IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Apple може да купи бизнеса за мобилни модеми на Intel

Apple е в напреднала фаза на преговори да купи звеното на Intel за мобилни радио модеми. Сделката се оценява на 1 млрд. долара, в което се включва не само персонала, но и широкото портфолио на производителя на чипове в областта, пише Wall Street Journal (WSJ), като се позовава на свои източници.

Потенциалното придобиване на бизнеса със смартфон модеми на Intel е част от потенциално сложната тристранна игра, която се развива през последната година. В нея освен производителят на чипове, участват още Apple и Qualcomm.

Без 5G iPhone през 2019 г.

iphone-range

На пръв поглед основната причина за преговорите за бизнеса на Intel се крие в невъзможността на Apple да си осигури 5G модеми за своите мобилни устройства. Компанията от Купертино водеше двугодишен съдебен спор с Qualcomm, което блокираше доставката на подобни компоненти за новите модели смартфони.

Двете страни постигнаха споразумение едва през април, което не дава достатъчно време за доставка, тестване и интегриране на новата мобилна технология в следващата версия iPhone, която се очаква да бъде представена през септември.

Qualcomm дълги години беше основен производител на радио модеми за смартфоните на Apple. Това партньорство беше прекъснато със съдебен спор за нарушаване на патенти. Apple прибегна до резервен вариант, като докато траеше делото се обърна към Intel за доставка на 4G чипове. Такива в момента се използват от най-актуалните модели iPhone XR, iPhone XS и iPhone XS Max.


Apple разчиташе на Intel за разработването на 5G модеми за iPhone


Технологичният гигант от Купертино разчиташе на Intel да разработи собствен 5G модем, който да интегрира в следващата вълна смартфони, които са насрочени за септември 2019 г.

Intel първоначално обяви голямо забавяне в работата по тази технология, след което през април директно заяви, че излиза от бизнеса със смартфон модеми. Производителят на чипове предпочита да се фокусира върху разработването на 5G решения за мрежовата инфраструктура и други такива за бизнеса с данни.

Дори Intel да беше останал в този бизнес, Apple нямаше как да интегрира компонент в новите си смартфони за тази година, поради липсата на време. Дори съдебното споразумение с Qualcomm идва късно за „ябълковата“ компания. Директното последствие от развитието на събитията през последната година водят до това, че почти сигурно няма да видим 5G модел iPhone през 2019 г.

Сложните тристранни отношения

qualcomm-5g

Ако настоящата година е нулева по отношение на следващото поколение мобилни технологии за Apple, това не означава, че тя не мисли за бъдещето развитие на своите устройства. Точно тук излиза най-важният въпрос покрай информацията, че компанията иска да придобие бизнеса на Intel с мобилни модеми – каква е причината за този ход?

Първо да разгледаме потенциалните хипотези, защо Intel реши да се отказва от разработката на 5G модеми. Вариантите са два – единият е, че компанията не разполага с достатъчно капацитет да разработи сама подобни компоненти по новата технология. Вторият е, че след излизането на Apple, Intel губи основният си клиент в това звено и го прави съвсем нерентабилно.


Apple може да седи зад причината, Intel да продава своето звено за смартфон модеми


Самите мотиви за отказването на производителя на iPhone също се свеждат до две хипотези. Първата е, че са ядосани от неспособността на Intel да достави 5G модеми през 2019 г. и така тя потенциално ще изостане с една до три години спрямо своите преки конкуренти – Samsung и Huawei, които пускат 5G смартфони още през настоящата.

Втората е, че изтеглянето на Apple от сделката с Intel е, за да може след това да придобие звеното и да прехвърли разработката на тези компоненти при себе си, вместо да се доверява на външен подизпълнител. Този сценарий е доста вероятен, предвид факта, че информацията на WSJ посочва, че двете компании преговарят за подобна продажба поне от година. Излизането на Apple може да е ползвано като лост за натиск и придобиване на по-добри позиции в разговорите.


Смяната на ръководството в Intel е повлияло доста за цялата ситуация


Времето на започване на преговорите дават допълнителен контекст за ситуацията. Според информацията на WSJ те стартират през лятото на 2018 г. Горе-долу по същото време напуска главният изпълнителен директор на Intel Брайън Кързанич. Той беше за развитието на компанията в посока 5G и мобилните технологии, като ги виждаше като основни бъдещи източници на приходи и растеж.

Неговият заместник Боб Суан има кардинално различна визия, която включва фокусиране на Intel в сфери, където компанията вече е силна. С което постепенно са елиминирани усилията за развитие на 5G и мобилни технологии. Всичко това може да е повлияло за развоя на събитията от последната година.

Предимствата на сделката

Apple 5G модем

Интересът на компанията от Купертино към бизнеса със смартфон модеми на Intel донякъде елиминира възможността, че втората не може да произведе 5G чипове. Защото тогава, няма за какво Apple да е готова да извади 1 млрд. долара. При това, компанията си е осигурила ексклузивни преговори с Intel, защото интерес към това звено е имало от много други дружества, се посочва в информацията на WSJ.

С тези пари, „ябълковият“ гигант си осигурява ноу-хау, експерти и патенти да разработи собствени 5G модеми през следващите година-две. Предвид, допълнителния инженерен капацитет, с който Apple разполага, може да се компенсира частично забавянето, което Intel регистрира. Или да се преодолеят трудностите, с които са се сблъскали експертите на производителя на чипове до момента.

От своя страна, Apple инвестира стабилни средства за затваряне на производствената верига при себе си. Компанията придоби част от бизнеса на Dialog Semiconductor в сделка за 600 млн. долара през 2018 г. Това е основен доставчик на контролери за управление на захранванията в смартфоните iPhone.

Свързани статии

Back to top button