IT БИЗНЕСНОВИНИ

Coursera е придобил българо-американския стартъп Rhyme Softworks

Платформата за онлайн курсове Coursera е придобил българо-американския стартъп Rhyme Softworks. Точната сума по сделката не се съобщава, като и двете компании не са публични и не са задължени да я обявяват. По-интересното е, че Coursera планира да развие около българския IT екип свое технологичен развоен център.

Трансакцията е станала още през лятото, тъй като през юли в Търговския регистър в България е вписана компанията „Корсера“, която се представлява от главния изпълнителен директор и съосновател на Rhyme Softwork Намит Ядав.

Първа сделка

За Coursera придобиването на стартъпа е първа сделка от този тип. Американската компания постигна пазарна оценка от близо 1 млрд. долара, след като тя привлече финансиране клас Е от 103 млн. долара през април тази година.

Coursera предлага разнообразно портфолио от курсове онлайн – над 3 600 и 310 специализации, като разполага с над 190 партньорства с университети. Близо 43 млн. души досега са ползвали платформата до момента от основаването ѝ през 2012 г. Тя е сред основните играчи в предоставянето на онлайн обучения.

Придобиването на Rhyme Softworks дава интересно технологично ноу-хау на Coursera. Българо-американският стартъп е изградил платформа, която позволява на разработчици бързо и лесно да създават обучаващи проекти достъпни през интернет браузър.

Coursera ще стартира подобна услуга, наречена Coursera Labs, която позволява на образователните институции и бизнеса да създават курсове персонализирани за собствените си нужди. Всичко това ще бъде базирано на технологията на Rhyme Softworks.

Развойният център

VMwareBulgariaOffice

Според главният изпълнителен директор на Coursera Джеф Магионкалда, придобиването не включва само разработката на стартъпа, но и техническия екип, коментира той пред TechCrunch. В момента той е съставен от шест души, разположени в София в Infinity Tower на бул. България. Около него, новият собственик планира да изгради технологично развойно звено, което да поддържа и развива Coursera Labs.

Практиката не е необичайна, като някои от най-големите IT компании в страната са следвали подобен модел. Например, един от лидерите в софтуерната разработка на българска земя – развойният център на VMware, започва с придобиването на местно дружество Sciant през 2007 г. Повече от десетилетие по-късно, американският гигант планира да удвои своя персонал от 700 на 1 500 души, както и да се премести в нов офис в Garitage Park. Инвестициите през следващите години се оценяват на 46 млн. лева, които ще включват поне 500 нови работни места.

Свързани статии

Back to top button