PLAYАНАЛИЗИ

Давид срещу Голиат или българският сблъсък в гейминг индустрията

Total War: Troy и Knights of Honor 2: Sovereign влизат в директна схватка за сърцето на феновете на гранд стратегиите

Материалът е коригиран на 23 септември, като са добавени коментари на Георги Динчев от Creative Assembly и ролята на българското студио в проекта Total War: Troy. Коригирани са и фактологически неточности относно историята на придобиване на компанията от страна на SEGA и структурата на операциите ѝ в страната.

Българската гейминг индустрия е сравнително нишов сектор на фона на целия IT бизнес в страната. Приносът му на локално и глобално ниво, все още не е толкова ярък, колкото ни се иска. Което не прави сегмента по-малко интересен. Напротив, в момента две местни гейм студиа влизат в директен сблъсък за сърцето на почти едни и същи фенове – тези на гранд стратегиите. При това заглавията им освен, че си приличат доста като механики, те са ситуирани и в сходни времеви периоди.

Black Sea Games представиха на Gamescon през август втората част на една от най-известните независими български стратегии – Knight of Honor 2: Sovereign. Малко по-късно, в края на септември Creative Assembly обявиха новото заглавие в Total War сериите – Troy. Двете игри се разработват изцяло в България, като само компоненти, като аудиото се записват в чужбина. Knights of Honor 2 ще е базирана на историята в Средните векове, докато Total War: Troy – в Античността.

Сблъсъкът между два български разработчика на световната гейминг сцена, може доста лесно да се оприличи като този между Давид и Голиат. Дори историята между тези студиа е доста по-интересна от тази, разказана в Стария завет. Докато чакаме първите демо/бета версии на игрите, ще се опитаме да разкажем за този предстоящ двубой.

Total War: Troy

troy-total-war-logo

Total War сериите на британския разработчик Creative Assembly са жива легенда в гейминг индустрията. Първата игра излиза през далечната вече 2000 година, под името Shogun: Total War. По това време, властват стратегиите в реално време (RTS), като жанр и при дебюта си, творението на Creative Assembly е описано като такова. Най-вече заради битките в 3D в реално време. В същото време Shogun разполага с доста елементи от походовите стратегии (TBS), като голяма карта, в която армиите се придвижват на ходове.

Иновациите от Shogun постепенно се развиват в своеобразен франчайз, като Creative Assembly започва да създава игри в различни епохи и райони. Rome, Medieval, Empire, Napoleon и др. Дори се появяват две заглавия във фиктивната вселена на Warhammer. През тази година излезе Total War: Three Kingdoms, която пренася геймърите в средновековен Китай и борбата за надмощие в региона. Играта получи доста висока оценка от критиците и феновете на франчайза.

Оказа се, че Creative Assembly работи усилено над следващата част от Total War сериите. Това е Troy, която, както името подсказва, е базирана в Античността и ще върне лентата на Троянската война (и не само).

Софийският офис на Creative Assembly се оказва водещо студио (т.нар. lead) в разработването на играта. Местният екип отговаря за почти всички основни компоненти в Total War: Troy. Включително дизайн, история и механики. По думите на Георги Динчев, студио мениджърът на българското звено на Creative Assembly, инициативата и концепцията е била изцяло тяхна, като впоследствие SEGA са им възложили проекта.

Франчайзът направи няколко завоя в развитието си. Първият Shogun се развиваше само на територията на древна Япония, но в следващите заглавия, започна да се разширява до цяла Европа например. Three Kingdoms върна формата с по-ограничена територия. Как ще бъде реализирано в Troy още не е представено, но има вероятност играчите да могат да развиват своите армии в рамките например на Средиземноморието.

Knights of Honor 2: Sovereign

Knights-of-honor-2-logo

Knights of Honor също имат дълга и интересна история, макар и да се състои от само две заглавия, като второто тепърва се очаква да излезе. Първата игра дебютира през 2004 г. и продължава да е една от най-мащабните такива издадени от българско студио – Black Sea Studio. Тя се концентрира върху ситуацията в Средновековна Европа, като геймърите могат да поемат контрола върху някое от 100-те фракции разпределени в три времеви периода.

Knights of Honor се фокусира повече върху управлението на кралството, отколкото върху военната част. Играта включваше интересни възможности, като например използване на кралското семейство при дипломацията и създаването на взаимоотношения между страните. Knights of Honor подчертаваше важната роля на религията в този времеви период.

