PLAYНОВИНИ

Microsoft подготвя тест на своята облачна гейм услуга xCloud

Microsoft разкри малко повече подробности за своята предстояща облачна гейминг услуга – Project xCloud. Основната новина е, че през тази година, компанията планира да направи публичен тест на платформата. Чрез него тя ще се опита да демонстрира технологията и възможностите ѝ. Както и най-вероятно да събере обратна връзка от геймърите.

Софтуерният гигант показа в свое видео, как може да се играе Forza 4 на смартфон, чрез Bluetooth контролер. По думите на директора на xBox Карим Чодрай, самото заглавие се подкарва в центровете за данни на Microsoft и единственото изискване за добро изживяване е стабилна интернет връзка.

Естественото развитие

Той допълни, че стриймингът е естественото развитие на онлайн съдържанието. То вече е основен метод за гледане на видео, слушане на музика и др. Но при гейминга ситуацията е малко по-сложна, поради факта, че качествените заглавия са доста тежки, като обем и трансфер на данни.

Тестът на xCloud е важен елемент от облачната стратегия на Microsoft. Google вече успешно изпробва своята платформа Project Stream (бившият Project Yeti). Двете компании се очертават като основни претенденти за гейм стрийминга в близко бъдеще. Тестовете не означават автоматично, че услугата е готова. Затова и закъснението от около година на Microsoft може да не е толкова фатално.

Основният проблем е свързан със забавянето при пренасяне на данните. В съвременните мрежи (особено мобилните), то вече не е високо, но всичко под 40-60 милисекунди може да бъде пагубно за усещането на играта. Това досега беше и основната спирачка пред облачния гейминг, като повече за него тенденциите при него можете да видите в анализа ни от януари.


Центровете за данни по целия свят на Microsoft и Google ги певръщат в силни играчи в облачния гейминг


От демонстрацията във видеото не става ясно, дали затрудненото управление идва от липсата на опит на водещата или от проблеми с връзката.

Google и Microsoft имат предимството, че разполагат с десетки центрове за данни по целия свят и лесно мога да предоставят стабилна връзка в голям брой държави. Качеството на интернета след това вече не зависи толкова от тях.

Допълнение към конзолата

В клипа, Карим Чодрай коментира друг интересен момент, че визията на софтуерния гигант е новата услуга да бъде допълнение на съществуващите хардуерни платформи. С други думи, xCloud не се разработва с цел да замени напълно конзолите Xbox, настолните компютри или лаптопите.

Той дава за пример, че когато играеш в хола си, стигнеш до дадено място в кампанията на заглавието и трябва да отидеш на почивка. По пътя или в чуждата дестинация, можеш да продължиш откъдето си стигнал на смартфона си.


Microsoft може да ограничи гейм стрийминга само за преносими устройства


Тук има малко противоречие. Ако цялата игра е достъпна изцяло онлайн, то тогава телевизорът ако е свързан с интернет да може да има достъп до него чрез приложение или браузъра. Вместо това да става с отделно устройство, каквото се явява конзолата. Този казус, Microsoft може да го реши, като предостави стрийминг възможността само за мобилни устройства – смартфони, таблети, хибриди и лаптопи. Както в теста във видеото е направен със смартфон и вързан контролер.

Свързани статии

Back to top button