PLAYНОВИНИ

Google разкри част от игрите налични за Stadia

Облачната гейминг услуга Stadia все повече набира сила. Тя е планирана да дебютира официално през ноември, като ще бъде налична в определени държави в началото. Google разкри още детайли относно новата си игрална платформа, която позволява да се забавлявате от всякакъв вид устройство – смартфон, таблет, лаптоп. PC или телевизор – без да разполагате с мощен хардуер или независимо къде се намирате. Единственото условие е да имате стабилна и сравнително бърза интернет връзка.

Специалната селекция

cyberpunk-2077-shot-2

При тестването на платформата в края на миналата и началото на тази година, Google подбра Assassin’s Creed: Odyssey. Фактът, че играта е само сингъл повдигна доста въпроси. Ключовият е, дали новата услуга ще може да предложи обещаната 4K при максимални настройки и 60 кадъра в секунда. Последният фактор е основен за мултиплеър заглавията.

Сега, Google повдигна малко повече завесата относно това, какви игри ще се предлагат в Stadia. Най-голямото заглавие отново е солово – Cyberpunk 2077 на Project CD. Неговият дебют е насрочен за догодина и е сред най-очакваните гейм продукти през следващите 12 месеца.

По-интересните попълнения са DooM Eternal и Mortal Kombat 11. Първото е продължението на възродената през 2016 г. поредица, която включва последната версия на idtech енджина на ID Software (Bethesda). Това е скоростен екшън, базиран на бързи реакции, при който всяко значително забавяне може да ви коства виртуалния живот. Ситуацията е още по-чувствителна при Mortal Kombat 11, когато секунда лаг, може да опропасти всяко едно комбо.

Популярната файтинг игра беше сред акцентите на новото представяне на Stadia, докато DooM Eternal беше сложен по-встрани. Bethesda също така ще включи за Stadia и оригиналния римейк DooM от 2016 г., както и Rage 2.

Останалите заглавия, които могат да представляват интерес на сериозните геймъри са: Ubisoft с Watch Dogs: Legions, Tom Clancy’s Ghost Recon: Breakpoint, Tom Clancy’s The Division 2, споменатия Assassin’s Creed: Odyssey и др. Bungie включва продължението на Destiny 2: Shadowkeep.

За момента са ясни общо 41 заглавия, като някои разработчици, като Electronic Arts, Capcom и Rockstar са потвърдили, че ще предлагат свои продукти в облачната услуга на Google, но за момента не са разкрили кои и колко точно.

Ще си струва ли

Ако вече знаем значителна част от игрите, които ще бъдат налични в Stadia при първите ѝ месеци, по-трудният въпрос е дали цялата тази услуга ще си струва. За да може да имате достъп при нейния дебют ще трябва да се включите в предварителните поръчки на т.нар. Founder’s Edition.

Пакетът е на цена от 130 долара, като включва специалния Stadia контролер, Chromecast Ultra и три месеца безплатен абонамент за услугата за двама души. Тя ще е налична в 14 държави, сред които са САЩ, Канада, Великобритания, Ирландия, Франция, Германия, Италия, Испания, Полша, Финландия и др. Предварителните поръчки са с ограничени бройки, като целта е явно да не се претоварват сървърите при старта.

Стандартният абонамент ще е 10 долара на месец. Уловката е, че Google обяви, че игрите ще бъдат закупувани отделно от потребителите. Това е горчивата част от иначе сладката сделка да можете да се забавлявате навсякъде и на всяко устройство. За последното всъщност също ще има ограничения. Поне в началото, Google ограничава съвместимите със Stadia смартфони само до някои модели Pixel.

Комбинацията от тези фактори прави новата облачна гейминг услуга на Google недостатъчно привлекателна. Или поне в началото. През 2020 г. освен, че каталогът и наличността на платформата ще се разшири значително, но има шансове, игрите в нея да са значително по-евтини от стандартните им цени. Така зависи от това какви договорки ще постигне Google с разработчиците.

По този показател облачната услуга на Microsoft – Xbox Cloud – има известно предимство, заради богатия каталог, с който софтуерния гигант разполага. Но компанията още не е започнала публичните тестове на платформата, което означава, че официалният ѝ старт няма да стане преди 2020 г.

Свързани статии

Back to top button