PLAYНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Виртуалният свят Facebook Horizon е комбинация между „Матрицата“ и Minecraft

Слагаш шлема за виртуална реалност (VR) и се потапяш в приказен свят, който прекрояваш по твой вкус или изживяваш немислими до момента моменти. Толкова просто и лесно може да се пренесеш на приказна планета или до Луната. Или пък да заживееш в изцяло нов дигитален свят, който да те разсее от сивата действителност. Идеята пленява десетилетия наред почитателите на научната фантастика, а виртуалната реалност от години се опитва най-накрая да навлезе на пазара.

facebook-oculus-vr

Oculus беше една от многото компании, които обещаваха да постигнат последното. Те звучаха доста правдоподобно, защото технологията им за VR шлемове беше може би най-напред спрямо конкуренцията. Което даваше по-големи шансове за успех. Facebook видя този потенциал и придоби компанията през 2014 г. Задачата за създаване не само на качествен хардуер, но и достатъчно интересен софтуер се оказа доста по-мащабна. Дори за социалната мрежа и нейните огромни ресурси.

Пет години след придобиването на Oculus, Facebook най-накрая представи продукт, който има потенциал да се превърне в истински пазарен хит. Цялостната виртуална реалност Facebook Horizon. Това е напълно дигитален свят, в който можете да се потопите чрез VR шлема и да правите каквото искате. Подобно на играта Minecraft, потребителите могат да изграждат собствени места, светове и игри. Както и да комуникират с познати и непознати приятели в изцяло дигиталната среда на Facebook Horizon.

Свят по собствена кройка

facebook-horizon-planes

Facebook Horizon изглежда като доста надградена версия на друга подобна платформа Second Life. Тя е игра, която използва доста от елементите на популярния семеен симулатор The Sims, само че от първо лице.

Подобно на серията на EA, във Facebook Horizon това ще става, като всеки който ползва новата платформа създаде свой виртуален аватар. Потребителите ще могат да създават отделни светове, между които да се прехвърлят чрез специални телепорти, наречени Telepods. Така можете да посетите дигиталното пространство създадено от свой приятел, както и други да ви идват на гости.

Всеки свят може да бъде уникален или с различни правила, които са създадени (или избрани) от самите потребители. Както визията или обстановката. Можете да пилотирате самолети в сложни каньони или да се биете с лазери на Луната. Голяма част от съдържанието във Facebook Horizon ще идва от самите потребители, но най-вероятно някаква част ще бъде създавана и от разработчиците.

facebook-horizon-moon-laser

В новия виртуален свят ще има и специални модератори – т.нар. Horizon Locals, които ще следят за спазването на добрия тон и ще предпазва от „тролове“. Доколко ще бъдат те ефективни тепърва ще трябва да разберем, все пак интернет общностите са се доказали като доста корави, особено когато са решили да направят нещо. Ролята на Horizon Locals ще бъде и да помагат на новите потребители, да показват различни механики и др. Може спокойно да ги разглеждаме като VR версия на екипа по поддръжка на Facebook.

Ако нещата между потребителите се нагнети, всеки един от тях по всяко време може да активира специално поле, което да го пренесе в спокойна и лична обстановка. В зависимост от настройките, тя може да е ограничена за всички останали хора, които ползват платформата.

Затворената бета и новата социална мрежа

zuck-vr-mwc2016

Facebook Horizon стартира под формата на затворена бета през 2020 г. Изискванията са да се ползват VR шлемовете Oculus Quest или Oculus Rift S, чиито цени започват от 400 долара. Социалната мрежа не уточнява по какви критерии ще подбира участниците в тестовете, както и за момента не споменава, кога виртуалния свят ще бъде достъпен за широката публика.

Предвид механиките, визията и различните елементи, Facebook Horizon е предназначен именно за масовите потребители. Това ще е един от най-агресивните опити да се наложи виртуалната реалност на пазара. Евентуален успех на новата платформа може да трансформира социалната мрежа напълно.

Facebook Horizon доста добре пасва с новата визия на компанията за разделянето на социалните контакти на две нива – лични и обществени. Или, както основателят и главен изпълнителен директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг беше определил, като „дневна“ и „градски площад“.

agent-smith-matrix

Виртуалният свят има шансове да поеме и двете роли, вместо да се разпределят между отделни приложения, както беше обяснено от Facebook в началото на 2019 г. Тогава, Зукърбърг определи чатовете като приоритет за развитие на социалната мрежа в потребителски и бизнес план.

Дали Facebook Horizon ще успее да ни прехвърли всички в една нова виртуална реалност и дали няма да забравим за истинската? Изникват десетки въпроси, които научната фантастика развива през последния повече от половин век. Едно е сигурно, Facebook се опитва да изгради една VR утопия. Което не означава, че тези намерения ще бъдат изпълнени напълно.

Все пак, да не забравяме урока на агент Смит от филма „Матрицата“ – първата версия на виртуалната симулация е била създадена по абсолютно същия начин. Тя е била перфектния свят за живеене, но хората просто са го отхвърлили. Защото е бил утопия. Което повдига същия въпрос с Facebook Horizon и до колко ефективни ще са виртуалните полицаи Horizon Locals.

Свързани статии

Back to top button