IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Продажбите на PC по света се връщат към растеж

Продажбите на персонални компютри се връщат към растеж през второто тримесечие на 2019 г. По данни на IDC увеличението е 4.7% на годишна база, докато предварителната оценка на Gartner е за 1.5% ръст. Това е добра новина за PC производителите, тъй като през първите три месеца, доставките на персонални компютри бяха надолу с между 4.6% и 3%.

Общо през периода април-юни са доставени между 63 млн. (по Gartner) и 64.9 млн. (по IDC) броя.

Освен това, резултатите през последните месеци са по-добри от очакванията. Причината се крие в постепенното преодоляване на недостига на ключови компоненти, който беше генериран, заради по-силното търсене на техника през последните няколко тримесечия. Увеличението на PC доставките е допълнително подсилено от опасенията за ескалиране на търговската война между САЩ и Китай, което да доведе до допълнителни мита. Покрай тази обстановка, доста дистрибутори се запасяват с техника.

Windows 10 на помощ

Към тях добавяме и чисто пазарните и циклични причини за силните продажби. През януари 2020 г., Microsoft спира напълно поддръжката на Windows 7, което ще накара доста корпорации и компании да започнат смяна на операционната система и съответно – на техниката. С което ще продължи бавната миграция на бизнеса от Windows XP и 7 към последната версия – 10. Процес, който тече от няколко години.

„Ръстът на световните PC продажби се движи основно от силното търсене на бизнеса на машини с Windows 10”, коментира Микако Китагава, старши анализатор в Gartner. Той допълва, че големият интерес към настолни компютри, компенсира по-слабите продажби на лаптопи през периода.

Миграцията към Windows 10 гарантира достатъчно поръчки през следващите няколко тримесечия, като специалистите, очакват големия обем продажби да се разпредели в периода, а не да стане накуп.

„Малко е вероятно да има много рязко покачване на поръчките на компютри, както беше при миграцията от Windows XP. Но компаниите, които искат да приключат този процес ще допринесат положително за пазара през следващите месеци“, коментира Лин Хуан, вицепрезидент на IDC.

Лидерите по доставки

IDC-pc-shipments-q2-2019

За разлика от предишните няколко тримесечия, в които данните за лидера по PC продажби на IDC и Gartner имаше леки разминавания, то сега такива няма. Двете изследователски фирми посочват Lenovo като номер едно с доста стабилен растеж на годишна база. Той варира между 15.9% (Gartner) и 18.2% (IDC), като показва, че компанията най-добре успява да се възползва от засиления интерес на бизнеса към персонални компютри.

Gartner-pc-shipments-q2-2019
Данните на Gartner

Доста успешното представяне на Lenovo става за сметка на останалите играчи на пазара. Те отчитат умерен или минимален растеж, или не малко понижение. Доказателство за това са вторият и третият в подреждането за тримесечието – HP и Dell. Те отчитат доста по-умерени стойности на растеж между 2% и 3%. Разликата в подреждането между двете изследователски фирми идва в долната част на Топ 5. Данните на Gartner показват, че Apple е на четвърто място, следвана от Acer, докато при IDC позициите са обърнати.

Липсва компромис за „ябълковия“ гигант относно дали има увеличение или понижение на доставките през второто тримесечие на 2019 г. спрямо същия период през предходната година. Според IDC, Apple отчита ръст от 9.6%, докато Gartner дава минимално понижение от 0.2%.

Свързани статии

Back to top button