НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

PC пазарът започва годината със спад от около 4%

Пазарът за персонални компютри отчита спад на доставките през първото тримесечие на 2019 г. Въпреки, че общите обеми са по-високи от очакванията, те са по-ниски спрямо тези от същия период през предходната година. Предварителните анализи на двете най-големи изследователски фирми в сектора – IDC и Gartner показват понижение от 3% и 4.6% съответно.

Двете институции отчитат еднакъв брой на доставените устройства през първото тримесечие – 58.5 млн. Разликата в спада идва от разминавания при изчисленията направени през същия период през 2018 г. Gartner отбелязват, че не включват бързоразвиващия се сегмент на Chromebook-ите, с които понижението ще падне на 3.5%.

Освен с общото понижение на пазара, данните на IDC и Gartner не съвпадат с това кой е лидер по доставки през първите три месеца на годината. Gartner показва запазване на тенденцията от последното тримесечие на 2018 г., в което Lenovo беше на първо място. IDC показва за нейното обръщане, като макар и с малко, отчита, че Hewlett Packard са се върнали на върха.

Други разминавания са в присъствието на Asus в челната петица. При Gartner те неизменно попадат там, докато при IDC липсват.

Причините за спада

Основният фактор за понижението на PC пазара се оказва недостигът на компоненти, като процесори, който се забелязва от средата на изминалата година. Друг важен елемент е  отливът на потребителски интерес към лаптопите, но подновяването на търсенето към настолни компютри.

Gartner PC Market Q1 2019

Това донякъде се дължи на факта, че много хора започват да преминават към по-нови машини, заради изтичане на поддръжката на Windows 7. Тази тенденция все повече ще стимулира бизнеса да подновява своята техника, което ще бъде видно и през следващите тримесечия.

Проблемите с доставките на процесори Intel, донякъде е компенсирано от засиленото предлагане на такива с AMD чипове.

IDC PC Market Q1 2019
IDC

Въпреки негативните обстоятелства, резултатите за първото тримесечие надминаха очакванията на експертите, които предвиждаха по-силен спад. Традиционно този период се характеризира със слаби доставки и продажби, не само на PC пазара, но и в други сегменти на потребителската електроника.

Бетониране на челната тройка

Gartner и IDC отбелязват засилващата се доминация на челните три PC производителя – HP, Lenovo и Dell. Те владеят между 62% и 63.9% съответно, като са основните, които отчитат ръст на доставките на устройства. Dell например продължава силната серия от пето поред тримесечие на увеличение на продажбите.

Останалите следват негативната тенденция. Дори Apple, които се характеризират със сравнително лоялна аудитория, има спад от няколко процента.

Сред останалите производители най-тежко е положението на Acer, чиито доставки се понижават с над 13%.

Свързани статии

Back to top button