IT БИЗНЕСНОВИНИ

Блокчейн компанията Aeternity Ventures финансира четири стартъпа

Блокчейн инвестиционната компанията Aeternity Ventures обяви инвестиции в четири стартъпа. Общата стойност на средствата е 400 хил. долара, който е разпределен по равно между избраните дружества. Сред тях е българският стартъп Homeport, а останалите включват такъв от Германия, Малта и Хърватска.

Самата инвестиционна компания е позиционирана в България, като част от децентрализираната платформа Aeternity, която е ориентирана изцяло към развитието на блокчейн технологиите. Затова и инвестициите са насочени в тази посока. Доста технологични стартъпи и компании в България развиват блокчейн решения в различни сфери, като има доста ентусиасти, специалисти и ноу-хау, които се интересуват от тази, сравнително нова технология.

Локално базиран, глобално действащ

Aeternity-ventrues-finalists

Затова не е изненада, че Aeternity Ventures е основана и базирана основно в страната. През 2018 г. тя е разпределила дялови инвестиции на обща стойност от 1 млн. долара, обявиха от самия фонд, в прессъобщение разпространено до медиите. Въпреки, това фондът оперира глобално и разглежда проекти от целия свят.

„Създадохме Aeternity Ventures с мисията да допринесем за обогатяването на блокчейн екосистемата и с убеждението, че добрите идеи в този сегмент заслужават да получат подкрепа“, коментира Никола Стоянов, главен изпълнителен директор на Aeternity Ventures и мениджър „Бизнес развитие“ в платформата Aeternity.


nikola-stoyanov-aeternity-quote„Създадохме Aeternity Ventures с мисията да допринесем за обогатяването на блокчейн екосистемата и с убеждението, че добрите идеи в този сегмент заслужават да получат подкрепа“ Никола Стоянов


За новия кръг от финансиране, кандидатури са изпратени от целия свят. Според Aeternity Ventures от тях преобладават доста проекти от Африка, Германия и Балканския полуостров. Българското участие също е силно, което фондът обяснява с добре развитата екосистема в страната.

От Aeternity Ventures коментират, че през последните години в страната се е образувала истинска екосистема от компании, които развиват решения базирани на блокчейн технологиите. До голяма степен, последните се формират в настоящия си вид покрай криптовалутите, в които те играят ключова роля. Интерес към тях има не само от млади и нови компании, но и от различни утвърдени финансови институции.

Финансираните компании

От всички получени кандидатури са избрани осем, от които са разпределени четири. Те получават максималния кръг от финансиране – по 100 хил. евро всяка. Всички новофинансирани проекти ще бъдат интегрирани в платформата Aeternity Blockchain, която позволява изграждането на блокчейн проекти от всякакъв мащаб.

Инвестициите в четирите стартъпа ще бъдат обвързани с определени цели, които трябва да бъдат достигнати от съответните екипи. Освен финансирането, те ще получат менторска и обучителна подкрепа в областта на бизнес развитието, маркетинга, както и юридическите аспекти на дейността. Всяка една от компаниите разполага с шест месеца да изгради прототип или да започне тестове с реални потребители.

Homeport

HomeportБългарската компания, която получава финансиране е Homeport. Тя предлага по-ефективно събиране на разнообразни сателитни данни – от изображения на Земята и информация за атмосферата, до такива в сферата на широколентовия интернет и морските комуникации – като прилага блокчейн технологията. Homeport на практика създава отворен пазар за такива услуги, базиран на aeternity платформата и т.нар. „умни договори“ (smart contracts). Нейните решения имат доста голям потенциал, покрай, навлизането на все по-голям брой частни играчи в космическата индустрия, както и все по-голямото предоставяне на миниатюрни и евтини сателити.

Abend

ТAbendози германски проект се опитва да приложи блокчейн технологията при дистрибутиране и промотиране на билети за концерти. Идеята е, чрез приложението Abend да може да се таргетират възможно най-големите фенове на определени музикални групи. Бета версия на платформата ще бъде пусната през следващите два месеца.

Cryptic Legends

Cryptic LegendsЕкипът на Cryptic Legends от Малта създава блокчейн базирана игра с колекционерски карти, както и отворен онлайн пазар за тяхната размяна. Чрез него геймърите могат да си избират подходящите герои, с които да участват в различни турнири и отборни надпревари в бързо развиващия се сегмент с настолните/дигитални картови игри.

Cryptotask

CryptotaskТова е хърватска онлайн платформа за специалисти на свободна практика, която използва блокчейн за да управлява по-добре отношенията между тях и работодателите. Cryptotask има предимството да позволява по-добро проследяване работата на експертите и по-ефективното управление на разпределените екипи, когато проектите са по-комплексни. Освен това, чрез блокчейн алгоритмите се създават възможности за предлагане на услуги на по-ниски цени и по-голяма достоверност на работната история на даден специалист.

    Свързани статии

    Back to top button