IT БИЗНЕСНОВИНИ

IDC и Gartner: PC пазарът се свива в края на 2018 г.

След сравнително силни или поне стабилни периоди, последното тримесечие на 2018 г. не е било ползотворно за PC пазара. Това показват предварителните резултати на двете изследователски фирми IDC и Gartner. Първата загатва за спад от 3.7% на годишна база в периода октомври-декември, докато втората индикира за понижение от 4.3%. Ако вземем данните на двете компании, според тях продажбите на персонални компютри са намалели с 4%.

Лидерите

По отношение на водещите производители, лидер остава Lenovo, според данните и на двете изследователски фирми. Те и Dell са единствените компании, които отчитат, макар и минимален, ръст на продажбите през последното тримесечие на 2018 г. IDC и Gartner се разминават малко в данните, като в класацията за Топ 5 компании, единствената разлика е при петото място. IDC го дават на Acer, докато Gartner – на Asus. Ако се съди по информацията на вторите, двата производителя са доста близки като продадени бройки.

Дефицит на процесори

IDC и Gartner посочват като една от основните причини, не толкова търсенето, а по-скоро недостиг на компоненти. През периода доставките на процесори е спаднал, което е принудило производителите да не доставят достатъчно машини. Самият недостиг е в резултат на по-високи от очакваните продажбите през предходното тримесечие, което е изпразнило складовете. Gartner прогнозира, че продажбите ще тръгнат нагоре през първата половина на 2019 г., като се възобновят доставките на процесори и на пазара се пуснат новите модели.

Китайската връзка

IDC не гледа толкова розово на ситуацията, защото като втори фактор, изследователската фирма посочва и обтегнатите отношения между САЩ и Китай. Те създават доста въпросителни пред китайския бизнес, потенциално намаляване на работата на местните фирми, чиято дейност е свързана с американския пазар и съответно по-малко поръчки за персонални компютри.

PC пазарът през четвъртото тримесечие на 2018 г. според IDC

IDC PC sales Q4 2018

„Като резултат на всичко това, очакваме продажбите на PC-та в Китай да пострадат допълнително през новата година. Ако търговската война се задълбочи, негативният ефект може да се пренесе и в други държави“, коментира Мачиек Горницки, мениджър на IDC отговорен за Азиатско-Тихоокеанския регион, цитиран от BusinessWire.

По принцип, през последните тримесечия, PC пазарът е във възход, заради подновения интерес на корпоративните клиенти, които навлизат в нов цикъл на подновяване на своята техника.

PC пазарът през четвъртото тримесечие на 2018 г. според Gartner

Gartner PC sales Q4 2018

Свързани статии

Back to top button