НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Xiaomi Mi Mix Alpha е смартфон с корпус от екран и 108MP камера

Китайските компании все повече са първите, които експериментират с нови технологии, когато става дума за смартфони. Независимо, дали резултатите от подобни ранни пазарни тестове са успешни или не. Само да припомним, че официално първият смартфон със сгъваем екран, който излезе на пазара е китайския Royole FlexPai. Докато с тази концепция, Samsung се бореше през тази година, Xiaomi тръгва по леко различен и също толкова налудничав път. Този на смартфоните, чиито корпус е съставен от AMOLED екран.

Китайският производител започва работа по идеята още през 2016 г. и сега, три години по-късно, не просто показва прототип, но директно пуска в продажба такъв модел. Това е Xiaomi Mi Mix Alpha и по вида и възможностите е може би най-скъпият и премиум смартфон, който можете да си купите. Ако живеете в Китай, тъй като за момента устройството ще е налично само там.

Xiaomi Mi Mix Alpha е първенец и в друга категория – той разполага с новата 108MP камера, която е съвместна разработка между китайската фирма и Samsung.

Обгръщащият дисплей

Mi-MIX-Alpha_03

Основният акцент на смартфона е неговият екран, който обгръща почти цялото устройство отпред и отзад. Гърбът на Xiaomi Mi Mix Alpha може да се разпознае по металната лента, в която са разположени камерите, светкавицата и където най-вероятно са лентите за връзка на дисплея с дънната платка. Освен нея, другите елементи, които не са AMOLED панел, са долната и горна част на корпуса. Те са изработени от специална комбинация между титаниева сплав, керамика и сапфир. Това са доста здрави, издръжливи и леки материали, особено ако ги сравним с традиционния алуминий, който се ползва при другите модели.

Самият екран е 7.92 инча, но разделителната способност е 2088×2250, което означава по-ниска гъстота на пикселите от 388ppi, спрямо над 400ppi при най-премиум флагманите в момента. Xiaomi го описват като Surround Screen и според тях съотношението между дисплея и тялото е 180.6%. Но трябва да се има предвид, че този показател се отнася само за предния панел, за да не става объркване. Самият екран все пак заема значителна част от целия корпус на устройството (някъде между 80% и 90%).

Xiaomi Mi Mix Alpha

Уникалният дизайн на Xiaomi Mi Mix Alpha налага и друг начин на сглобяване на смартфона. Първо се разполага хардуерът на телефона и металните елементи на корпуса. След това, около тях се полага екрана, но не наведнъж, а слой по слой. В тях са включени отделните части, като сензорна матрица, AMOLED панел и др. Само така може да се постигне голямата извивка на Surround Display-а, без да се получат деформации или дефекти. Последният слой е специален защитен, който трябва да предпази смартфона от поне някои външни фактори. Xiaomi не споменават колко издръжлив е той или от какво е направен.

Физическите бутони за управление на устройството са премахнати, както и слушалката в горната част. Последната е заменена от акустична система, която е разположена под екрана.

Огромната камера

Mi-MIX-Alpha_1

Другата иновация на Xiaomi Mi Mix Alpha е, че това е първият смартфон със 108MP камера. Сензорът е съвместна разработка на китайската компания и Samsung и беше обявен преди няколко месеца. Въпрос на време беше да се появи в устройствата на някой от двата производителя.

По данни на Xiaomi, новият сензор е близо четири пъти по-голям от вече налагащия се като стандарт 48MP при смартфоните. 108MP камера може да прави снимки в резолюция от 12032×9024 пиксела (или 9K), както и поддържа системата за комбинация на четири пиксела, която подобрява кадрите при ниска осветеност. Допълнителните технологии са оптичната стабилизация (OIS) при заснемане на видео.

В лентата на гърба има още две камери – една 20MP широкоъгълна и 12MP телефото с двукратно оптично приближение. Трите основни сензора играят ролята на преден за селфита, тъй като и на гърба реално имате екран, за да виждате какво снимате.

Мощен хардуер и солена цена

Mi-MIX-Alpha_2

Xiaomi Mi Mix Alpha не впечатлява само с корпуса си от тяло или огромния сензор на камерата. Смартфонът разполага с доста мощен хардуер, специфичен за най-високия клас. Чипсетът е подобрената версия на Snapdragon 855+, оперативната памет е 12GB RAM и 512GB място за съхранение. Xiaomi Mi Mix Alpha разполага с 5G модем, както и голяма 4 050 mAh батерия, която поддържа 40W бързо зареждане.

Цялото това удоволствие и красота си има своята солена цена. Xiaomi Mi Mix Alpha отново е първенец, като слага в малкия си джоб всички флагмани, включително и тези със сгъваеми екрани. Смартфонът ще е наличен в Китай за 19 999 юана, което се равнява на около 2 800 долара. Как точно ще го опазвате от падане, изпускане или надраскване остава загадка.

Свързани статии

Back to top button