НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Google Maps ще събира данни колко натоварен е градския транспорт

Google се опитва непрекъснато да развива една от първите си успешни дигитални услуги, след търсачката и имейла – онлайн картите. Сега приложението на компанията ще се опита да събере информация за това колко натоварени са превозните средства на градски транспорт.

Google Maps от години се справя доста успешно в отчитането на задръствания в градовете и междуградските пътища. Данните за това се събират на база големия брой устройства Android и предаването на тяхното точно местоположение.

Повече информация – повече прецизност

passengers-1150043_1920

Този подход не е изцяло достатъчен за събиране на достатъчно информация за по-прецизното определяне на ситуацията в превозните средства. Въпреки, мощните алгоритми на Google, интернет гиганта се опира до добрия, стар и изпитан метод за допитване до потребителите.

В определени градове, компанията пита хората, които ползват Google Maps колко претъпкани са вагоните на метрото или градския автобус. Този подход се прилага, за допълване на информацията при определяне на автомобилния трафик. Най-вече за определяне на причината за задръстването или дали все още то присъства.

Въпросите за състоянието на превозните средства на градския транспорт се задават през последните няколко месеца в мегаполиси, като Ню Йорк, Сан Франциско, Вашингтон, Буенос Айрес, Токио и др., пише блогът XDA-Developers.

Обратната връзка от потребителите се използва за обучаване на алгоритмите на Google. Компанията в момента е съсредоточила усилията си в развитие на приложението за онлайн карти към по-добро разбиране и предаване на картина в реално време на състоянието на градската среда.

Скоро и в София

Google Maps Sofia Transport 1

Функцията за планиране на маршрутите с градския транспорт налична в София от няколко месеца. Въпреки своите несъвършенства, алгоритмите на Google във времето подобряват информацията, която представят. Това се дължи на събирането на достатъчно данни, за да могат да бъдат по-прецизни. Няма да е изненада след година-две или три, да видим подобни съобщения и в София при влизане на метрото в час пик. Google правят вече това в страната за прецизиране на автомобилния трафик.

Свързани статии

Back to top button