента продължават преговорите между операторите, регулатора (в лицето на Комисията за регулиране на съобщенията – КРС) и правителството.

По този повод, министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Росен Желязков (чиито принсипал е КРС) обяви по време на събитието:

„Правителството и бизнесът си сътрудничат за осигуряването на необходимия честотен спектър, който да бъде предложен на операторите на подходяща цена и обсъждат възможните промени в строителните режими“, коментира Желязков, цитиран в прессъобщението изпратено до медиите.

Свързани статии

Back to top button