PLAYНОВИНИ

Филмът „Матрицата“ ще се завърне с четвърта част

През 1999 г. целият свят се потопи в заешката дупка, задавайки си въпроса „Какво е Матрицата?“ Филмът на (тогава) братята Уашовски преобърна представата на мнозина за киното, виртуалната реалност, технологиите и дори философията. Последваха две продължения, които привидно приключиха историята на поредицата.

Сега, 20 години след премиерата на първия филм, Warner Brothers и (вече) сестри Уашовски планират да продължат сюжета на научно-фантастичния свят на „Матрицата“. Новината най-накрая беше потвърдена официално от председателя на борда на директорите на Warner Bros. Тобай Емерих, цитиран от списание Variety. Холивудското студио се опитва от няколко години да даде зелена светлина на проекта, но е възпирана от неуспешни преговори с различни страни по него.

Стари познайници

the-matrix-1999-2

Според източници на Variety, снимките по следващия филм „Матрицата“ ще започнат през 2020 г. Датата на пускане по кината е все още неизвестна, предвид ранния етап на развитие на проекта. Подробности относно историята и как тя ще бъде развита също няма. Което означава, че все още е рано да се каже дали четвъртата част ще проследи събития след края на „Матрицата: Революции“, дали ще разкаже предистория или комбинация от двете.

Добрата новина е, че част от оригиналните актьори се завръщат. Киану Рийвс ще се превъплъти отново в Нео (Избрания), докато Кари Ан Мос ще влезе в ролята на Тринити. Няма яснота дали Лоурънс Фишбърн ще играе Морфиъс, като според някои източници той може да бъде заменен или допълнен с по-млада версия. За тази роля също така се спрягаше главният актьор от „Крийд“ Майкъл Б. Джордан.

Новите подкрепления

the-matrix-1999-3

Първите три филма на „Матрицата“ бяха написани и режисирани от братята (сега сестри) Уашовски. В новата четвърта част, сценарист ще бъде само Лана Уашовска, като ролята на другата половина от дуото все още не е изяснена. За историята ще ѝ помагат още писателите Александър Хемън и Дейвид Митчъл. Последният е автор на книгата „Облак Атлас“, която Уашовски екранизират с променлив успех.

Лана Уашовски ще е продуцент, заедно с Грант Хил („Титаник“, „Тънка червена линия“, „Облак Атлас“ и др.).

Първите слухове за завръщане на „Матрицата“ бяха през 2017 г., когато Warner Bros. се опитваха да задвижат проекта. Именно оттогава е информацията, че Майкъл Б. Джордан може да поеме ролята на Морфиъс. Изглежда, че концепцията в момента е друга, но участието на Лорънс Фишбърн за момента не е потвърдено.

Киану Рийвс и режисьорът на поредицата „Джон Уик“ Чад Стахелски споменаха миналата година, че може да участват в нов филм по „Матрицата“. Впоследствие, двамата уточниха, че говорят хипотетично, но явно проектът вече е задвижен. Стахелски е главен каскадьор и дубльор на Киану Рийвс в „Матрицата“. Двамата си пасват доста силно, което помага за реализацията на идеята на Стахелски за „Джон Уик“. Поредицата има три издадени филма и четвърти планиран.

Свързани статии

Back to top button