IT БИЗНЕСНОВИНИ

Amazon прехвърля новия френски технологичен данък върху търговците

Amazon планира да прехвърли новия френски данък насочен срещу технологичните гиганти към местните търговци. Той беше одобрен през юли и облага с 3% приходите реализирани през най-големите онлайн и дигитални платформи в страната. В същият момент големите играчи като Amazon не планират да го поемат като разход, а по-скоро да го прехвърлят на търговците, които ползват услугите им.

Данък платформа

France-uk-flag

Новият технологичен данък във Франция задължава всички технологични компании, с глобални годишни приходи от над 750 млн. евро, от които 25 млн. евро реализирани в страната да плащат 3% от местните си приходи. Това е допълнителна такса, която не включва настоящите форми на ДДС или други подобни.

Основните засегнати от решението на френските власти са Amazon, Google, Facebook и потенциално Apple. Първите три компании ескалираха проблема до правителството на САЩ. Търговското аташе на Щатите във Франция започна разследване по темата, което може да докара нова търговска война между двете страни.

Великобритания планира почти идентични законодателни промени, които ще обложат технологичните гиганти с част от местните им приходи, които реализират. В момента компании като Amazon, Google, Facebook и Apple не разполагат с регистрирани дружества в различни големи и ключови пазари в Европа. Те прехвърлят тарифирането на Стария континент в държави с минимален или нулев данък печалба, което не оставя никакви пари в хазната на страната първоизточник.

Успешното прилагане на подобен налог, може да се разпростре из редица други страни в Европа. Ако правителствата видят, че такава мярка може да доведе до допълнителни приходи на бюджета.

(Не)очакван развой

Amazon Employee

Още при първите опити може да се окаже, че разходите от този технологичен данък няма да се поемат от технологичните гиганти, а най-вероятно ще бъдат прехвърлени на местния бизнес и дори крайни потребители.

Amazon обяви, че планира да увеличи таксите на френските търговци в своята платформа с 3%, за да компенсира напълно решението на новото местно законодателство. Което е нормален рефлекс за всяка една корпорация. С което Amazon ефективно прехвърля разходите по новия данък на своите търговци във Франция. Те най-вероятно ще направят същото или поне част от тези задължения ще пренесат върху своите крайни цени, които да бъдат платени от потребителите.

Свързани статии

Back to top button