НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Google Maps вече включва градския транспорт в София

Google Maps вече предлага навигация с градския транспорт в София. Досега приложението показваше как можете да се придвижите от точка А до точка Б пеша или с кола, като предлага няколко оптимални маршрута и приблизително време за пътуване.

Новата функция позволява всичко това, но добавя възможността за преглед на възможностите при използване на обществения транспорт в столицата. При задаване на начална и крайна точка и посочване на иконката за градски превозни средства се показват няколко варианта. Всеки от тях включва приблизителното време за пътуване, видовете и номерата на линиите, от кои спирки можете да ги вземете, както и упътва потребителите ако трябва при трансфера да ходят малко пеша.

Тези възможности са налични от години в доста западни градове, но едва сега Google ги интегрира за София.

Дългоочакваната функция може да е доста полезна на хартия, но практичността ѝ на практика поне за момента е под въпрос. Причината е, че във всеки зададен маршрут включва до болка познатите на софиянци маршрутки, които не се водят за официална част от градския транспорт в столицата.

Google Maps обаче ги приравнява с автобусните линии и дори ги индексира с приоритет, защото техните единични билети са с 10 стотинки по-евтини от тези на градския транспорт. В действителност, те все повече западат и доста от техните линии започнаха да изчезват, заради навлизането на метрото.

Google Maps Sofia Transport 2
Проста дестинация, като маршрутките са с приоритет

Така, че ако например сте си взели някаква карта (дневна, месечна и тн.) за градския транспорт и решите да се доверите на Google Maps ще останете разочарован, затова, че трябва да плащате отделно за маршрутките.

Тяхното включване води и до друго изкривяване – все още алгоритмите не могат да намерят най-оптималните варианти за пътуване. От четири, три включва пътуване с маршрутка, а последният обикновено е средно оптимизиран само с градски транспорт. Метрото е включено като опция, но входната и изходната точка трябва да се намират в непосредствена близост до негова станция. В противен случай приложението няма да ви го предложи като опция.

Надяваме се, Google да оптимизират приложението, като предлагат наистина удобни варианти за пътуване, а маршрутките ги включва като допълнителна опция, не като основна.

Допълнено: След малко повече тестове, установихме, че новата функционалност работи доста добре, когато сте в близост до спирка на градския транспорт и до крайната точка има пряка линия от нея. Резултатите с маршрутките излизат, в случаите, че няма директен превоз и, когато има прекачвания (независимо дали с маршрутка или не) тогава те се индексират, като препоръчителни, заради по-ниската цена. 

Свързани статии

Back to top button