IT БИЗНЕСНОВИНИ

Adecco: България е на 54 място по конкуретност на кадрите в света

България заема 54-то място в света по конкурентоспособност на професионалните кадри в страната. Това показва ежегодното мащабно изследване на компанията за човешки ресурси Adecco. То е разработено заедно с един от най-престижните бизнес университети INSEAD.

Позицията на България я поставя над средните стойности, като изследването обхваща 125 държави. Докладът има за цел да измери нивата на конкурентоспособността на пазара на труда и кадрите във всяка страна, като разглежда общо 68 показателя групирани в шест категории. На тяхна база се формира единен индекс GTCI по който се класират отделните национални икономики.

Тази година, проучването на Adecco се опитва да се фокусира върху предприемачеството. Някои от показателите разглеждат именно ситуацията около стартирането на нов бизнес и усилията на всяка държава в тази посока.


constantinios-milonas-adecco-quote„В България има тенденция доста специалисти да се завръщат в страната от чужбина и трайно да се установяват“ Константинос Милонас, Adecco


„Има глобален недостиг на кадри, а компаниите изискват нови умения, за да се развиват – като разработване на изкуствен интелект (AI), Интернет на нещата (IoT) и др.“, коментира Константинос Милонас, изпълнителен директор на Adecco Group за България и Гърция. Той допълни, че скоростта на промяна е голяма и вече глобалните дружества се конкурират за най-добрите специалисти по света.

„Препоръчваме на швейцарски компании (Adecco е швейцарска – бел. ред.) да инвестират в България заради добрите кадри, които има тук. Виждаме, че има тенденция доста специалисти да се завръщат в страната от чужбина и трайно да се установяват“, допълни Милонас.

Класирането

Лидерите по конкурентоспособност на кадрите няма да изненадат никого. На първо място е Швейцария с 81.82 точки (от 100 възможни), като челната тройка е допълнена от Сингапур (77.27) и САЩ (76.64). Следват всички скандинавски държави – Норвегия, Дания и Швеция. Техният съсед Финландия също намира място между тях. Европейските държави изпълват докрай Топ 10 чрез Холандия, Великобритания и Люксембург.

България заема 54 място с резултат от 42.57 точки. Страната ни е поставена в групата със средни към високи доходи в която конкуренцията е доста силна. България изпреварва по GTCI индекса по-големи съседни икономики, като Румъния и Хърватска и позиционирана, макар и с малко, зад Полша, Гърция и Унгария. Страната ни е доста по-напред например от Турция, която по принцип е с една от най-силните икономики в региона.

Непривлекателна за външни хора

Bulgaria-Adecco-GTCI-Index-2019-Infographic

Adecco представиха подробния резултат за България, заедно с разбивката по отделните категории и показатели в тях. При данните на едро, страната ни се представя най-напред в притежаването на глобални знания и в задържането на кадрите. По първата категория, резултатът ни е доста нисък като общ брой точки, но сме напред в класирането, заради по-лошото представяне на останалите страни.

Според Ирина Йончева, директор „Човешки ресурси“ в Adecco България, държавата ни постига силен резултат при задържането на кадрите, покрай тенденцията от последните няколко години за връщане на много българи от чужбина. Те не само се прибират в България, но се установяват трайно да работят. Този процес подпомага и за добиването на различни глобални знания и ново ноу-хау.

Bulgaria-Adecco-GTCI-presentation

Тенденцията за завръщане на българите от чужбина беше отбелязана в доклада на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), като сред основните причини се посочва силното развитие на IT индустрията в страната. Тя стимулира доста специалисти да се реализира в родината си, като предлага добри заплати.

От Adecco обявиха, че средната заплата в България за квалифицирани кадри е около 900-1 000 лева бруто, за високи позиции е 2 200 лева, но без IT сектора. При него заплащането достига 4 000-5 000 лева бруто. Някои мениджърски позиции в технологичната индустрия са дори в пъти по-високо платени.

Въпреки всичко това, България се оказва непривлекателна за външните хора. Страната ни се класира на 89-то място по привличане на кадри. Други две категории, по които може още да се работи са развиването на специалистите и придобитите професионални умения и обучението.

Лесно съкращение, слаби мениджъри и доста жени-висшистки

GTCI-BG-Podpomagane

Ако разгледаме отделните показатели може да направим доста интересни изводи. В категорията „Подпомагане“ България е абсолютен лидер в лесното съкращаване на служители, което не е задължително да се тълкува като много положителен показател. По-обнадеждаващи са оценките за регулациите и технологичната инфраструктура. Adecco не оценяват доста добре отношенията между правителството и бизнеса, както и между компаниите и служителите.

Нещо, за което също не се говори достатъчно е наличието на добри мениджъри. Това е видно при показателя „Професионално управление“, в което сме поставени на 107-мо място.

GTCI-BG-Privlichane

В групата „Привличане“, която като цяло е най-слабата за България, изоставаме в отношенията си към имигрантите, социалната мобилност и печеленето на висококвалифицирани външни кадри (т.нар. „мозъци“). За сметка на това сме значително популярна дестинация за международни студенти, както имаме доста висок процент жени, които завършват висше образование.

Образование на хартия

GTCI-BG-Razvitie

Колкото и странно да звучи, в България явно образованието работи, но на хартия. В категорията „Развитие“, страната ни е напред по отношение на завършените квалификации, особено на хората с дипломи за професионално или висше обучение. Проблемът е в качеството, което е доста ниско, според разгледаните показатели на Adecco. Най-тежко е положението в мениджърските училища.

Фирмените обучения компенсират заниженото качество от учебните заведения. България е доста напред по този показател, като е на 26-то място. Тук най-вероятно влизат и различните инициативи за технологични академии, в които IT компаниите инвестират силно през последните години. От Adecco коментираха пред TechTrends, че подобни инициативи няма как да се разгледат отделно, защото затруднява сравнението между отделните държави.

GTCI-BG-Zadyrjane

Доста от заключенията се потвърждават и в категорията „Умения за професионално обучение“. Тук може да видим, че България има недостиг на квалифицирани кадри, нещо, за което сигнализират почти всички индустрии, като при IT сектора такъв дефицит съществува от години. Също така, от Adecco отбелязват, че уменията придобити в учебните заведения не съответстват на съответното образование, към което трябва да се отнесат.

GTCI-BG-Umeniya

България може да се гордее с това, че е предприемаческа държава. Тя е на десето място по отношение на отварянето на нови бизнеси, показват данните на Adecco.

Свързани статии

Back to top button