Knights-of-honor-2-1

Играта позволява на геймъра да поеме контрола над битките или да остави изхода им в ръцете на математическите изчисления. Потребителите в крайна сметка предпочитаха втория избор, заради трудното управление на единиците, както и не толкова привлекателната графика на единиците, които изглеждаха остарели дори за 2004 г. Това решение е продиктувано от ограничените възможности, с които разполага Black Sea Studio по това време. Което дава доста силно предимство на налагащата се по същото време Total War серии.

15 години по-късно, Knights of Honor 2 изглежда по коренно различен начин, вече разработвана от Black Sea Games. Тя запазва голяма част от механиката и идеите, но използва съвременни технологии, като например дълбоко модифициран Unity енджин.

Идеята ѝ е да се опита да пренесе цялата концепция на „кралския съвет“ от „Игра на тронове“, като всеки елемент – религия, армия, икономическо развитие, родствени връзки, реколта, ресурси и тн. има своето ключово значение.

Скритата конкуренция

black sea games logo

Двете игри могат да попаднат в жанра гранд стратегии и реално ще се борят за сърцата на сходна аудитория. Има една съществена разлика и тя е в размера на студиата, които ги разработват. В това отношение, сравнението с колосът Голиат и смелия Давид е доста уместна.

Creative Assembly разполага с около 80 души екип в София, но на глобално ниво, разработчикът има на разположение близо 600 служители. Добрата новина е, че Total War: Troy се прави почти изцяло в България, тъй като местното студио е водещо в проекта. Въпреки това, Creative Assembly разполага със значителни ресурси, които може да използва по всяко време. Добавяме към това и финансовия и издателски гръб на японския гигант SEGA и получаваме истински гейм Голиат.

От своя страна, Black Sea Games е по-бутиково и независимо студио, като служителите през миналата година са били около 20. За Knights of Honor 2, компанията намира за издател THQ, с което си гарантира финансиране.

Разликата в мащабите доста контрастира, което ще видим как се отразява на геймплея и дали все пак Давид няма да изненада Голиат.

Общата история

creative-assembly-sofia-office

Далеч по-интересна е историята на развитието на двете компании в България, защото реално тя е споделена. Оригиналният Knights of Honor е дело на Black Sea Studio, основана от водещия дизайнер на първата българска видео игра – Tzar: The Burden of the Crown. Четири години след дебюта на играта, през 2008 г. студиото е придобито от Crytek (създателят на едноименния енджин, FarCry и Crysis сериите).

Германската компания прави покупката в момент на своето мащабно разширение. Българското студио се преименува на Crytek Black Sea. Този период, обаче е последван от финансови затруднения за германския разработчик, които започват да се усещат през 2014 г. Две години след това, Crytek обявява, че ще пет от своите международни студиа, сред които е и българското.

През март 2017 г. британският разработчик Creative Assembly обявява, че придобива софийското звено. То вече е част от японския гигант SEGA, след като той го придобива през 2005 г., но компанията от Острова запазва доста голяма независимост в действията си. Вследствие на всички тези преструктурирания и желанието на японския гигант да интегрира свой QA отдел (гейм тестване – бел. ред.) в страната се правят две дружества с бранда. Първото е SEGA Black Sea, под което релано работи софийското звено на Creative Assembly Sofia, докато тестърския отдел отива под шапката на новосъздаденото SEGA Sofia Center of Excellence.

В тези смутни времена, част от екипа, начело с основателя на Black Sea Studio Веселин Ханджиев се отделя в края на 2016 г. Те основават от кота нула ново независимо студио – Black Sea Games. Успяват да вземат правата за Knights of Honor и запретват ръкави по продължението на леко позабравената стратегия.

Целият този контекст придава на сблъсъка между двете игри доста по-голяма доза романтизъм. Освен разбира се, клишираното сравнение с Давид и Голиат. От друга, ни дава повод за радост, защото в България в момента се разработват, както пълноценни ААА заглавия, така и по-независими АА игри. Факт, който не е от днес.

Да не забравяме, че в българската гейминг индустрия присъстват и имена като Ubisoft и Gameloft София, както и доскоро изцяло местното „Империя онлайн“. Просто за първи път имаме студиа, които влизат в директна конкуренция помежду си със своите заглавия.

Свързани статии

Back to top button